Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sebastian Lysén, ursprungligen från Falun, och maken Alejandro Torres Menchaca, från Mexiko, besökte nyligen Vasateatern i Hedemora och berättade sin respektive historia – om hur de kom ut som homosexuella. Föreläsningen arrangerades av föreningen Våga Tala tillsammans med Ung i Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

”Drömmen är att alla ska få vara precis den de vill”

HEDEMORA/FALUN. Nyligen hölls en unik föreläsning i Vasateatern i Hedemora. Från scenen berättade Sebastian Lysén och hans make Alejandro Torres Menchaca sin respektive historia – om hur de kom ut som homosexuella. – Mamma var väldigt stöttande, hon formligen drog mig ut ur garderoben, säger Sebastian Lysén.

För snart tio år sedan var falubördige Sebastian Lysén med i tv-programmet ”Top Model” och efter sin medverkan berättade han om de sexuella övergrepp som han utsattes för som barn. Förövaren var en vän till familjen.
– Vi startade Våga Tala” 2014 och det blev senare en förening, berättar Sebastian som grundade föreningen tillsammans med sin mamma Maria Fälth.
Föreningens syfte är precis vad namnet gör gällande, att arbeta för att fler ska våga berätta om vad de kan ha utsatts för och vad det kan innebära att bli utsatt.
– Jag flyttade till Hedemora för ett år sedan, eftersom jag ville komma närmare mitt barnbarn som bor här. Jag vill jobba vidare med föreningen här för att skydda alla barn i Hedemora från att utsättas för sådant här. Tystnadskulturen är stor inom detta ämne och jag tror inte att folk är medvetna om hur stort det här är, säger Maria Fälth.

Maria Fälth (längst till vänster), en av grundarna till Våga Tala, bor i Hedemora sedan ett år tillbaka och när hennes son Sebastian Lysén och hans make Alejandro Torres Menchaca skulle besöka Maria ville hon att Hedemoraborna skulle kunna höra parets historia. Maria tog kontakt med ungdomsstödjaren Bea Myrzell (längst till höger) som direkt nappade på idén.

Hon är glad över att ha fått med Ung i Hedemora som arrangör av föreläsningen.
– Barn som blir utsatta för övergrepp går inte gärna till en vuxen och berättar, de går hellre till en kompis. Därför gäller det att vi kan fånga upp dessa barn och ungdomar, att vi ser till att de får den stöd och den hjälp som de behöver. Övergrepp kan även ske digitalt i dag, säger Maria Fälth.

Detta var första gången som Sebastian och Alejandro föreläste tillsammans.
– Jag berättar min story men fokuserar mest på hur det är att komma ut i en liten stad. Nu är förvisso Falun större än Hedemora men ändå rätt litet. Mamma stöttade mig, hon formligen drog mig ut ur garderoben, säger Sebastian Lysén med ett skratt.
För maken Alejandro var situationen annorlunda.
– Jag kommer från en konservativ och katolsk familj i Mexiko, så jag har en annan upplevelse än Sebastian, säger han.

Maria Fälth och Bea Myrzell inledde programmet från Vasateaterns scen.

Vanligen bor paret i New York och när de besökte Maria i Hedemora passade hon på att arrangera föreläsningen.
– Sebastian och Alejandro har varit i Europa på semester i några veckor och när de skulle komma hit och besöka mig så ville jag anordna något, så att fler får höra deras historia, berättar Maria Fälth.
– Hedemora är väldigt vackert, inflikar Alejandro.
– Förutom alla myggen…tillägger Sebastian.

“Nu testar vi detta och så får vi se vad det blir framöver. Det är ett viktigt ämne. Drömmen är ju att precis alla får vara precis den de vill och detta är extra viktigt på en liten ort”, säger Bea Myrzell, ungdomsstödjare i Hedemora kommun.

Maria tog kontakt med Hedemora kommun och ärendet hamnade på ungdomsstödjaren Bea Myrzells bord. Eller rättare sagt, i hennes mejlbox.
– Alla andra på kontoret var på semester och jag såg mejlet från Maria och kände direkt att ”Det här måste vi göra!” Alla ska få vara den som de vill vara. Jag kommer själv från Stockholm och känner av det här i Hedemora, att man inte kan sticka ut på samma sätt på en liten ort, säger Bea Myrzell.

Efter föreläsningen bjöds Hedemoraborna in till ett fortsatt samtal på fritidsgården i St Paulusgården. Maria Fälth och Bea Myrzell hoppas att detta var starten på ett långt samarbete kring ämnet.
– Vi måste ju börja någonstans. Nu testar vi detta och så får vi se vad det blir framöver. Det är ett viktigt ämne. Drömmen är ju att precis alla får vara precis den de vill och detta är extra viktigt på en liten ort, säger Bea Myrzell.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!