Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Agneta Kvist Källund följde med barnbarnen Tuva och Alma till biblioteket. “Jag tycker det är lika roligt som barnen”, säger Agneta.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Färgstarkt och ulligt pyssel på bibblan i Norberg

NORBERG I samband med sportlovet bjöd Västmanlands Länshemslöjdsförbund i till en eftermiddag med tovat hantverk på biblioteket i Norberg. Aktiviteten lockade både barn och vuxna som koncentrerat skapade allt från fjärilar till små lamm.

Arvin, fem år, hade bland annat tovat en lysande blå gubbe. “Jag tycker om blått”, säger han.
Lorin, nio år, har tovat ett rosa hjärta och väljer bland färgerna för att göra mer ullhantverk.
Slöjdpedagog Elisabeth Larsson sätter fast hjärtat som Lorin har tovat.
– Det är nionde året vi är ute på länets bibliotek och gör slöjdaktiviteter. Vi har olika teman varje år och tidigare har vi haft mycket återbruksslöjd, säger slöjdpedagog Elisabeth Larsson.
Tillsammans med kollegan och slöjdpedagogen Ioannis Papadonikolakis hade Elisabeth dukat upp ett bord med ull i regnbågens alla färger.
– Det här är kardad ull så det går att spinna med också, men idag tovar vi, säger hon.
Pepparkaksformar i olika modeller används som ram till de ulliga figurerna och det är allt från fjärilar och hjärtan till älgar och lamm. Runt bordet har deltagarna fullt fokus på ullen som arbetas med den speciella tovningsnålen.
– Tekniken är lite som när man gör nålfiltsmattor men här använder vi bara en nål. Annars är det vanligare att man tovar med såpvatten, säger Elisabeth Larsson.
Hon berättar att under sportlovet besöker de fyra olika bibliotek i länet och sedan fortsätter man med övriga bibliotek under påsk- och höstlovet.
– Det är ju tio kommuner i Västmanland så vi får dela upp det så att alla ska få slöjdaktiviteter. Det är jätteroligt och vi blir alltid så väl mottagna, säger Elisabeth Larsson.

Agneta Kvist Källund från Norberg har följt med barnbarnen Tuva och Alma Källund som bor i Fagersta.
– Det här är så kul och jag har testat på tovning tidigare men i väldigt liten skala, säger Agneta medan hon jobbar tovningsnålen.
Yngst av deltagarna är Arvin, fem år, som har sällskap av mamma och storasyster Lorin, nio år. Arvin har tovat en lysande blå pepparkaksgubbe medan Lorin är klar med sitt rosa hjärta.
– Det här var jätteroligt och nu ska jag göra något annat, säger Lorin och går fram för att välja bland den färgglada ullen.

På det uppdukade bordet finns också färdigtovade hantverk och flera av dem har Ioannis Papadonikolakis skapat. Att han älskar hantverket är tydligt och han bidrar med både råd och beröm till deltagarna.
– Ja, Ioannis är jätteduktig att tova och en inspirationskälla, säger Elisabeth Larsson.

Modell för kultursamverkan
Västmanlands läns hemslöjdsförbund ingår i kultursamverkansmodellen sedan 2012. I uppdraget ingår att prioritera området barn och unga och att erbjuda aktiviteter i länets tio kommuner. Uppdraget ledde till idén att testa slöjdworkshoppar på loven på länets bibliotek för barn från sex år. Tre testtillfällen genomfördes på olika orter och föll väl ut. Efter nio år är konceptet väl känt och genomförs på sport-, påsk- och läslovet i varje kommun varje år. Inför varje år bestäms ett tema.
Källa: slojdivastmanland.se

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!