ANNONS

Lina Umb och Peter Vidberg på plats i festlokalen som väntar på inredning och en del tillstånd. “Sedan kör vi igång”, säger Peter Vidberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Festlokal och nytt signum i Kärrgruvan

KÄRRGRUVAN Festlokalen The Kiln är på plats och under sommaren har rotundan fått en invändig uppfräschning. Arbetet med att ge Kärrgruvans Folkets park en nystart fortskrider och ägaren Peter Vidberg ser positivt på framtiden.

– Nu har The Kiln också fått titeln Ardbeg Consulate och det är fantastiskt. Vad jag vet finns bara några få konsulat i Sverige och ofta är det lång väntetid innan man kan komma med. Men för oss gick det snabbt, säger Peter Vidberg.

Kärrgruvan Folkets park är snart redo för en ny era.
Tillsammans med partnern och särbon Lina Umb möter Peter Vidberg upp i parken och visar stolt upp den ny festlokalen. Exteriört är att klart och nu saknas bara inredning plus vissa tillstånd innan lokalen är klar att tas i bruk.
– Det är tillstånd för bland annat livsmedel och alkohol och det tror jag inte kommer att bli några problem, säger Peter Vidberg och visar in i den nära 300 kvadratmeter stora byggnaden.
Det är generösa utrymmen och Peter Vidberg berättar att inredningen kommer att bli likt en engelsk pub. Festlokalen kommer att användas till egna arrangemang, konserter, pubaftnar och till uthyrning.
– Det blir portabla scener, ljusriggar, ståbord och soffgrupper. Vi kommer att ha monitorer och en vit duk som exempelvis kan användas vid mässor och konferenser och vi kan även sända livekonserter.
Peter Vidberg, som är whiskeysamlare, berättar att i och med titeln Ardbeg Consulate utökas möjligheterna ytterligare.
– Det är Moët & Hennessey som äger Ardbeg och det innebär att de exempelvis att vi kan erbjuda nyheter innan de släpps på Systembolaget. Vissa Ardbeg kommer man bara kunna dricka hos oss och andra konsulat. Det här kommer att öka vårat upptagningsområde.
– Vi har också möjlighet att få hit folk från Skottland som håller whiskeyprovningar, säger Peter.
Han berättar att de kommer att anställa folk som jobbar och att det är viktigt med utbildade bartendrar.

När beräknas festlokalen vara klar att tas i bruk?
– Det beror på men till nyår räknar vi med att det är klart för arrangemang.
Folkparken i Kärrgruvan har en lång historia och var en gång en given plats för den svenska artisteliten. Peter Vidberg växte upp strax intill Kärrgruveparken och efter avslutad skolgång och några år i Stockholm gick flytten tillbaka till Norberg och jobb som elektriker.
Idag arbetar han som elbesiktare av kraftledningar i hela Sverige och driver företagen Power Inspection Sweden AB samt Vidberg Fastigheter & Event AB.
Sedan 2018 är han också ägare av Kärrgruvans Folkets park och arbetet med den nya festlokalen har varit en utdragen process.
– Största jobbet har varit byggnadstillstånd och bara att diskutera fönster tog tre månader. Men nu är den biten avklarad.
– Alla andra byggnader i parken är öppna och väderberoende och jag ville ha en inomhusarena. Dessutom vill jag inte förstöra övriga byggnader genom att börja sätta upp väggar, de ska bevaras i original.
Förutom bygget av den nya festlokalen har rotundan skrapats och målats invändigt under sommaren.
– Vi har hjärta för Norberg och Kärrgruvan och vi kommer att fräscha upp hela parkområdet, men det här är ett hobbyprojekt och får ta tid, säger Peter Vidberg.

Kulturminne och festplats
Kärrgruveparken byggdes upp under en 20-årsperiod efter att föreningen bildades 1914. Parkens byggnader har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär och folkparkerna var en del av arbetarrörelsen. De började byggas runt om i Sverige kring sekelskiftet 1900. Nu har många parker gått i graven och de folkparker som finns kvar är kulturminnen värda att bevara. Kärrgruveparken är ett exempel och det är många som besökt parken under dess storhetstid, bland annat sommarsäsongen 1983. Då gästades parken av bland annat Europe, Carola, Magnus Uggla, Eldkvarn och Thomas Ledin.

Facebook

ANNONS

ANNONS