Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lena Palmborn, enhetschef inom socialpsykiatri och assistans i Säters kommun, Ann-Sofie Sterio Sjöström, ombudsman på ABF, Birgitta Gustafsson, från Studieförbundet Vuxenskolan, och Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun, ser fram emot fokusveckan på psykisk hälsa som hålls under vecka 41. Invigningen för dalaveckan sker i Säter den 9 oktober.
Foto: Pär Sönnert

Fokusvecka på psykisk hälsa invigs i Säter

SÄTER. Den rikstäckande veckan med fokus på psykisk hälsa står för dörren. I Dalarna kommer veckan att invigas med ett program på Folkets hus i Säter, vilket sker måndagen den 9 oktober. “Detta är en vecka som berör oss alla, inte minst oss här i kommunen med det arv vi har i och med Säters sjukhus och dess historia”, säger Lena Palmborn, enhetschef inom socialpsykiatrin i Säter.

Fokusveckan på psykisk hälsa pågår under vecka 41, den 9-15 oktober. Syftet är att öka medvetenheten kring psykisk hälsa.
– Vi vill få människor att prata mer om detta, genom att lyfta fram goda exempel. Här i Säter har vi ett varierat och brett program och aktiviteterna har gett bra effekt. Det blir många möten och givande diskussioner och engagemang väcks, säger Lena Palmborn.

2019 arrangerades fokusveckan första gången och i år sammanfaller den med Världshälsodagen, den 10 oktober. Arrangör av “dalaveckan” är Region Dalarna tillsammans med dalakommunerna.
– Och vi får äran att inviga hela dalaveckan här i Säter. Det blir mingel där man kan prova på dans, måleri och att sjunga. Gaga-klassen dansar och det blir en kulturell pyttipanna som avslutas med en workshop och konsert med ingen mindre än Caroline af Ugglas, säger kultursekreteraren Karin Hästö.
– Och så blir det måleri där man kan komma och prova på att måla graffiti med tjocka tuschpennor, tipsar Birgitta Gustafsson, från Studieförbundet Vuxenskolan.

Artisten och mångsysslaren Caroline af Ugglas medverkar på invigningen av fokusveckan på psykisk hälsa som sker på Säters Folkets hus den 9 oktober. Foto: Heinz Liljedahl

Programpunkterna under är kostnadsfria men då antalet platser är begränsade måste man boka biljetter, via Säters bibliotek.
– Det är otroligt att Caroline af Ugglas kommer hit! Det var ett förslag från Säters kommun att försöka få hit henne och det nappade Region Dalarna på. Konserten och workshopen kommer att streamas av Region Dalarna för de som inte kan närvara, säger Karin Hästö.
– Och så medverkar Ceciliakören, från Stora Skedvi, som en pop up-kör, tillägger Lena Palmborn.

Vid invigningen finns flera intresseföreningar på plats i foajén för att visa upp sig och sin verksamhet.
– Det finns många organisationer som är aktiva och engagerade här i Säter, exempelvis RSMH-Hoppet, säger Ann-Sofie Sterio, ombudsman på ABF.

Den 11 oktober föreläser Laila Edholm, i kaféet på Folkets hus, under rubriken “Min underbara galna unge”.
– Det är en fin föreläsning om att vara förälder till ett barn med en psykisk sjukdom, säger Ann-Sofie Sterio.

Dagen efter, den 12 oktober, håller Hedemorabon Maria Fälth och hennes dotter Henrietta Lysén, från Falun, inspirationsföreläsningen “Våga Tala och Jag äger min story”. Detta sker i Kulturhörnan på Säters bibliotek och handlar om att hitta strategier för att ta sig igenom svåra upplevelser.
– De fokuserar på hur man kan gå vidare, och vikten av att få stöd, säger Lena Palmborn.

Karin Hästö, Birgitta Gustafsson, Ann-Sofie Sterio och Lena Palmborn är taggade inför fokusveckan. “Vi är stolta över programmet här i Säter. Det här är en av årets viktigaste veckor”, tycker Lena Palmborn. Foto: Pär Sönnert

Programmet i Säter avslutas på söndagen med Mattias Bredenbergs musikaliska livsresa “Hellre bipolär än populär”.
– Han spelar musik och berättar om sitt liv. Detta sker på Biograf- och Tv-museet och även där måste man boka fribiljetter via biblioteket, säger Birgitta Gustafsson.

Kvartetten som närvarade på pressträffen betonade vilken roll studieförbunden och kulturen spelar i samhället.
– Kulturen är väldigt viktig för folkhälsan, säger Birgitta Gustafsson.
– Och studieförbunden jobbar väldigt mycket för att göra skillnad för äldre, ensamma och personer med psykisk ohälsa, säger Ann-Sofie Sterio.
– Vi är stolta över programmet här i Säter. Det här är en av årets viktigaste veckor, tycker Lena Palmborn.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,392024"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!