Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Göran Larsson erbjuder slipning av skridskor vintertid.
Foto: Maria Karlsson

Här får skridskorna ny skärpa

Ludvika. Välslipade skridskor kan göra stor skillnad för upplevelsen av skridskoturen. Och nu finns hjälp att få på nära håll i Ludvika. – Det var många år sedan det fanns en butik i Ludvika som slipade skridskor, så folk blir så glada när de får veta att möjligheten finns, säger Göran Larsson som driver cykelbutiken Cykelstället i samma lokaler som Fottas MC ligger.

Cykelförsäljningen är som intensivast under sommarhalvåret men i höstas började han erbjuda slipning av skridskor för att få mer att göra under vintern. Och visst har han sett att det finns ett behov.
– Många som åker långfärdsskridskor brukar bryna skridskorna när de börjar bli slöa, men det går inte hur många gånger som helst, berättar han.

Efter slipning ska skenorna brynas för att få bort ”slipskägget”.

Då är det bara slipning som fungerar för att få dem vassa igen. Göran tycker det är svårt att rekommendera hur ofta skridskorna ska slipas, det beror såklart på hur mycket skridskorna används eller kanske på hur stora krav som skridskoåkarna har.
– Ibland kan de komma in och vill ha skridskorna slipade, trots att jag ser att de fortfarande är ganska vassa. När jag säger det kan några ända välja att ta en slipning för att ha dem riktigt perfekta.

Andra gånger kan kunder komma in med skridskor som är så slöa att Göran inte kan förstå hur de har kunnat åka på dem alls.
– Det är som de har åkt i grus eller stenkross och då kan det ta en bra stund att slipa för att få skenan bra igen.

Göran driver Cykelstället sedan ett år tillbaka.

Ett tips Göran har för att se om skenorna är vassa är att känna försiktigt med fingret, eller med nageln. Han slipar även hockeyrör och konståkningsskridskor.
Vädret har betydelse för hur mycket han har att göra med att slipa. När det är kallt och isarna är fina blir det oftast mer.
Han har också ett samarbete med Väsman Vinterarena som tipsar skridskoåkarna var de kan slipa sina skridskor. Annars sprids det från mun till mun, enligt Göran.
– Till nästa år ska jag börja slipa stålkanterna på slalomskidor också, berättar han.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!