Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Carolin Rosman har haft fina framgångar med sina ridtravare Nemo och Agenten. Parallellt med ridningen pluggar hon till sjuksköterska och rehabiliterar sig eftter en knäoperation.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Fina framgångar för Carolin och hennes ridtravare

SÖR NÄVDE/AVESTA Travhästar som inte längre fungerar på travbanan kan bli framgångsrika som ridhästar. Det vet Carolin Rosman som kan se tillbaka på ett framgångsrikt tävlingsår med sina två ridtravare. Förra året vann hon distriktsmästerskapet både i Stockholm och i Uppland/Västmanland och hon vann även championatet för Dalarnas distrikt. Samtidigt kämpade hon för att komma tillbaka efter en stor knäoperation parallellt med studierna till sjuksköterska.

Carolin Rosman med ridtravarna Nemo, snart 20 år, och Agenten som är 13 år. “Nemo hämtade jag i princip från slaktbilen för nio år sedan men han är fortfarande fin och fräsch”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson
Carolin Rosman vann två distriktsmästerskap med sina travhästar Nemo och Agenten.
Foto: Privat
– Det har varit både med- och motgångar men jättekul att det gått så bra för båda mina hästar, säger hon.
Carolin Rosman är 28 år och bor med sambo, katter och hästar på en gård i Sör Nävde.
– Vi bodde tidigare i en lägenhet i Avesta när sambons föräldrar bestämde sig för att flytta och vi kunde ta över gården. Det blev perfekt både för oss och hästarna, säger Carolin.
Hon kommer från Svärdsjö där hon började på ridskola och drömmen var förstås att ha en egen häst. Det fick vänta tills hon hade sparat ihop tillräckligt med pengar och för nio år sedan var det dags. Att det skulle bli en tidigare travhäst var dock inte planerat.
– Jag hade en bra budget och tänkte att jag skulle köpa en fin hopphäst. Men jag bestämde mig för att kolla allt inom rätt geografiskt avstånd så när jag fick jag frågan om att åka och titta på en travhäst gjorde jag det.
Hästen var Connection Ås, kallad Nemo, och Carolin behövde ingen längre betänketid.
– Jag tog beslutet samma dag och jag köpte en spånbal på hemvägen, fick tag på boxplats och sen var han min. Han hade så snälla ögon och jag hämtade honom i princip direkt från slaktbilen. Nu är han snart 20 år och han är jättefin och fräsch.

Varför riskerade han att gå till slakt?
– Dels på grund av att han inte skulle springa längre och eftersom det är en valack gick han inte att avla på. Det fanns inga pengar att tjäna helt enkelt.
För tre år sedan köpte Carolin sin nästa ridtravare, Mellby Agent kallad Agenten, som nu är 13 år. Carolin tävlar i både distans och dressyr och hon tävlar i Svenska Ridtravarförbundet. Hon är också ordförande för distriktsstyrelsen i Dalarna.
– Jag har tävlat med både Nemo och Agenten och det har gått lika bra för båda.
Hon vann också championatet tillsammans med Nemo. Då räknar man poäng från alla tävlingar under hela året och utser sedan den vinnaren som fått flest poäng.

På frågan hur det är att rida och träna en travare blir svaret:
– Travhästar är inte avlade att rida på så det tog många år att lägga om hästarna till att fungera som ridhäst. En travhäst riktar sin energi framåt, de är mer explosiva och det fungerar inte när man ska rida dem.
Carolin berättar att ridtravarna är på väg framåt men alla vet inte hur man ska hantera hästarna.
– Tyvärr kan föräldrar köpa en tidigare travare till sina barn bara för att de är billigare, men det är ingen lämplig förstagångshäst. Det är med hästar som med hundar, det ska vara rätt människor som tar sig an dem.
Även om förra året var framgångsrikt tävlingsmässigt hade Carolin andra utmaningar att jobba med. Hon är snart färdig sjuksköterska och parallellt med studierna har hon också genomgått en stor knäoperation.
– Jag har länge haft problem med ett knä som hoppat ur led. Först blev det en meniskoperation i Uppsala följt av en större operation i februari 2021 och jag blev sittande i tolv veckor. Det var tufft och räddningen var att plugga. Jag blev skjutsad till Falun och skrev tentor fullmatad med morfin men det gick, säger hon.
Hur klarade du de övriga sysslorna på gården?
– Vi värmer upp huset enbart med ved och mina fantastiska svärföräldrar hjälpte oss med det. Sen har jag snälla kompisar som hjälpte mig med hästarna.

Hur ser framtiden ut?
– När det gäller mitt knä så ligger jag lite efter i rehabiliteringen. När det gäller studierna är jag inne på femte terminen då det är mycket praktik men det funkar ändå att rida. Den gamla hästen blir äldre men någon liten tävling blir det. Den yngre har mycket kvar att ge så vi får se vad det resulterar i, säger Carolin Rosman.

Vill höja statusen
Travhästar som av olika anledningar inte längre passar på travbanan har i många år sålts billigt för att tränaren/ägaren istället ska ha råd att satsa på en annan travhäst. Svenska Ridtravarförbundet bildades 2003 för att gemensamt kunna jobba för att höja ridtravarens status. Till att börja med var målet att ge stöd till dem som behövde hjälp med omskolningen av sin häst. I takt med att efterfrågan växte bildades ett antal distriktsföreningar. Dessa föreningar arrangerar även träningar och tävlingar anpassade för just ridtravare på olika nivåer.
Förbundet har tagit fram ett eget tävlingsreglemente med bland annat dressyrprogram. Det finns också en egen gren kallad Trab, Travhästen i arbete, där hästen tränas i olika situationer som kan uppstå i den dagliga ridningen.

Källa: ridtravare.com

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!