Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Torkel Edström, vice ordförande i Stora Skedvi hembygdsförening, visar upp hallen i Kaplansgården där sommarens jubileumsutställning tar sin början. “Sedan är det ett nytt decennium i varje rum, i stort sett”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Hembygdsföreningen firar ett sekel med utställning i Kaplansgården

STORA SKEDVI. Den 23 september 1923 bildades Stora Skedvi hembygdsförening. Hela sommaren uppmärksammas 100-årsjubileet, bland annat med en stor jubileumsutställning inne i Kaplansgården. “Det är i stort sett ett decennium i varje rum, från 1920-talet och fram till i dag”, säger Torkel Edström, vice ordförande i föreningen.

Nationaldagsfirandet vid Stora Skedvi hembygdsgård var lite extra festligt i år, med anledning av att det har gått 100 år sedan som hembygdsföreningen bildades.
– Föreningen prisades av Säters kommuns kulturnämnd och fick motta en Ornäsbjörk som vi har planterat på tomten. Dessutom blev Skedviplogen, den årliga skriften, dubbelt så tjock i år med mycket information om föreningens första 100 år, säger Torkel Edström.

På redskapsmuseets fasad sitter en tidslinje från 1923 och framåt, som skildrar viktiga händelsen i Skedvibygden och resten av världen. Foto: Pär Sönnert

Kaplansgården tillhörde tidigare kyrkan och när kaplanen, som jobbade åt kyrkan, flyttade ut var Skedviborna på tårna.
– Föreningen inledde med att förhandla med kyrkan om marken och fick arrendera tomten och även Kaplansgården som hyrdes ut som bostad för att föreningen skulle få lite hyresintäkter. Även ett av uthusen, som numera är skolmuseum, hyrdes ut som bostad, berättar Torkel Edström.

På 1990-talet ville församlingen avyttra Kaplansgården, som då var fallfärdig, och hembygdsföreningen fick köpa den för en symbolisk krona innan byggnaden renoverades ordentligt. I sommar hyser Kaplansgården inga hyresgäster men väl en tidsresa i form av en utställning.
– I hallen är det tema 1920-tal, eftersom det var då föreningen bildades. Sedan är det i stort sett ett decennium i varje rum, från 1920-talet och fram till i dag. Jag jobbade själv mest med 1920-talet, det var väldigt roligt att jobba med utställningen och få gräva i arkiven, säger Torkel Edström.

Den 23 september 1923 bildades Stora Skedvi hembygdsförening. Här ses den första styrelsen. “Vi har hittat mycket information i arkiven men styrelsen var inte så bra på att fotografera sig i början”, säger Torkel Edström. Foto: Pär Sönnert

Jubileumsutställningen inne i Kaplansgården är öppen samtidigt som kaféet är öppet, det vill säga klockan 12.-17, fredag till söndag fram till och med den 13 augusti. Däremot går det att ta del av en specialutställning som sitter på väggen till redskapsmuseet.
– Där har vi listat viktiga saker som skett från 1923 och framåt, i bygden och resten av världen, säger Torkel Edström.

I arkivet efter byggmästare Janne Eriksson hittade hembygdsföreningen hans brevpapper. Detta har satts i en gammal skrivmaskin på glasveranden till Kaplansgården, där jubileumsutställningen tar sin början. Foto: Pär Sönnert

Själv kommer han från början från Jälkarbyn utanför Hedemora och flyttade till Stora Skedvi kyrkby 2017. Året efter engagerade han sig i hembygdsföreningen.
– Jag bor bara ett par stenkast härifrån, man ser min lada från hembygdsgården. Jag är väldigt intresserad av historia och är utbildad biolog, men jag jobbar som språklärare och pluggar lite historia på deltid, berättar Torkel.

Två medlemmar i styrelsen för Stora Skedvi hembygdsförening. Sekreteraren Gun-Britt Lövblad har varit engagerad i 18 år och vice ordföranden Torkel Edström sedan 2018. Foto: Pär Sönnert

Föreningen är välmående och har många engagerade medlemmar.
– Jag tror att vi gör mer, och har lägre medelålder, än många andra hembygdsföreningar. När vi har städdagar kan det komma 14, 15 personer och då går det ju i ett nafs, säger Torkel Edström.

Årets upplaga av Skedviplogen är dubbelt så tjock som vanlig, då hembygdsföreningens första 100 år skildras. Foto: Pär Sönnert

En nyhet på hembygdsgården i sommar är guidade visningar varje lördag, hela sommaren.
– Varannan lördag visar vi parstugan och varannan lördag är det redskapsmuseet. Även om många saker återkommer varje år så försöker vi att göra något nytt varje sommar och dessa guidade turer är en sådan sak, säger Torkel Edström.

Torkel Edström visar upp älvutsikten från kaféet vid hembygdsgården. Foto: Pär Sönnert

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 28, 2023. 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!