Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Familjen Östberg Jonsson i sällskap av Helena Knutas (övre raden till höger) från lasarettets lekterapi . Ned till vänster står fyraåriga Greta. En liten hjältinna med enormt mod. Hela gänget hyser hopp att Gretas fight mot cancern fortsätter i positiv riktning. “Just nu ser det ljust ut”, säger föräldrarna Daniel och Emma.
Foto: Sonny Jonasson

Familjens väg ur mörkret: “Greta är fantastisk”

FALUN. Familjen Östberg Jonsson vet innebörden av kamp. De är olustigt väl bekanta med fasans innersta rum. Framför allt vet de emellertid värdet av välriktad vård och oändlig kärlek. En kombination som kan försätta berg – och förhoppningsvis även cancer. – Greta har varit glad under 16 av hittills totalt 17 månaders behandling. Hon är vår lilla supertjej, säger Daniel och Emma vars ena dotter nu går in i vad de hoppas är slutfasen av en lång strid mot den otäcka sjukdomen.

I slutet av mars förra året upptäcktes cancer i då blott treåriga Gretas kropp.
Sjukdomens rent medicinska term är “högrisk neuroblastom”. En sällsynt cancersjukdom med utgångspunkt i nervsystemet hos små barn.
Prefixet “högrisk” adderas i händelse av att sjukdomen spridit sig. I Gretas fall hade den spridit sig till benmärg och skelett.

Ett fruktansvärt besked som träffar blytungt i familjen Östberg Jonssons tillvaro.
Samtidigt föds en beslutsamhet och man samlar gemensam kraft inför vad som komma skall.
– Som föräldrar blir det lite som så att man turas om att bryta ihop, men vi har hela tiden försökt hitta positiva saker och ändå fokusera på glädje, berättar pappa Daniel.
– Greta är fantastisk. Läkare och sköterskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala brukar säga att hon liksom lyser upp hela avdelningen. Det är fint att höra. Personalen på avdelning 95A har överlag varit helt otrolig, berömmer han den expertis som lotsar familjen längs den långa och minst sagt prövande resan.

Greta och storasyster Nora uppvisar en lekfullhet och smittande livsglädje som gör starkt intryck.
Detta trots att stora delar av 2021 och 2022 bjudit utmaningar som i en perfekt värld varit barn förskonade.
När Greta på regelbunden basis är i Uppsala för tio dagars tuffa behandlingar finns Daniel eller Emma ständigt vid hennes sida.
Den andra föräldern är hemma i Falun med Nora för skolgång och vardagens mer ordinarie agenda.
– Oron är konstant. Sjukdomen och i synnerhet kampen mot den är vårt liv. Vi har fått hjälpas åt att hantera de många jobbiga känslorna, men har funnit stöd och styrka i varandra, säger Emma.

Små hårdrockare på besök vid det stora festivalområdet. Pappa Daniels lugnande labbar ledsagar Greta och Nora över Lugnet inför musikälskande barns häftiga möte med heavy metal-titanerna i Sabaton. Foto: Sonny Jonasson

Daniel instämmer, och föräldraparet står eniga i kärlek och beundran för Gretas soliga lynne och förmåga att tackla styggelsen till sjukdom.
– Greta har varit glad under 16 av hittills totalt 17 månaders behandling. Hon är vår lilla supertjej, säger Daniel och Emma samstämmigt och tittar på de båda systrarna som busar loss strax intill.

Platsen för dagen är Lugnet och Sabaton Open Air. Festivalen och Sabaton bjuder ett särskilt tillfälle för barn att träffa bandet, få tröjor, skivor och andra föremål signerade samt ta bilder tillsammans med den Falugrundade hårdrocksjätten.
Festivalens VIP-tält för de yngre besökarna fylls under torsdagseftermiddagen av musikglada tävlingsvinnare samt peppade juniorer från samarbetet med Barnkliniken på Falu lasarett.
En av de senare är Greta.
Fokuserat smyger hon fram till Hannes, Pär, Joakim, Tommy och Chris och får bandmedlemmarnas signatur på en medhavd, fin t-shirt vars tryck kan ändra motiv och färg.

I sällskap av pappa förevigas hon sedan på ett foto tillsammans med hela bandet. En upplevelse som får tummen upp av en liten tös som redan är påtagligt bevandrad i den tyngre musikens soniska gemak.
Bland annat gällande Lorna Shore, ett amerikanskt dödsmetallband med spektakulärt mullrande vokalisten Will Ramos i spetsen.
– Han sjunger så här, upplyser Greta och levererar några ypperliga grymtningar från strupens och nosens djupare register.
– Därför har jag döpt om bandet till “Grispojken”, utvecklar hon kring ett synnerligen träffsäkert tilltal på ensemblen i fråga.

Sabaton Open Air och Sabaton själva fixade en exklusiv “meet and greet” med festivalens yngsta besökare i barnens eget VIP-tält. En av dem är fyraåriga Greta, den yngre av två döttrar i familjen Östberg Jonsson. Foto: Sonny Jonasson

Sommaren har förutom livsviktiga sjukhusvistelser också förärats nöjen av avsevärt mer uppsluppen karaktär.
Aktiviteter som går hand i hand med lilla Gretas muntra framtoning och hjärtevinnande närvaro.
– Jag mår bra, framhåller hon i solskenet som badar Lugnet i sensommarvärme.
Och delger upplevelsen av en utflykt i familjens känslostarkt ombonade famn.
– Vi har varit i Furuviksparken och tittat på djur och åkt karuseller. Jag och Nora hade fått 200 kronor var av mormor och morfar som vi köpte gosedjur för, berättar Greta som på senare tid även tillskrivit rostad lök det mycket passande epitetet “korvströssel”.

I nuläget stundar den sista planerade sessionen på Akademiska sjukhuset.
Detta bestående av en tio dagar lång immunoterapi – en av sammantaget många insatser som syftar till att jaga cancern på flykten.
Greta har svarat bra på behandlingarna. Dagsläget präglas av hoppfulla tendenser – det första långa slaget mot sjukdomen ser familjen Östberg Jonsson stå som utomordentligt värdiga vinnare.
– Ja, det ser mycket lovande ut. Hon är otrolig och har skönt nog klarat sig från större delen av den smärta behandlingen kan medföra och har generellt sett haft väldigt få biverkningar, berättar Daniel om dotterns framgångsrika färd mot att bli frisk.

Systrarna Greta och Nora aktiverar fullt fokus när Sabaton-medlemmarna Hannes Van Dahl och Pär Sundström signerar tjejernas medhavda, fräna t-shirts. Foto: Sonny Jonasson

Det går bra nu.
Daniel och Emma vågar dock inte ropa “hej” då motståndaren är både elak och nyckfull.
– Dagsläget är väldigt positivt och det känns oerhört att detta förhoppningsvis är sista behandlingen, säger Emma.
Och fortsätter:
– När denna är klar brukar personalen av tradition läsa en liten dikt och även ringa i en speciell klocka, som för att “ringa ut” patienten som är färdigbehandlad. Det kommer att bli väldigt känslosamt, konstaterar hon med tillkämpad kontroll i röstläget.

På plats för att bevittna flickornas seans i hårdrockens tecken finns också Helena Knutas, verksam i lekterapin kopplad till Barnkliniken på Falu lasarett.
Helena med nära kollegor hyllas av Daniel och Emma för ovärderliga prestationer i Gretas och hela familjens favör under den tuffa sjukdomstiden.
Daniel påtalar vad som nu stundar.
– Det här går på sätt och vis in i nästa fas nu, då det kommer att bli många efterkontroller, prover och röntgenundersökningar.
– Nu ska vi ta oss tillbaka till en något mer normal tillvaro. Gretas arbete i detta har varit enastående, och vi hoppas av allt vi har att cancern är besegrad och att det fortsätter att gå så här bra, säger han med värme och eftertryck.

Och understryker i ett tonfall sannolikt reserverat för människor med intensiv förtröstan och villkorslös kärlek som livskodex:
– Livet förändras när du ställs inför ditt barns dödlighet. Men både Gretas och vår gemensamma väg genom detta har varit att det här ska fixa sig. Och just nu ser det ljust ut. Hon är underbar, vår Greta.

Greta tar en liten paus från hårdrocksvimlet i mamma Emmas trygga famn. Foto: Sonny Jonasson
Nuläget bär positiva förtecken när lilla Greta inom kort ska besöka Akademiska sjukhuset i Uppsala för sin sista schemalagda behandling. Foto: Sonny Jonasson
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,316842" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS