ANNONS

Familjen tycker att det finns mycket fint att utforska i Ludvikatrakten. Här är Anna-Karin och Elis på äventyr i Grängesberg.
Foto: Privat

Familjen flyr storstan för lugnet i Saxdalen

SAXDALEN. Patrik Eriksson och hans familj lämnar nu stress och höga hyreskostnader i Stockholm för ett enklare liv i Saxdalen. – Vi har längtat bort från Stockholm i många år, men nu har vi möjlighet att fly storstan, så nu drar vi, säger han.

Patrik Eriksson kör grävmaskin och hans sambo Anna-Karin Andersson driver ett mobilt hunddagis. De har två barn vardera, varav Patriks äldsta är utflugen. Båda har länge velat flytta från Stockholm.
– Anna-Karin gick in i väggen 2011 och det går inte att komma tillbaka till livet riktigt i Stockholm. Man måste jobba och slita så hårt för att ha råd med alla utgifter, säger Patrik.

Paret har hyrt ett hus i Stockholm som kostar 15 000 kronor i kallhyra. I Saxdalen får de ett lika stort hus för 5 000 kronor i månaden – inklusive uppvärmning.
– Nu måste vi inte tjäna lika mycket, utan nu kommer hon att kunna varva ner lite i arbetslivet, säger Patrik.
Själv har han tänkt veckopendla till jobbet i Stockholm, åtminstone till en början.
– Har man rätt bil så kostar det runt 500 i veckan tur och retur, så det blir ändå mycket billigare att bo här uppe.
På sikt räknar han med att ta anställning hos någon entreprenör i trakten och att även Anna-Karin ska kunna fortsätta med sin verksamhet.
– Men om det inte skulle bli så, så klarar vi oss på min lön hela familjen – även om det blir lite knapert.
Varför blev det just Ludvika kommun?
– Det beror både på att jag har en kusin som flyttat till Gräsberg för många år sedan, men också på att vi har upptäckt Dalarna och tycker att det finns mycket spännande att se i närheten.


Nyligen fick de ta emot nycklarna till huset i Saxdalen och ska hålla på och flytta under helgerna före semestern. Med till Dalarna flyttar också Anna-Karins barn, Ella, 7 år, och Elis, 4 år. Patriks 13-åriga son Tristan Hansson kommer kanske också att vilja flytta hit så småningom.
– På baksidan av huset finns en allmänning med lekplats så det blir perfekt att bara öppna dörren och släppa ut barnen. Och vi har badplats med kiosk fem minuter hemifrån. Ändå är det bara en kvart från Ludvika, säger Patrik entusiastiskt.
Finns det någonting med flytten som oroar dig?
– Nej, det enda som jag tänker på är om Anna-Karin inte får verksamheten att fungera, men då kommer ju min lön att räcka till oss ändå.
– Jag vill inte se några problem. Jag är ganska säker på att vi kommer att trivas, säger Patrik Eriksson, nybliven Saxdaling.

Facebook

ANNONS

ANNONS