Erica Kåll har drivit Tobbes resor i ungefär tio år nu.
Foto: Rebecca Linder

Från Åsby trädgård till Karibien

SKOGSBO. Tobbes resor firar nu 30 år och Erica Kåll som nu drivit bolaget i cirka 10 år ser fram emot många fler. – Jag vill driva företaget vidare i Tobbes anda, säger Erica.

Reseföretaget startades 1989 av Torbjörn Kåll när han var i 20-års åldern. Efter gymnasiet blev han anställd busschaufför på ett bolag. Men han tyckte inte att resorna var bra planerade och han började snart att planera resor till olika föreningar, bland annat PRO. Efter ett tag kände han att han ville spinna vidare på idén i egen regi och han startade då Tobbes resor. Inledningsvis var det hans mamma Göta som fick ta emot bokningar hemma på telefonen och när han märkte att intresse fanns så fick företaget snart ett eget krypin. Först i en lägenhet på stan och efter något år flyttade de in på Kungsgatan i en affärslokal.
– Då var det väldigt stort med teaterresor och även kryssningar. Den allra första resan som företaget anordnade gick till Åsby trädgård, berättar Erica Kåll.

Hon kom in i företaget efter att hon träffat Torbjörn 1996. Hon jobbade då på Birka Cruises och kom i kontakt med honom när han skulle boka kryssningar. 1997 flyttade hon hit från Stockholm och de bildade familj. 2007 insjuknade Torbjörn i diverse sjukdomar som gjorde att han inte kunde fortsätta driva företaget. Till slut rekommenderade deras revisor att företaget skulle skrivas över på Erica. Nu har hon drivit bolaget i cirka 10 år och det har gått bra. Idag är de utöver Erica, fyra anställda samt några timanställda reseledare. Deras koncept är semester hela vägen. Att man ska kunna koppla av från det att man lämnar hemmet tills dess att de kommer hem från sin resa. Det verkar vara ett koncept som fortfarande är eftertraktat. Numera anordnar de allt från kortare gruppresor till Ålandskryssningar, teaterresor, weekends samt längre resor till Kroatien, USA och Karibien och de har reseledare med på så gott som alla deras resor.

Huvudmålgruppen är 55+ även om såklart alla är välkomna att resa med dem, och de har oerhört många stamkunder som återkommer och reser ofta.
Populärt nu är resor till Ullared, teater och musikalresor, men även Norge är oerhört populärt liksom Holland.
– Vi märker också att det blir ett allt större intresse för bussresor igen och en lite nedgång för flyg. Det tror jag kan ha att göra med att folk blir mer miljömedvetna, säger Erica.
Därför kommer de nog att satsa lite mer på längre bussresor framöver. Även intresset för temaresor växer så nästa år blir det till exempel en del vandringsresor och vinresor. Men närmast blir det ett födelsedagskalas på Cinderella 11 september för att fira de 30 åren som gått.
– Det kommer nog att bli ganska stort med en 600-700 resenärer från hela Dalarna och Västmanland, säger Erica.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 36 2019.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS