Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Förhandlingarna för Ludvikahems hyressättning är klar.
Foto: Lisa Björklund

Hög hyreshöjning väntar i Ludvika

LUDVIKA. Nu är hyrorna i Ludvikas allmännytta klara för två år framåt. Hyresgästföreningen och Ludvikahem har nyligen kommit överens. – Årets höjning kommer många uppfatta som hög samtidigt som det långt ifrån täcker våra kostnadsökningar. Det är helt enkelt en kompromiss, säger Ludvikahems vd Pernilla Wigren.

Den 1 mars 2024 höjs hyran för Ludvikahems hyresgäster med 5,3 procent och den 1 januari 2025 med 4,85 procent. Beslutet togs i december och undertecknades i tisdags.
– Vi har landat i en liknande uppgörelse som man exempelvis gjort i Hedemora, med ett tvåårigt avtal med olika procentsatser för två år framåt, säger Bo Fremén, ordförande i Hyresgästföreningen i Ludvika.

Hyresförhandlingarna har pågått sedan i oktober. I samband med starten flaggade Hyresgästföreningen för konsekvenserna för hyresgästerna om höjningarna skulle bli för stora.
– Vi representerar ett ekonomiskt svagt klientel med många äldre och ensamstående. Utifrån var vi började någonstans är vi ändå nöjda med att vi har nått den här uppgörelsen men naturligtvis, hur man än gör, får man kritik.

Bo Fremén säger att Ludvikahem till en början ville se en hyreshöjning med 8,5 procent. Nu landar den på ett lägre belopp, samtidigt som det blir en hög hyreshöjning även nästa år.
– Alternativet hade varit att vi, eller Ludvikahem, strandat i förhandlingarna. Det hade inneburit att ingenting skulle ha varit klart före midsommar. Då skulle vi ha fått en retroaktiv hyra för sex månader. Det ville vi undvika för det skulle ha varit väldigt smärtsamt för hyresgästernas ekonomi.

Bo Fremén. Foto: Lisa Björklund

Du har tidigare sagt att Ludvikahem bör avvakta med renoveringar tills det är bättre tider?
– Ja, även om underhållsbehovet är stort så behöver pengarna räcka till annat och då måste vissa åtgärder skjutas på framtiden för att hålla i gång den akuta verksamheten.

Nu tycker han att det är skönt att hyresjusteringarna är klara även om det; ”alltid känns som en förlust när man måste ge med sig lite grann”.
Enligt Bo Fremén har Ludvikahems argument för att höja hyran, bland annat med kostnadsökningar och taxehöjningar från WBAB, gällande avfall och vatten, att göra.

Inflation och höga räntor spelar väl också in?
– Ja, men Ludvikahem har ganska bra avtal både när det gäller räntor och elavtal så man skyller på andra kostnader som fördyrade entreprenörkostnader och att byggkostnaderna har ökat med fruktansvärda belopp.

I avtalet har Hyresgästföreningen dock krävt insyn i Ludvikahems kostnader.
– Vi ville inte bara säga tack och adjö – vi ses om två år. Vi vill sitta ner och titta igenom siffrorna med jämna mellanrum under 2024 och se hur taxeringar slår och vart pengarna försvinner. Vi vill själva se om det finns möjlighet att sänka nivån eller om hyreshöjningen som Ludvikahem vill ha verkligen behövs.

“Ludvikahem förvaltar ungefär 3 000 lägenheter” säger Bo Fremén. Foto: Lisa Björklund

Vad är en rimlig hyreshöjning?
– Om jag säger noll så skrattar folk. Man får alltid vara öppen för kostnadsökningar. Samtidigt ska ju bolagen jobba med att förbättra sin lönsamhet. Ludvikahem får jobba med att öka lönsamheten, det är deras ekonomers uppgift.

Vad innebär 2024 års hyreshöjning för exempelvis en ensamstående mamma?
– Att hon får en ökad kostnad. Vår förhoppning är att hon ska klara av det. Med tanke på Ludvikahems orealistiska utgångsbud så har vi lyckats bromsa upp hyresökningen.

Även kostnaderna för fordonsplatser i Ludvika kommun ökar år 2024 med mellan 10 och 45 kronor i månaden. Laddplatser med 110 kronor i månaden.

Pernilla Wigren tycker det varit svårt att förhandla i tider med stora kostnadsökningar samtidigt som många hyresgäster har svårt att få ihop ekonomin säger hon. Foto: Sonny Jonasson
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!