Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Annika Öhlund och Hera har hittat säckvis med gravljus, eller plastbehållarna, under sina promenader i Grytnäs. “Jag samlar ihop och åker med det till återvinningen”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Hera rensar marken från skräpande gravljus

GRYTNÄS Att hundar kan användas till att nosa upp allt från mögel till narkotika är känt. Att nosa fram plastbehållare till gravljus är nog inte lika vanligt, men det är Heras specialitet. Hon är en ett år gammal jaktgolden och Annika Öhlund berättar att Heras talang utvecklats av en slump.

Hera nosar upp skräpande gravljus och här ligger det en plastbehållare begraven.
– Under våra promenader hittade jag gravljus lite överallt och plockade upp dem och sen fortsatte Hera. Nu gräver hon fram dem vart vi än går, säger Annika Öhlund och tillägger att Hera egentligen är sonens hund som hon agerar extramatte till.
Annika Öhlund väntar vid sin bil utanför Grytnäs kyrka och visar på en säck fylld av gravljus, eller det som är kvar av dem.
– Jag har samlat ihop säckvis med gravljus som jag lämnar till återvinningen och det blir fler turer, säger Annika Öhlund innan vi går ut på den intilliggande åkern.
Hera sätter nosen i backen och det tar inte lång stund innan hon gräver fram ett gravljus. Det följs av fler och hon hittar även en aluminiumburk som hon stolt lämnar över till Annika.
– Vi borde inte använda sådana här gravljus över huvud taget. När bonden åker ut med sina maskiner mals ju plasten ner och hamnar i fodret.
Att gravljus försvinner från kyrkogårdar eller ligger omkullvälta är ett känt fenomen. Boven i dramat är ofta fåglar och det är främst kråkor, kajor och skator som ger sig i kast med gravlyktorna. De vill åt den feta blandningen av olja och stearin och plastbehållarna sprids sedan i markerna.
– Det syns att det är fåglar som har hackat på behållaren för att komma åt innehållet, säger Annika och visar på ett gravljus med tydliga märken.
Hera har grävt fram en ny plastbehållare och det visar sig vara ett batteriljus.
– Det är inte alls bra och det borde vara bättre att använda metallyktor, säger Annika.

Enligt Sveriges auktoriserade begravningsbyråer är det mest miljövänliga alternativet en ljuslykta med ett svanenmärkt blockljus i stearin. Svanenmärkta ljus ska vara gjorda av 90 procent förnybar råvara och får inte innehålla oljor som belastar miljön, som till exempel palmolja.

Vi återvänder till parkeringen vid kyrkan där vaktmästare Mikael Hultman är i färd med att köra bort snö med traktorn. Han är väl bekant med tjuvande fåglar och berättar att han har sett hur de tar sig an gravlyktorna.
– De bryter loss metallocket för att komma åt innehållet och jag har även sett hur de sliter av locket på större gravlyktor, säger Mikael Hultman.
Han konstaterar att det är svårt att komma till rätta med miljösorteringen av gravljus. Som regel hamnar både plastbehållare och metallock i samma kärl.
– Vi har tittat på det här men om det ska fungera skulle det krävas mer personal och vi har inte de resurserna, säger Mikael Hultman.
Hera och Annika Öhlund fortsätter dock sitt miljöarbete med gott resultat.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!