Femteklassarna på Blötbergets skola.
Foto: Lisa Björklund

Elever vill få fler att återvinna sina sopor

BLÖTBERGET. Årskurs fem på Blötbergets skola deltar just nu i en återvinningstävling anordnad av Tetra Pak. – Man ska inte kasta allt i brännbart, det är bättre om man återvinner, säger Hampus, en av eleverna i klassen.

Inne i klassrummet är stämningen god och barnen påtagligt stolta och ivriga att berätta om tävlingen. Den ena efter den andra räcker upp handen.
– Tävlingen handlar om att återvinna kartonger, säger Edwin.
– I hela landet återvinns 60 procent. 40 procent bränns i onödan. Det är slöseri med resurser, tycker Saga.
– I klassens familjer var det 98 procent av alla kartonger som hamnade i återvinningen, uppger Gösta.
– I vår familj återvinns allt, säger Emmy.

Foto: Patrik Telilä

Tävlingen kallas Kartongmatchen och är uppdelad i tre deltävlingar. Totalt medverkar 13 000 elever från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Hittills har två av deltävlingarna arrangerats och dessa har gått bra för femteklassarna på Blötbergets skola, som vunnit bägge tävlingarna och nu är bäst av samtliga deltagare från mellanstadiet.
Enligt läraren Patrik Telilä har eleverna fastnat för att man i deras familjer återvinner 98 procent, men att genomsnittet i Sverige bara är 60 procent.
– Det är nästan hälften som slängs i brännbart, säger han.

Läraren Patrik Telilä visar upp sittunderlag som hans elever vunnit i pris. Foto: Lisa Björklund

Kartongmatchen har uppenbarligen gett ringar på vattnet – eleverna tycker det är kul att tävla samtidigt som de lär sig något. I den första deltävlingen skulle de slänga kartonger på en återvinningsstation och dokumentera det genom att fota. På Blötbergets skola var klassen extra påhittig och valde att göra en film. Den finns nu att se på Youtube.
– Vi la ner lite extra själ i projektet och vi vann, säger Patrik Telilä.

Återvinningspåsar som eleverna fått i pris. Foto: Lisa Björklund

I samband med vinsten tändes en gnista bland eleverna, som blev mycket peppade på den andra deltävlingen. I den skulle de göra egen design till en mjölkförpackning på temat hållbarhet och återvinning. Bland alla fina bidrag, röstades tre fram. Dessa skickades till Tetra Pak som utsåg en vinnare.
Och vem vann – om inte femteklassarna i Blötbergets skola – bäst bland alla deltagande mellanstadieelever i Norden. Det vinnande bidraget bestod av en jordglob som brinner på ena sidan. I oktober ska bilden täcka alla mjölkförpackningar i hela landet. Den som gjort teckningen heter Elna.
– Om man inte återvinner så är det dåligt för miljön. Vi ska ta hand om våra resurser, säger hon.

I oktober kommer årskurs 5:s bidrag att pryda landets mjölkkartonger. Foto: Lisa Björklund

Nu återstår endast en deltävling och den kommer att avgöras på söndag den 19 mars. I den ska eleverna berätta för minst 100 personer om varför det är viktigt att återvinna kartonger. Kravet uppnåddes dock redan på första tävlingsdagen.
– Klassen samlade hela skolans elever i idrottshallen, vi är 160 elever.
Eftersom uppdraget var lätt, ville klassen sätta ribban högre och tog själva på sig att försöka nå ut till 10 000 personer i stället.
– Genom sociala medier kan man nå ut till en bred publik. Än så länge har vi nått ut till 5 000 via Tiktok, Instagram och Facebook. Kommunen har också hjälpt till att uppmärksamma det här. Nu vill vi nå ut via media också, säger Patrik Telilä.

Vinnare i Kartongmatchen.

Vad vill barnen uppnå med att nå ut till många?
– Deras budskap är få folk att bli bättre på att återvinna.

Hur är det att driva projektet med eleverna?
– Det är superkul att se hur engagerade de är. När de såg att det de gjorde gav resultat, var de som att ge ett barn godis.

Vilka möjligheter har klassen att vinna även den sista deltävlingen?
– Jag vet inte, men de har höga förväntningar.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!