Henrietta Lysén, Maria Fälth och Sebastian Lysén.
Henrietta Lysén (till vänster), som precis har flyttat till Hedemora, kommer att hålla två föreläsningar på Vasateatern i Hedemora under den så kallade “Orange week”, vecka 47. Till höger ses hennes mamma, Maria Fälth, och tvillingbror Sebastian Lysén, som besökte just Vasateatern i augusti och föreläste. Maria deltar även denna gång.
Foto: Matilda Aldsjö/Pär Sönnert

Henrietta håller dubbla föreläsningar i nya hemstaden under “Orange week”

HEDEMORA. Under “Orange week” föreläser den färska Hedemorabon Henrietta Lysén två gånger om i sin nya hemstad. Dels tillsammans med sin mamma Maria Fälth för allmänheten, dels för Vasaskolans högstadieelever. “Jag vill sprida hopp och berätta för barn och ungdomar att det går att få hjälp och må bättre igen”, säger Henrietta som växte upp i ett hem med missbruk och våld.

Sedan 2012 har Henrietta Lysén föreläst om sin uppväxt under rubriken “Jag äger min story”. 2019 gav hon ut en bok med samma namn.
– Jag växte upp i en familj med missbruk och där det förekom våld i nära relationer. Därför föreläser jag från mitt perspektiv, hur jag som barn upplevde detta och hur det var att växa upp i detta. Hur jag påverkades och att jag lyckades ta mig vidare och hittade en meningsfull fritid i dansen. Titeln på föreläsningen och boken handlar om att alla har rätt att äga sina egna erfarenheter, berättar Henrietta Lysén.

Henrietta Lysén, föreläsare
Henrietta Lysén, som precis har flyttat till Hedemora, kommer att hålla två föreläsningar på Vasateatern i Hedemora under den så kallade “Orange week”, vecka 47. “Jag föreläser för att hjälpa andra barn som är i liknande situationer, att vara en röst för dem”, säger Henrietta. Foto: Matilda Aldsjö

Familjen bodde i Falun när Henrietta och hennes tvillingbror Sebastian Lysén (som i slutet av sommaren själv besökte Hedemora och föreläste i Vasateatern) växte upp.
– Sebastian utsattes för sexuella övergrepp när vi växte upp. Han har berättat och föreläst mycket om detta men eftersom han har bott i USA i många år så har vi aldrig hållit en föreläsning tillsammans, än. Däremot föreläste jag och mamma på fokusveckan för psykisk hälsa i Säter för ett par veckor sedan och nu gör vi det igen, på måndag, berättar Henrietta.

Mamma heter Maria Fälth och är bosatt i Hedemora där hon driver föreningen “Våga Tala” som bland annat jobbar för att skydda barn från att utsättas för övergrepp. Marias del av föreläsningen handlar om att leva, med barn, i en våldsam relation och heter “Det händer inte mig”.
– Men vi står inte på scen samtidigt utan håller varsin föreläsning om detta. Jag och Sebastian startade Våga Tala som en kampanj, där vi sålde armband och sedan har mamma drivit det vidare som en förening, säger Henrietta Lysén.

Faktum är att Henrietta precis har blivit Hedemorabo.
– Jag flyttade hit förra fredagen, för att komma närmare min kärnfamilj. Jag har min mamma och storebror med familj, boende här i Hedemora. Så nu kan jag också bli mer involverad i Våga Tala, berättar hon.

Maria Fälth (längst till vänster), en av grundarna till föreningen Våga Tala, bor i Hedemora sedan ett år tillbaka. I augusti höll hon en föreläsning i Vasateatern med sin son (tillika Henrietta Lyséns tvillingbror) Sebastian Lysén och hans make Alejandro Torres Menchaca. Maria tog kontakt med ungdomsstödjaren Bea Myrzell (längst till höger) som direkt nappade på idén. Nu återkommer Maria Fälth till Vasateatern för att föreläsa, denna gång tillsammans med dottern Henrietta. Foto: Pär Sönnert

Ändrar du din föreläsning beroende på om publiken består av högstadieelever eller vuxna?
– Litegrann, även om storyn i sig är densamma. Men jag trycker på lite olika saker beroende på publiken. För de vuxna betonar jag att de ska göra skillnad för barnen och när jag pratar för eleverna så fokuserar jag mer på att de inte ska känna sig ensamma, om de är i samma situation, samt att det finns hjälp att få och vilken typ av stöd de kan få.

Att du började föreläsa, var det ett sätt att bearbeta det som du var med om under din uppväxt?
– Nej, inte alls faktiskt. Jag gick i terapi som barn, både individuellt och i grupp, och hade bearbetat detta och gått vidare. Sedan fick jag frågan av Falu kommun när de skulle ha arrangemanget “Uppmärksamhetsveckan 2012” då man ville belysa barn som växer upp i ett hem med missbruk. Jag hade aldrig föreläst förut och var livrädd men jag vågade kasta mig ut. Jag föreläser för att hjälpa andra barn som är i liknande situationer, att vara en röst för dem och mitt varför att göra skillnad gjorde att jag vågade lära mig att prata inför andra, säger Henrietta Lysén.

Fotnot: Mer information om föreläsningen på måndag finns på www.hedemora.se

Henrietta Lysén
Ålder: 32 år.
Bor: I Hedemora, sedan den 10 november.
Yrke: Socionom. Jag jobbar som projektledare inom förebyggande arbeten inriktat mot våld.
Familj: Bor med hunden Bruno. Jag har min storebror med familj och mamma i Hedemora och tvillingbror i New York.
Intressen: Träning (främst gym) och umgås med familj och vänner. Jag har fokus på hälsa och välmående.
Aktuell: Föreläser två gånger om i Vasateatern i Hedemora kommande vecka, först tillsammans med sin mamma Maria Fälth för allmänheten på måndagskvällen i samarbete med Hedemora Kommun och sedan på egen hand för högstadieeleverna på Vasaskolan på tisdagsförmiddagen i samarbete med Ung i Hedemora.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,489548"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS