Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Efter nyår råder mobilförbud på Norbergs skolor. Tea Larsson och Nellie Stenmark, som går på Centralskolan, undrar hur de ska klara dagarna utan sina mobiler.
Foto: Sara Flodin

Förbud mot mobiler på Centralskolan

NORBERG. Från och med denna termin införs mobilförbud för högstadieelever på Centralskolan i Norberg, något som upprört många elever. – Det som sker i sociala medier tar för mycket plats. Mycket av vår tid går åt att “rodda” i de situationer som uppstår, förklarar Centralskolans biträdande rektor Andreas Moberg.

Den 10 januari startar vårterminen för Centralskolans elever, men då får eleverna genomföra skoldagarna utan tillgång till sina mobiler. Beslutet om att införa mobilförbud på skolan togs av biträdande rektor Andreas Moberg strax innan Tidöpartierna kom ut med förslaget att alla Sveriges grundskolor ska vara fria från mobiler, både under lektionerna och på rasterna.
– Eleverna lägger väldigt mycket tid på sina telefoner. Personalen har lyft fram detta som ett återkommande problem; elevernas telefonanvändning skapar konflikter och dåligt mående, säger Andreas som inspirerats av Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg som redan infört mobilförbud.

Biträdande rektor Andreas Moberg inför nu mobilförbud på Centralskolan. Foto: Privat

En enkät har skickats till vårdnadshavare för att ge dem möjlighet att delge skolan sina åsikter. Andreas säger att han har de flesta lärare och vårdnadshavare på sin sida, men är också medveten om att skolans elever är av annan åsikt. Nellie Stenmark och Tea Larsson som går på Centralskolan undrar hur de ska klara dagarna utan sina mobiler.
– Jag behöver min mobil för jag ringer ofta mina föräldrar. Om jag har ont i huvudet kan jag be dem hämta en Alvedon. Jag tycker inte om att äta frukost och brukar gå till Coop för att handla något för vi har jättesen lunch, förklarar Tea Larsson som då betalar via med Swish med mobilen.
Tjejerna berättar att de använder telefonen för att skicka meddelanden till sina kompisar var de ska ses, appar hjälper dem plugga och de kollar klockan på mobilerna för att komma i tid till lektionerna. Även deras schema, som kan uppdateras under skoldagen, finns digitalt.
– Allt finns på mobilen och jag är van att ha den varje dag. Jag vet inte hur det kommer bli när jag inte har den, säger Tea som sedan förklarar att skolans läsplattor ofta är ur funktion och att de då måste lösa vissa skoluppgifter på mobilen.
Tjejerna har långa håltimmar i schemat och det händer att de lämnar skolområdet.
– Om något händer kan vi inte ringa våra föräldrar.

Tidöpartierna vill införa mobilförbud i alla Sveriges skolor. Foto: Sara Flodin

Mellan 07.40 och 07.55 förväntas eleverna vara på plats på skolan för att lämna in sin mobil.
– På onsdagar har vi sista lektionen i Frida Hansdottershallen. Ska vi gå tillbaka till skolan för att hämta våra telefoner eller kommer de dit med dem, undrar tjejerna.
– Tänk om jag har bråttom till bussen, säger Tea och Nellie ser en fara i att eleverna kommer hitta sätt att kringgå reglerna.
– På min gamla skola, som var mobilfri, lämnade elever in sin gamla mobil och hade den andra kvar.
Andreas betonar att det inte ska bli någon extra arbetsbörda för lärarna att upprätthålla den nya regeln.
– Vi kommer inte vara poliser och visitera elever. Ser vi att en elev har en telefon kontaktar vi hemmet. Vi kommer inte ge oss in i några konflikter, påtalar han.

Vårdnadshavare, som undrar vad deras barn ska göra utan mobilerna, har hört av sig till skolan.
– Vi vet om att vi måste erbjuda meningsfulla aktiviteter på något annat sätt.
Andreas förklarar att personal från fritidsgården Unkan kommer fortsätta att besöka skolan.
– Förhoppningen är att vi kan utveckla det samarbetet för att få ett större utbud av aktiviteter.
Rektorn ser inte åtgärden som någon “kollektiv bestraffning”.
– Enligt skollagen kapitel 5 får rektorn besluta om sådant här för att främja studiero och trygghet. Det är inte kollektiv bestraffning då vi ser att det är ett utbrett beteende som drabbar så otroligt många.
Enligt Andreas har en hel del incidenter inträffat där elevers mobiler varit inblandade och att elevers telefoner beslagtagits som bevismaterial i polisutredningar.
– Bland annat kränkande fotografering och kommentarer via anonyma fejkkonton genom sociala medier.
Rektorn förklarar att skolan har en god samverkan med både vårdnadshavare, socialtjänsten och polis, men att det förekommit försäljning av droger över sociala medier.
– Det handlar om försäljning av tobak, vejp och även tyngre droger.

Lea och Nellie är medvetna om att det förkommit kränkningar, men de tror inte att detta kommer upphöra eftersom elever fortsättningsvis kommer ha tillgång till sina mobiler i hemmet. Parallellt med mobilförbudet fortsätter skolan sitt värdegrundsarbete.
– Vi jobbar också så klart med attityderna kring sociala medier och telefonerna, men det är inte tillräckligt.
Andreas säger att det är svårt med “avvänjning” så länge eleverna har tillgång till mobilerna.
– Vår dopaminfunktion i hjärnan är så pass rubbad att vi måste koppla bort mobilerna. För att vi ska kunna jobba förebyggande med attityderna måste vi ta bort det största hindret.
Att Andreas nu får stöd av Tidöpartierna ser han som en trygghet.
– Det är bra att ligga i linje med den nationella skolpolitiken.

Lea och Nellie tror inte att det lönar sig att protestera mot förbudet.
– De har redan bestämt sig för detta. Våra lärare har sagt att det kommer bli så här, “ni kan inte ändra på det”, förklarar Nellie.
Tjejerna håller med om att lektionerna bör vara mobilfria men att de vill ha tillgång till telefonerna på rasterna och de tror att det kommer bli väldigt högljutt om alla ska leka.
– Det kommer bli kaos. Nu brukar alla sitta i soffan och spela. Vi visar varandra olika Tiktok-filmer och umgås med varandra jättemycket även fast vi har mobilerna. Det är vårt sätt att umgås, förklarar Nellie.

Konsekvenstrappa för den som har mobil under skoltid:
Vid första förseelsen kontaktas vårdnadshavare och eleven får tillbaka telefonen vid slutet av skoldagen.
* Vid andra förseelsen måste vårdnadshavaren komma till skolan för att hämta ut telefonen.
* Vid tredje förseelsen blir vårdnadshavaren uppkallad till biträdande rektor Andreas Moberg innan telefonen lämnas ut.

Klicka HÄR för att läsa om Johan-Olovskolan i Horndal som avskaffat sitt mobiltelefonförbud. 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS