Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lena Sköld och Mats Hogby är rustade för uppdrag och insatser inom Frivilliga resursgruppen i Avesta där de är ansvariga.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Frivilliga resursgruppen är redo att rycka in vid kriser “Vi har specialkurser för att lära oss eftersök”

AVESTA/KRYLBO Alla behöver vara förberedda inför en kris men det krävs också insatser utifrån. Det vet Lena Sköld och Mats Hogby som är ansvariga i Frivilliga resursgruppen, FRG, i Avesta kommun.

– Vi har varit med vid många olika händelser. Allt från skogsbränder till handlingshjälp under pandemin, säger Lena Sköld.
Sedan kriget i Ukraina bröt ut har allt fler sökt sig till civilförsvaret och det ökade intresset märks också hos FRG. Lena Sköld berättar att de har många på vänt till deras grupp.
– Först måste man ha en grundutbildning så det är inte bara att anmäla sig och gå med i gruppen, säger Lena Sköld och tillägger:
– Men FRG har ökat och när vi startade var vi 15 personer nu är vi 50, men det måste också föryngras.
Mats Hogby och Lena Sköld, som bor i Krylbo, gick med i Frivilliga resursgruppen 2015 efter en utbildning hos Civilförsvarsförbundet. De har fått utbildning i allt från första-hjälpen och brandkunskap till kriskommunikation och eftersök av försvunna personer.
Under pandemin ställde Frivilliga resursgruppen upp med handlingshjälp under ett år och de har också bistått i samband med vaccineringen.
– Då byggde vi upp ett samarbete med Röda korset och kyrkan, säger Lena Sköld och fortsätter:
– Vi har många vidareutbildningar och polisen kan också kontakta oss när en person är försvunnen. Nästan inga andra län har avtal med polisen men det har Dalarna. Vi har specialkurser för att lära oss eftersök och senast var vi på ett uppdrag i Vansbro, säger Lena och tillägger att vid behov har de samarbete med andra kommuner.
Hon och Mats har också varit med vid flera skogsbränder och vid sådana tillfällen kan man sätta upp servicestationer nära insatsområdet.
– Vi kör mycket transporter och kan hjälpa till med att distribuera ut vatten och mat, säger Lena.
Att informera om hem- och krisberedskap är en viktig del och alla bör se över sin hemberedskap där mat, vatten, värme och kommunikation ingår. Mats och Lena lever som de lär och förutom en färdigpackad stabslåda inför eventuella insatser har de också en nödradio med olika funktioner.
– Den laddas med batterier, vev eller solceller och fungerar som ficklampa eller som laddare till mobilen, säger Mats.

Får ni många frågor om krisberedskap?
– Nu får vi många frågor om skyddsrum och Avesta har hög täckning. Flera bostadsrättsföreningar har också börjat se över skyddsrum och det finns många i Krylbo, säger Lena och fortsätter:
– Att det finns många skyddsrum i kommunen beror på att det finns flera broar, järnväg och industrier. Sådant som kan vara mål i ett krig.
Lena Sköld påpekar att broschyren som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skickade ut för något år sedan bör finnas i varje hushåll.
– Den innehåller all viktig information om kriget eller krisen kommer. Den går också att ladda ner via MSB:s hemsida.
Sedan finns Frivilliga resursgruppen som har deltagare med olika kunskaper spritt över hela kommunen. Själv har Lena jobbat med arbetsmiljö och hälsa på Stora Enso och har mycket kunskap med sig därifrån.
– Vi är ju i beredskap och när något inträffar skickar jag ut ett larm och jag har en larmlista.
Hon och Mats påpekar att det också är viktigt att ha god kontakt med kommunens säkerhetssamordnare, liksom med räddningstjänsten.
På frågan om det är något som är extra viktigt att tänka på förutom en krislåda blir svaret:
– Det är viktigt att se över hur det ser ut i sin närmaste omgivning och att tänka på varandra. Kriser kan ta fram det bästa men även det sämsta hos människan, säger Lena Sköld.
– Uppdraget är viktigt och man känner att vi behövs, säger Mats Hogby.

Olika insatser
Syftet med en frivillig resursgrupp är att på ett smidigt sätt ge kommunen tillgång till extra personalresurser vid svåra påfrestningar. Frivilliga resursgruppen kan snabbt bemannas och börja arbeta vid en krissituation. FRG regleras inte i någon lag eller förordning och varje kommun avgör själv om den vill inrätta en grupp.
FRG i Avesta kan förstärka kommunen på flera olika sätt under en kris, till exempel saneringsarbete, transport, service och stabsassistent. Behovet styr vart FRG arbetar. Vid en kris eller samhällsstörning blir den frivillige anställd av kommunen och får lön samt omfattas av försäkringsskyddet. Gruppen har regelbundet övningar och samarbetar vid behov med FRG-grupper i andra Dalakommuner.

Säkerhet och skydd
Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med frågor som rör trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. Sedan starten 1937 har man varit en del av det civila försvaret och en av deras viktigaste uppgifter är att lära människor att klara sig i utsatta lägen.
På deras kurser får deltagarna lära sig att klara olyckor och krislägen, som exempelvis längre elavbrott, förorenat dricksvatten och en längre tids isolering. Civilförsvarsförbundet utbildar och utvecklar även frivilliga förstärkningsresurser som FRG, akutgrupper och eftersöksgrupper.
Källa: civil.se

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!