ANNONS

Marianne Gottfridsdotter Nåhem är en av de eldsjälar som drivit verksamheten i Grengehuset i 14 år. “Jag har fått många vänner för livet här”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Grengehuset sålt: “Det känns som att lämna över en present”

GRANGÄRDE. I 14 år har ett gäng eldsjälar drivit Grengehuset med en rad aktiviteter och projekt. Nu läggs verksamheten ner och huset blir ett hantverkshus. – Det känns så roligt, som att få lämna över en present, säger Marianne Gottfridsdotter Nåhem.

I Grengehuset vid Grangärde torg har det bland annat drivits pappershandel, men huset stod tomt under en längre tid och höll på att förfalla då några eldsjälar i byn fick en idé.
– På landsbygden måste man slåss för att få behålla verksamhet, annars finns risk att bygden stänger ner, säger Marianne Gottfridsdotter Nåhem, ordförande i Grengebygdens ekonomiska förening och verksamhetsledare i huset.
Hon och Tia Permats tog initiativ till att köpa huset och samlade in pengar genom att sälja andelar för 500 kronor styck.
– Sedan kunde vi få lån på resten, berättar Marianne.

I huset har under åren drivits vandrarhem, integrationsprojekt, kursverksamhet, turistbyrå och en rad annan verksamhet.
Marianne vill särskilt lyfta fram de integrationsprojekt och kvinnogrupper som kallades plantskolan som föreningen drivit framgångsrikt.
– Vi har haft ett hundratal praktikanter i huset som fått arbetsintegrerad språkträning och som vi sedan har kunnat slussa vidare till jobb eller fortsatta studier. Det har varit fantastiskt roligt.
Huset och trädgården har också rustats under åren och är nu i utmärkt skick, enligt ordföranden.


Men nu väljer föreningens styrelse att lämna huset vidare.
– Det är faktiskt coronan som gett oss till tid eftertanke. Vi är alla utom en över 70 år nu och kände att det är dags, säger Marianne.
Alla var överens om att det var viktigt att sälja huset till någon som också ville ha verksamhet där som kan komma Grangärdebygden till gagn.
– Efter att fastigheten legat ute till försäljning i ett och ett halvt dygn hittade vi en värdig spekulant.
Valet av ny ägare föll på Grangärdebon Linda Blaauw med verksamheten Tova Tant.
– Hon kommer att göra det här till ett hantverkshus och det känns helt rätt, säger Marianne.

Den 1 september byter huset ägare, men först ska de sista stamgästerna vinkas av i augusti och alla prylar säljas ut.
– Det är maskiner, inventarier och möbler som vi säljer nu på Facebook och här på plats under tisdags-, onsdags och torsdagseftermiddagar.
Även om det känns lite sorgligt så är Marianne mest nöjd med beslutet att sälja huset.
– Jag har fått vänner för livet, men de finns ju kvar. Och jag måste erkänna att det ska bli skönt att inte ha ansvar för bokningsboken dag och natt, säger hon.
Vad ska du göra nu då?
– Mitt problem är inte att hitta på saker att göra utan att det kanske bubblar för mycket. Jag ska driva saker vidare, bland annat marknadsföring av Grangärde, men mer avslöjar jag inte just nu.

Fakta Grengehuset
Grengebygdens ekonomiska förening bildades 2007.
Grengehuset köptes in för 585 000 kronor med hjälp av pengar från 95 andelsägare och banklån.
Föreningen har haft en husfru och en vaktmästare anställda på halvtid. Resten har till största delen skötts ideellt.
Styrelsen har bestått av Marianne Gottfridsdotter Nåhem, Tia Permats, Anne Unge, Agneta Eriksson, Anders Hedberg, Bengt Andersson och Elisabeth Hall-Lundgren.
Huset har sålts till Linda Blaauw som kommer att driva hantverkshus där.
Andelsägarna kommer att få tillbaka sina andelar och dela på överskottet när allt pappersarbete är klart om cirka ett år.

Facebook

ANNONS

ANNONS