ANNONS

Karl Åkerlund är en av initiativtagarna till nya appkonceptet Whtisit som riktas till Faluns handlare, konsumenter och evenemangsaktörer.
Foto: Sonny Jonasson

Falun först ut för digital nyhet

FALUN. Den lokala handelns senaste nyförvärv bor i luren, burken, paddan. Och har som syfte att komma näringslivet och dess drivkrafter till gagn. Vad det är? Karl Åkerlund har svaret. – En app och en webbfunktion som ska ge större och lättare tillgång till butikers utbud samt evenemang i närområdet, berättar Karl som en av tre förgrundsfigurer för rykande färska Whtisit.

Grundtanken är att säkra en sökbarhet över lokala butikers utbud. Därtill ska i appen också listas evenemangstips i Falun med nära omnejd.
När den digitalt rotade ruljangsen fått fäste och praktisk snurr är Karl Åkerlund med kollegors ambition och förhoppning att kunna expandera också till andra orter.
Regionalt som nationellt, i smått som stort.
– Jag bor i Sundborn och kollegorna i Borlänge, och Falun blir först ut för vår satsning på det här, anför han.

I symbios med Mattias Axelsson och Mattias Thuresson är Åkerlund initiativtagare till vad som nu sjösätts som pilotprojekt i länets residensstad.
Appen är tänkt att appliceras med bredast möjliga lokalgeografi och man välkomnar taggade företagare och handlare på Falufältet att yla till vid intresse.
Verksamheten engagerar även Sandra Axelsson, och som helhet agerar man under paraply av kvartettens konsultbolag Tall Guru AB.
Redan nu har man anslutit till Centrala Stadsrum och tryggat kundrelationer med flertalet Faluhandlare vars skyltnamn stavas Aaima Kitchen, Vero Moda och Butik Banken, med flera.
– Målet är att inom kort lansera det här fullt ut i Falun, upplyser Karl Åkerlund.

“Här finns en stadskärna som passar så bra för det här”, säger Karl Åkerlund om nya appen tänkt att lanseras i Falun under mars månad. Foto: Sonny Jonasson

Och fortsätter:
– Det ska bli riktigt kul att köra i gång i just Falun, här finns en stadskärna som passar så bra för det här, tycker vi. Så nu tjatar vi på så många butiker som möjligt att joina, skrattar han uppsluppet.
Karl redogör kring själva stoffet i applikationen (som uttalas “What is it” och i skaparnas vision ska erbjuda en ny sorts shoppingupplevelse).
Där alltså utfallet ska gynna både konsument och lokal köpman genom att säkra lämpliga sökträffar i appen.
– Låt säga att jag befinner mig på stan och är på jakt efter en specifik vara, produkt eller tjänst. Då ska jag lätt kunna söka i det lokala utbudet via vår app eller webb, förklarar Karl.
– Härav kan man smidigt lägga vantarna fysiskt på det man efterfrågar, i stället för att behöva tillämpa e-handel eller åka annorstädes.

Därtill ska det digitala verktyget alltså även tipsa om evenemang i Falun, och funktionen styrs av gps-tänk på så vis att söksvaren utgår från de geografiskt närmast belägna.
Den nya satsningen har Falun som förstlingsort, och Karl Åkerlund hyser tillförsikt om långsiktig förankring.
– Idén bygger liksom på det här att kunna handla runt hörnet. Att snabbt kunna söka, hitta och köpa på samma gång som man stöttar lokalsamhället.

Han utvecklar:
– Vissa butiker har egna söksystem som via samarbete med oss också infogas i vårt system. Och de som inte har det blir tack vare samverkan med oss sökbara och synliga i vår app.
Kommunens kreatörer, handlare och konsumenter är således tänkta att komma närmare varandra genom en för lokal puls genomtänkt strategi.
Åkerlund inflikar att det hela på ruta ett är planerat att vara kostnadsfritt.
– Ja, tanken är att det ska vara gratis att ansluta sig till grundtjänsten.

Hur ska detta generera er intäkter?
– Via annonser, tänker vi oss. Både från lokala företag och andra ändamålsenliga i sammanhanget.
Karl konkluderar i en för det nya konceptet påtagligt spännande period.
– Vi tror på det här, och hoppas kunna rulla i gång i Falun i mars. Vi kikar just nu på lämplig lanseringshelg.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS