Nu frigör debuterande Faluförfattare “Falun gata för gata”. En maffig tagning av historierika lokaldraman där humor möter kultur, brott, kändisar, näringsliv och idrottsprofiler. Detta i en geografiskt intim och lärorik koppling.
Foto: Sonny Jonasson

Hisnande Faluhistorik i händelseladdad lokalvolym

FALUN. Nu finns goda chanser till nyskapad närkontakt med Faluns färgstarka historia. Detta via en lika läsvänlig som informationsrik och anekdotspäckad “lokalbibel”. Titeln är “Falun gata för gata” och upphovsmän är en kompistrio med lång erfarenhet av livet på 023-jord. – Vi har ju givetvis inte fått med allt, men vi hoppas att den här boken har något kul och intressant för både yngre och äldre Falubor, säger Hans-Erik Rehnstam.

I samspel med med barndomsvännerna Ola Englund och Thomas Wahlman har Hans-Erik författat en lunta över stadens digra samhällshistorik.
Arbetet har i totala nummer gjort anspråk på närmare 2,5 år och en oerhörd mängd timmar. I “Falun gata för gata” tas läsaren med på en händelserik resa från då till nu.
Nu har trion begått bokrelease på stadsbiblioteket.
– Den var tämligen välbesökt, vilket känns riktigt kul. Jag trodde nog att det mest skulle vara närmast sörjande på plats, skrattar Hans-Erik Rehnstam hjärtligt.

Numera pensionerade polisen Hans-Erik äger via såväl yrket som privatlivet en diger förteckning minnen med direkt relation till hemstaden.
– Jag gjorde tio år i Stockholm, 1978-1988, men i övrigt har det varit Falun för hela slanten.
Även Ola Englund är gruvstaden tillägnad medan Thomas Wahlman efter skolåren flyttade till huvudstaden, men där behållit en nära relation till ursprungliga hemvisten Falun.

Gemenskapen de tre emellan har nu alltså även alstrat en 150 sidor omfattande utgåva som kombinerar fakta med nöje, gammalt med nytt, kultur med kriminalitet, idrott med litteratur.
Kort sagt – det mesta som föds ur tillvaron i en mellanstor svensk stad.
Och just denna skapelse med fast förankring i Falun.
– Vi har ju givetvis inte fått med allt, men vi hoppas att den här boken har något kul och intressant för både yngre och äldre Falubor, säger Hans-Erik Rehnstam.

“Man har fått med sig fina lärdomar från det här och det har varit väldigt roligt”, framhåller Hans-Erik Rehnstam (till höger i bild), här i sällskap av kompisen och författarkollegan Ola Englund. Foto: Sonny Jonasson

Och fortsätter:
– Boken innehåller kortare texter om personer och händelser med Falun som bas, och det är uppdelat efter stadsdel och även markerat på kartor för att det ska bli överskådligt och lätt att hitta.
– Vår tanke är ju att den här boken även ska kunna utgöra en guide till fots eller till cykel om man vill ge sig ut på ett litet lärorikt och spännande äventyr i Falun, upplyser Hans-Erik.
Händelserna som avhandlas i “Falun gata för gata” bjuder hisnande humor, spektakulära prestationer, otäcka brott, starka kulturögonblick och kända individer med rötterna på gruvlig eller ljuvlig sida.
– Min bakgrund som polis har bland annat bidragit med nytta gällande vissa brottshändelser som omnämns i boken. Men man kan heller inte ta med allt från dessa sammanhang då de kan innehålla vissa känsliga uppgifter, inflikar han.

Ola Englund tar vid och ger en återblick av upploppet orsakat av Falu- och Borlängeungdomar på Stora torget 1957.
En nu 65 år gammal incident som kantas av minst sagt speciella och bitvis lustiga omständigheter.
– Det ledde ju till att brandkåren kom dit och nyttjade vattenkanon mot bråkstakarna. När vattnet i tanken var slut tog upploppet lite ny fart, men då tog man i stället vatten från Faluån och sprutade mot den stökiga samlingen.
– Åvattnet var iskallt och luktade på den här tiden inte särskilt gott, vilket innebar att grupperingarna skingrades och bråket fick ett slut, minns Ola.

Andra historiska utropstecken innefattar även bland annat episoder av rent osannolik karaktär – nära Hollywood och filmens värld.
– Ja, i arbetet med det här har vi lärt oss att Ernst Rolfs son agerade klippare vid inspelningen av “Taxi Driver”, skrattar duon unisont åt storheten i livets mäktiga märkligheter och hur det ena kan leda till det andra.
Hans-Erik och Ola tillskriver Thomas viktiga egenskaper i att utgöra visionär för bokens själva grundplatå, och de tre kamraterna har sedan samtliga bidragit med sin egen speciella prägel på verkets innehåll och utformning.

“Vi hoppas att boken är intressant för både yngre och äldre Falubor”, säger Hans-Erik Rehnstam och Ola Englund. Foto: Sonny Jonasson

Ruta ett i själva idéstöpandet uppstod vid åsynen av en liknande volym med Stockholm i fokus, och Thomas satte ord på tanken att utveckla en egen och tämligen annorlunda utmejslad variant för Falun.
Sagt och gjort – hårt arbete plus många skratt och botaniserande i lokal historik har förverkligat en genuin helhet.
– Vi har fått fin hjälp från historiekunniga lokalprofiler som Örjan Hamrin, Sven Olsson och Björn Fahlén. Och Leif Forslunds många fantastiska bilder är viktiga för den här boken, hyllar Englund och Rehnstam Falustationerade samarbetskrafter.
– Man har fått med sig fina lärdomar från det här, och även grävt bland egna minnen och speciella händelser. Det har varit väldigt roligt, framhåller Hans-Erik Rehnstam.

“Falun gata för gata” ges ut via egenritade förlagsetiketten Wote, och trion uppger att boken ska finnas tillgänglig via bland annat lokal bokhandel och Dalarna Design.
Därtill också online samt möjligen fler lämpliga anhalter i sammanhanget. Man kikar här även på tänkbart intresse från närings- och friluftsaktörer.
– Målgruppen är som sagt både äldre och yngre, och vi har inkluderat så mycket och så många som möjligt i boken. Det finns givetvis mer att berätta om denna stad och man ska aldrig säga aldrig om eventuella uppföljare eller andra bokprojekt.
– Vi är pensionärer nu och det är kul att skapa något sådant här tillsammans med sina vänner. Via den här boken får man sig tveklöst en rejäl dos Falun, summerar Hans-Erik och Ola samstämmigt i muntra toner.

“Falun gata för gata”
▪ Författare: Thomas Wahlman, Ola Englund, Hans-Erik Rehnstam
▪ Förlag: WOTE
▪ Formgivning: Linnea Dunér
▪ Omslagsfoto: Eric Bowes

Facebook

Populärt på webben