ANNONS

Jörgen Gunnarsson, Boel Werner och konstnären Bengt-Åke Malmqvist visar upp en affisch av en av höstens filmer, “Kupé nr 6”, av den finske regissören Juho Kuosmanen.
Foto: Lisa Björklund

Filmstudion rullar ut filmhösten

LUDVIKA. Ludvika filmstudio har just lanserat höstens filmprogram för första gången sedan pandemin. – Vi ser ett behov av att gå på filmstudion igen. Det är första gången på länge som vi kan presentera ett helt program, säger styrelseordföranden Jörgen Gunnarson.

Vad passar inte bättre än att sjunka ner i biomörkret och se på film när hösten kommer och kvällarna blir allt kyligare?
På Aveny i Folkets hus kommer Ludvika filmstudio att visa en mix av såväl tunga som lättsamma filmer från vitt skilda länder, vid åtta tillfällen under hösten. Det säger Jörgen Gunnarsson som tillsammans med Boel Werner, filmansvarig på filmstudion, och konstnären Bengt-Åke Malmqvist samlats för att presentera höstens filmer.
– Vi kommer att visa filmer från bland annat Kroatien, Iran, Kina, Storbritannien, Finland och Kina, säger Boel Werner.

Hennes absoluta favorit på höstens program är ”Hit the road” av den prisbelönte iranske regissören Panah Panahi. Filmen handlar om en familj på flykt.
– Det är en roadmovie. Den innehåller en pojke som har en speciell karaktär. Den är bra för att den är så levande.
En annan favorit bland filmstudions styrelsemedlemmar är den kinesiska filmen ”Beskyddaren” av Derek Tsang. Den handlar om skolmobbning och bygger på en sann berättelse. Filmen har fått 55 olika utmärkelser jorden runt.
– Det är en film som är universell, den åskådliggör hur skolsystemet är i Kina. Det är en väldigt engagerande och berörande film, en av de bättre jag sett under året, säger Jörgen Gunnarson.

Bland de filmer som han inte har sett – men ser fram emot att se – är den australiska filmen ”Nitram” av Justin Kurzel. Även den är baserad på en verklig händelse och handlar om en missanpassad särling och en masskjutning i Port Arthur i Tasmanien 1996.
– Jag har sett den första halvtimmen av filmen. Redan från start var det en berörande och omskakande film. Den grep tag väldigt kraftfullt.

För Boel Werner är ”Belfast” av Kenneth Branagh en film som hon ser fram emot att se. Den handlar om regissörens egen uppväxt i det sena 1960-talets Belfast.
– Filmen innehåller musik av Van Morrison, säger hon.
”Belfast” visas den 22 september och är den första på höstens filmprogram. I samband med visningen utlovas en överraskning.
– Då vill vi uppmuntra folk att komma i god tid. De som kommer i god tid kommer få en överraskning i form av en upplevelse.

I samband med vissa av filmerna kommer även kortfilmer på cirka tio minuter att visas. Filmerna är gjorda av gymnasieelever från estetutbildningarna på VBU.
– Många har säkert inte sett dem. Vi vill att ungdomar ska vara intresserade av film och nu har vi hittat ett fint samarbete med VBU, säger Bengt-Åke Malmqvist.
Han och de andra berättar att utbudet på filmstudion består av smalare film, så kallad kvalitetsfilm, och är tänkt att vara ett komplement till de större biografernas mer kommersiella utbud.
– Vi har en bra biograf i Ludvika och sedan har vi Ludvika filmstudio sida vid sida. Filmerna som visas här har redan haft premiär. Biograferna får först utrymme att visa dem. Det möjliggör för fler att se filmerna.

Facebook

ANNONS

ANNONS