En fläkt av Europa drog in över UF-mässan på Kupolen när Anna Maria Corazza Bildt kom på besök. Det blev ett glatt möte med Frida Andersson och Elin Kåll.
Foto: Karin Diffner

Glatt möte när Corazza Bildt besökte unga företagare på Kupolen

BORLÄNGE. EU-politikern Anna Maria Corazza Bildt kom till Borlänge för att se över 200 unga företagare ställa ut på mässan på Kupolen. – Den här unga företagsamheten är helt fantastisk, utbrister hon.
EU-politikern Anna Maria Corazza Bildt (L) hade sällskap av sina partikamrater från Borlänge Sakari Lehtola och Monica Lundin när hon besökte Frida Andersson och Elin Kålls monter under UF-mässan på Kupolen.
EU-politikern Anna Maria Corazza Bildt (L) hade sällskap av sina partikamrater från Borlänge Sakari Lehtola och Monica Lundin när hon besökte Frida Andersson och Elin Kålls monter under UF-mässan på Kupolen. Foto: Karin Diffner

En vanlig tisdag är parkeringen utanför Kupolen lika full som inför den värsta julhandeln. Det är dags för den årliga UF-mässan som låter allt fler unga företagare ta plats.
– Att driva företag är hur kul som helst och det kan jag rekommendera till varenda människa, säger Frida Andersson.
Hon och hennes vän och kollega Elin Kåll går på Karlfeldtgymnasiet och driver företaget Läs och lär UF. De har tillsammans skrivit en barnbok som heter Benny och Barbros äventyr i Dalarna med illustrationer av Stina Ericsson.
– Vi fick idén när vi var här på mässan förra året. Det var så många som hade något med Dalarna i sitt företag, men vi började fundera över hur mycket barn och unga egentligen vet om landskapet, berättar Elin.

Lucas Axelsson från Falun har fått trevligare morgnar sedan han kom på hur han skulle få ut allting ur yoghurtförpackningen. "Klockren idé", säger affärsutvecklaren Lennart Hedin som lovar att köpa en "yogo".
Lucas Axelsson från Falun har fått trevligare morgnar sedan han kom på hur han skulle få ut allting ur yoghurtförpackningen. “Klockren idé”, säger affärsutvecklaren Lennart Hedin som lovar att köpa en “yogo”. Foto: Karin Diffner

Att de genom sin berättelse med tillhörande skriv- och målarbok dessutom uppmuntrar både till läsning, skrivande och skapande har gjort idén till en succé.
– Ja, vi har redan tryckt 230 böcker och måste trycka ännu fler.
Även om båda tjejerna redan var inne på att starta eget så har de blivit ännu mer säkra genom att driva UF-företag.
– Ja, man får lära sig hur man ska göra och tänka; man växer som person och som företagare under ett år, säger Frida.

Wilma Johansson och Elin Bygg satsar på återvinning i sitt företag. Vinflaskor från restauranger och ljusstumpar från kyrkor blir vackra ljuslyktor.
Wilma Johansson och Elin Bygg satsar på återvinning i sitt företag. Vinflaskor från restauranger och ljusstumpar från kyrkor blir vackra ljuslyktor. Foto: Karin Diffner

Under mässan fick de dessutom uppmuntran av Anna Maria Corazza Bildt som står som andra namn på Liberalernas lista till EU-valet och även själv drivit företag.
– Jag vill gärna stötta unga, särskilt kvinnliga företag och också passa på att lyssna på och lära mig mer om Sveriges framtid, säger hon.
Corazza Bildt har nyligen också besökt en annan UF-mässa och är imponerad av den stora bredden hos unga företagare.
– Det finns ett otroligt entreprenörskap här, säger hon.

Kan man ha psykisk ohälsa som affärsidé? Ja, det har i alla fall Tilda Åström och My Jepsen från Ludvika i sin målarbok med berättelser från drabbade. "Kan vi bidra till att det blir lite mindre skambelagt så är vi nöjda", säger tjejerna.
Kan man ha psykisk ohälsa som affärsidé? Ja, det har i alla fall Tilda Åström och My Jepsen från Ludvika i sin målarbok med berättelser från drabbade. “Kan vi bidra till att det blir lite mindre skambelagt så är vi nöjda”, säger tjejerna. Foto: Karin Diffner

Vilka frågor får du av ungdomarna?
– Det finns mycket intresse för Europa och jag brukar poängtera att Europasamarbete är så viktigt att ta hänsyn till – oavsett vilken typ av företag man driver.
Under UF-mässan deltog över 200 elever från hela Dalarna. Deras affärsidéer bestod av allt från bivaxdukar, specialtryckta kepsar och rakningskit till böcker om psykisk ohälsa och tjänster som flytthjälp. Under kvällen utsågs en rad vinnare i olika kategorier.

Intresset för att starta UF-företag och för att botanisera bland deras produkter och tjänster bara ökar.
Intresset för att starta UF-företag och för att botanisera bland deras produkter och tjänster bara ökar. Foto: Karin Diffner
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS