ANNONS

Fotbollsevent för att: Rekrytera fler unga kvinnliga ledare, Ge fler flickor möjlighet att testa fotboll och Skapa inkluderande idrott. Kamratskap och delaktivheten i det här gänget går inte att ta miste på.
Foto: Veronica Rigtorp

Fotbollseventet för flickor lockade många deltagare

BORLÄNGE. Fotbollsskola för tjejer i Västra Borlänge lockade hela 80 flickor i åldersspannet 7-13 år och 14 unga kvinnliga ledare till närkontakt med den gröna mattan på sportfältet. Något som gladde arrangörerna som vill att sporten når fler flickor och locka fler kvinnor till ledare inom densamma.

Dalarnas Fotbollförbund, Borlänge United FC, RF-SISU Dalarna och Borlänge kommuns Trevligt lov arrangerade fotbollsevent för att: Rekrytera fler unga kvinnliga ledare, ge fler flickor möjlighet att testa fotboll och skapa inkluderande idrott.
Förutom ovanstående aktörer medverkade Ica och Bauhaus till att göra eventet kostnadsfritt för tjejerna.
De 14 ledarna är redan aktiva fotbollsspelare och en del är redan ledare, medan andra gör sina första erfarenheter som ledare.

Ella-Li Karlsson spelar till vardags i Islingbys flickor födda 2006/07 och är ledare för första gången. Hon var själv i samma ålder som tjejerna hon nu tränar, när hon själv började spela boll.
Hon tycker att alla borde prova att vara ledare. Både för att det är kul, men också för att då få större förståelse för andra ledares arbete och situation.
Ella-Li kunde inte delta i ledarutbildningen som genomfördes på lördagen innan fotbollseventet, då hon deltog i en fotbollscup i Sandviken.
När hon på tisdagseftermiddagen samlade sin grupp till mellanmål, gick det hur bra som helst. Hennes egna positiva upplevelser av bra ledare, var nog till hjälp.
Idén med ledarskapet är också att det ska finnas förebilder i andra kvinnliga ledare.
Det är inte bara bollkickande under veckan utan teoripass, ”Barnens spelregler”, där man varje dag tar upp ett av de sju områdena.

Till exempel tar de olika kapitlen upp; alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp, mobbing eller trakasserier. Svårighetgrad på områdena är anpassa efter ålder.
– Känner ni någon som blir mobbad? frågar Ella-Li.
– Jag gör det, jag vet en flicka som blir mobbad, svarar en flicka (Ella-Li följer sedan upp flickans svar).
En annan flicka säger: Vad är mobbing?
Hon får svar av en annan flicka, som förklarar att det är när man säger elaka saker om någon.
Ella-Li låter dem prata, men leder dem sedan vidare i spelreglernas olika områden.
Spelreglerna handlar om bland annat respekt, hur man behandlar andra och hur man själv vill bli behandlad.
Flertalet av tjejerna som nu provar på fotboll har aldrig kommit i kontakt med eller tillhört föreningsidrotten. Målet med fotbollseventet är att tjejerna ska känna sig så bekväma att de vill gå med i en förening. Detta är en målgrupp som inte ”bara dyker upp på ordinarie träning”.
Målet är också att de nya unga kvinnliga ledarna ska fortsätta med ledaruppdrag i förening. Forssa BK med flera föreningar står beredda att ta emot nya medlemmar.

Deltagarna får gratis ett set med sponsrade kläder, bestående av t-shirt, boll och vattenflaska.
– Kläderna är jätteviktiga, de ger samhörighet. Det tycker vi är mäktigt, var de än åker i Sverige har andra barn lika kläder, berättar Vinita Roth, fotbollsutvecklare/spelarutbildare hos Dalarnas Fotbollförbund och tillägger:
– Vi vill varandras framgång.
Förra årets fotbollsevent har också gett ringar på vattnet och många har gått in i föreningslivet.

Fotbollsevent för att rekrytera fler unga kvinnliga ledare, ge fler flickor möjlighet att testa fotboll och skapa inkluderande idrott. Här ett glatt gäng med bollar för skott mot mål. Foto: Veronica Rigtorp
Ledare Ella-Li Karlsson, fotbollsutvecklare/spelutbildare Vinita Roth och ledare Simona Mengsteab har teoripass med utgångspunkt från Barnens spelregler. Foto: Veronica Rigtorp
Mellanmål kan bestå av frukt som på tisdagenseftemiddags mellis. Foto: Veronica Rigtorp
Facebook

ANNONS

ANNONS