ANNONS

I år genomförs Avestas konstrunda i augusti och Meg Ersbacken Engman är en av de yrkesverksamma konstnärer som medverkar.
Foto: Pontus Ersbacken

En efterlängtad konstrunda närmar sig

AVESTA. Konstrundan i Avesta har alltid varit synonymt med påskhelgen men pandemin har ändrat förutsättningarna. Nu satsar arrangörerna på sommaren och genomför konstrundan den 6-8 augusti.

– Det kändes väldigt konstigt när allt ställdes in förra året och vi var inställda på att det inte skulle bli något i år heller. Men efter påskhelgen tog vi beslutet att försöka med sommaren. Vi ser verkligen fram emot dessa dagar och rättar oss efter rådande restriktioner, säger Meg Ersbacken-Engman som är en av de yrkesverksamma konstnärerna.
Konstrundan i Avesta startade för 15 år sedan och det har alltid varit under påsken. Efter två inställda arrangemang ser 14 yrkesverksamma konstnärer fram mot att få öppna sina ateljéer under tre dagar i augusti istället.
– Det handlar om måleri i olika tekniker eller de som arbetar med konsthantverk, bland annat skulptur och keramik. De flesta av oss har konsten som levebröd och därför känns det extra härligt att få välkomna besökare igen, säger Meg Ersbacken-Engman.

På frågan hur de kom fram till att genomföra konstrundan 6–8 augusti blir svaret:
– Vi har haft kontakt med de som arrangerar Slånkvicku-veckan och då passade helgen efter. Dessutom är det sista sommarlovshelgen så det bör vara ganska lugnt med corona.
Sista rundan som genomfördes var påskhelgen 2019 då även gästutställare bjöds in.
– Då fyllde Avesta 100 år och det firade vi med att ge en plats i rundan för de som ville vara med. Många tyckte att det var intressant så gästutställare finns med även i år, säger Meg och fortsätter:
– Vår nya broschyr med aktuell karta och presentation av konstnärer har lagts ut på flera platser i kommunen. Ett antal serveringar finns också utmärkta och all information finns också på vår hemsida.

Meg Ersbacken-Engman säger vidare att om nya restriktioner dyker upp i samband med corona kommer de att ha information om det på hemsidan.
– Det ska bli intressant att se hur konstrundan fungerar sommartid. Men vi är så glada att vi äntligen kan genomföra den, säger Meg Ersbacken-Engman.

Bildkonst och skulptur
Konstrundan Avesta är ett samarrangemang mellan Folkare konstförening och deltagande konstnärer.
Konstrundan inriktar sig på bildkonst och skulptur inom Avesta kommun.
Folkare konstförening och konstrundans deltagare bestämmer gemensamt år från år om någon ny sökande får plats, eller om någon gästkonstnär ska bjudas in.

Källa: konstrundan-avesta.se

Facebook

ANNONS

ANNONS