Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Hans-Erik “Frasse” Lundberg, Krister Johansson, Conny Forsberg och Stig Bergman.
Foto: Niclas Bergvall

Glada idealister i Norberg med passion för skidåkning

Att påstå att Norberg blivit lite av ett centrum för skidåkning är inte att ta i. Under vintern har många tagit sig dit för att förbereda sig för Engelbrektsloppet och andra evenemang. Och mycket har att tacka ett gäng entusiaster som brinner för den lokala bygden.

Det finns alltid en oro för att det ska bli en snöfattig vinter och därmed drabbas alla skidåkare. Det gäller även för Norberg och i slutändan klassiska Engelbrektsloppet.
För två år sedan ställdes loppet in på grund av snöbrist – något som har skett även vid tidigare tillfällen.
Men nu ska det bli ändring på det och under fjolårets vinter sparades det 20 000 kubikmeter snö. Konstsnön täcktes med sågspån och när väl vintern anlände kom snön till användning.
– Vi ligger i framkant och det är vi tvungna att göra, säger Stig Bergman.

De ideella föreningarna Norbergs Skidklubb och Engelbrektsloppet bildade Spåralliansen som nu ser till att skidåkarna kan komma till fina spår i Norberg.
Hans-Erik ”Frasse” Lundberg är en av dem som ideellt jobbar med spåret och även Engelbrektloppet. Det har Frasse gjort i många år – något han trivs med.
– Det har blivit lättare att jobba med spåret på senare tid, säger han med ett leende.

Hans-Erik “Frasse” Lundberg, Stig Bergman, Krister Johansson och Conny Forsberg. Foto: Niclas Bergvall

En liten rundtur vid spåret i Nordansjö tillsammans med Frasse, Lundberg, Conny Forsberg, Stig Bergman (ordförande i Engelbrektsloppet) och Krister Johansson (tävlingsledare) visar dels att satsningen på att spara konstsnö blev lyckad – men också att det är många som kommer till Norberg för att träna.
– Det är mycket jobb, men det är det verkligen värt, säger Conny Forsberg.

Den svenska idrottsrörelsen bygger i mångt och mycket på ett ideellt arbete och vi kan ställa oss frågan vad Engelbrektsloppet skulle vara utan dessa personer.
– De är ovärderliga, det skulle inte fungera utan dem, säger Fredrik Persson, marknadschef på Engelbrektsloppet.
Denna dag kunde inte Henrik Hellgren och Kalle Olsson vara närvarande, men det är också två viktiga kuggar i maskineriet. Vi tar en promenad till platsen för förvaringen av konstsnön denna soliga dag i december och hela tiden passerar skidåkare i spåret.
– Det är perfekta spår, påpekar Frasse Lundberg.

Spåravgiften är 95 kronor per dag och 900 kronor för ett säsongskort.
– Det kommer skidåkare från många platser och jag vet att det är flera som åker ändå från Stockholm för att träna, berättar Stig Bergman.
Snart är de framme vid examensveckan då Engelbrektsloppen ska genomföras. Men tro inte att gänget lägger sig på latsidan efter det, det återstår trots en hel del av vintern även om årets höjdpunkt är över.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!