ANNONS

Att båtklubben ska hyra gamla hamnkiosken blir ett lyft både för sjöfolket och för Smedjebacksborna i allmänhet, tror det här gänget. Från vänster: Sven Gustavsson, Lennart Silfverin, Conny Andersson och Fredrik Rönning.
Foto: Karin Diffner

Hamnkiosken får nytt liv

SMEDJEBACKEN. Nu blir det snart nytt liv i gamla hamnkiosken i Smedjebacken. Båtklubben har nämligen tagit över den och har planer för framtiden. – Det känns otroligt bra att ha ett eget ställe som kan ge våra ideella krafter rätt förutsättningar, säger Lennart Silfverin som är vice ordförande i klubben.

Den före detta hamnkiosken i Smedjebacken har tidigare bland annat inhyst minilivs, turistbyrå och databutik. De sista åren har den stått oanvänd. Men nu har Smedjebackens båtklubb kommit överens med kommunen om att få hyra lokalerna till en kallhyra om 4 000 kronor i månaden.
– Vi är jätteglada över att båtklubben vill hyra lokalerna. Nu kommer hamnen att utvecklas ännu mer, säger kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Båtklubben arrenderar redan stora delar av hamnen och har under de senaste åren investerat i området, något som även kommunen gjort. Bland annat har det satsats på toaletter, duschar, ställplatser, tankstation, nytt nyckelsystem, upprustning av minigolfbanan och en allmän uppsnyggning.
Sedan den 1 januari hyr båtklubben nu den gamla hamnkiosken som kommer att döpas om.
– Vi tar gärna emot tips på vad den ska heta, säger Lennart Silfverin.

Både båtklubbens sekreterare Conny Andersson och hamnkapten Sven Gustavsson kommer att ha nytta av arbetsstationerna och det nyupptagna fönstret i lokalerna.

Båtklubben har varit trångbodd när det gäller platser för administration och möten. Det löses nu genom att man ställt iordning flera arbetsstationer och har gott om plats att träffas. Men klubben planerar också att i sin tur hyra ut drygt 100 kvadratmeter av lokalen.
– Man kan tänka sig att en eller flera sommarbutiker eller hantverkare håller till här under säsong då det säkert går att göra en vinst. På vintern kan vi ha medlemsmöten, julmarknad och hyra ut till olika tillställningar, säger Lennart Silfverin.
Nu ser klubben fram emot ett år där man hoppas kunna locka fler ungdomar, bistå Kungliga motorbåtklubben vid liknande tävlingar som i fjol samt fira 90-årsjubileum för klubben och 10-årsjubileum med Poker Run.

“Nyss” fyllde båtklubben 60 år och i sommar är det dags att fira 90-årsjubileum. Hur det ska gå till är nu upp till Mikael Hedberg och andra medlemmar att komma med förslag på.

Fakta/Smedjebackens båtklubb
Klubben bildades den 22 juni 1932 och fyller därmed 90 år i sommar.
Medlemsantalet är drygt 600 varav cirka två tredjedelar är hemmahörande i Smedjebacken. Därmed är klubben störst i Dalarna.
Antalet båtplatser är 485 och då räknas även Söderbärke in.
En genomsnittlig båtplats och medlemskap kostar 2 000 kronor per år, en summa som kan minska med 500 vid ideellt arbete i klubben.
Avgiften har inte höjts på sju-åtta år och det beror, enligt styrelsen, på ett stort ideellt engagemang och på intäkter från sidoverksamhet som café, minigolf och ställplatser för husbilar.
Totalt förfogar klubben över en kilometer bryggor.
Klubben omsätter drygt två miljoner per år.

Facebook

ANNONS

ANNONS