ANNONS

Ernst Express VD Roger Blom intill en av företagets gröna fordon.
Foto: John Leander

Grönt åkeri fick miljöpris

AVESTA. Transportföretaget Ernst Express med säte i Avesta fick nyligen Södra Dalarnas Sparbanks hållbarhetspris för södra Dalarna 2020. Motiveringen är att Ernst Express kör helt fossilfritt.

15 000 kronor fick Ernst Express för ”sitt engagemang och sin drivkraft gällande hållbara vägtransporter” som ”bidrar till att upprätthålla ett livskraftigt ekosystem, en hållbar resursanvändning och ett välmående samhälle”.
För ett företag av Ernst Express storlek är förvisso prissumman inte huvudsaken, utan äran och bekräftelsen över att man gör rätt.
– Det är förbaskat roligt. Vi är stolta över att vårt arbete uppmärksammas, inte bara från marknaden utan också från vår bank, säger Ernst Express vd Roger Blom.

Han är inte sen att utveckla vad det innebär att vara ”Det gröna åkeriet” som Ernst Express kallar sig.
– Vår färdplan till fossilfria hållbara vägtransporter startade för mer en ett decennium sedan och har gett oss en tätposition i åkeribranschens omställning till fossilfrihet. Ägare, personal, leverantörer och transportköpare har varit engagerade på resan. Samtliga lastbilar körs på förnyelsebara bränslen som RME, HVO, ED95 och inom kort även på el och biogas.
– Klimatmålet på 70 procent koldioxidreduktion till 2030 uppnådde vi redan 2015. Vi har minskat koldioxidutsläppen från våra tunga fordon med cirka 54 000 ton sedan omställningen startades 2009. Konkurrensen är hård i transportbranschen i dag, effektiva fordonslösningar och hållbara bränslen är ett krav. Vårt miljöarbete har gjort att vi tagit marknadsandelar, fortsätter han.

För att få Södra Dalarnas Sparbanks hållbarhetspris krävs att man har sin huvudsakliga verksamhet i Avesta, Hedemora eller Säters kommun. Men viktigt är också att ”tjäna som goda exempel” enligt Södra Dalarnas Sparbanks vd Jonas Nyberg.
– Vi vill stärka vårt hållbarhetsarbete, det gör vi själva bland annat genom att ha antagit FN:s principer för hållbar bankverksamhet. I det ingår att ta ett långsiktigt ansvar för miljö, samhälle och kunder. Ett sätt är vårt hållbarhetspris där vi vill motivera, stimulera och hylla det arbete som görs i vårt närområde och som bidrar till en hållbar resursanvändning.

Och att tjäna som gott exempel gör Ernst Express gärna.
– Vi på åkeriet känner att vi är inne i en mycket intressant fas där våra fordon ska elektrifieras med el eller vätgas eller både och. Vi hoppas att andra följer vårt exempel. Hela vår bransch ska ställa om till 2030 och vi ligger i tätposition… om man får vara lite ödmjuk, säger Roger Blom med viss glimt i ögat.

Facebook

ANNONS

ANNONS