Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Elkyrkan i Hedemora
Elkyrkan i Hedemora har av Länsstyrelsen Dalarna blivit byggnadsminnesförklarad. Länsstyrelsen lyfter framför allt fram arkitekturen och det höga teknikhistoriska värdet.
Foto: Olle Lind/Länsstyrelsen Dalarna

Elkyrkan byggnadsminnesförklaras

HEDEMORA. Elkyrkan i Hedemora har av Länsstyrelsen Dalarna blivit byggnadsminnesförklarad. Man lyfter framför allt fram arkitekturen och det höga teknikhistoriska värdet. “Detta sker bara ett par gånger per år, så det är en exklusiv utnämning”, säger Olle Lind, antikvarie på Länsstyrelsen Dalarna.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen Dalarna följande om nyheten: “Denna prestigefyllda utmärkelse, som kan liknas vid ett Nobelpris för gamla hus, innebär det mest exklusiva kulturskyddet en byggnad kan få. Byggnaden har både arkitektur- och teknikhistoriskt ett mycket högt kulturhistoriskt värde. Det är därför viktigt att Elkyrkan bevaras för framtiden”.
Elkyrkan i Hedemora blir Dalarnas 104:e byggnadsminne. Byggnaden byggdes 1916, ursprungligen som en transformatorstation. Byggnationen berodde delvis på att ett kraftledningssystem från Älvkarleby vattenkraftverk i norra Uppland hade etablerats.

Olle Lind
Olle Lind, antikvarie på Länsstyrelsen Dalarna, här fotograferad i Grängshammars Engelska park, berättar att Elkyrkan i Hedemora byggdes “som ett tempel över den moderna tekniken”. Foto: Sara Flodin

Lokalt i slog en signal till Olle Lind, antikvarie på länsstyrelsen, för att höra mer om Elkyrkans historia samt om byggnadsminnesförklaringen.
– När man byggde dessa högspänningsledningar från vattenkraftverket i Älvkarleby så fanns det behov av att transformera ner spänningen och då låg Hedemora strategiskt bra till. Sedan byggdes det även mindre små elkyrkor, som man kan se här och där i Hedemora, som transformerade ner spänningen ännu mer, för att använda till hushållselen, berättar Olle Lind.

Elkyrkan i Hedemora
Elkyrkan i Hedemora har av Länsstyrelsen Dalarna blivit byggnadsminnesförklarad. Länsstyrelsen lyfter framför allt fram arkitekturen och det höga teknikhistoriska värdet. Foto: Olle Lind/Länsstyrelsen Dalarna

Vad är så speciellt med själva byggnaden?
– Två saker. Först själva arkitekturen. Elkyrkan ritades av den kände arkitekten Erik Hahr, som var en av de framstående arkitekterna i landet under tidigt 1900-tal, alltså nationalromantiken. Han har ritat fler andra byggnader i Västerås, bland annat Aseas huvudkontor.

Och det andra?
– Att man ville manifestera den stora utbyggnaden av ny teknik, av elkraften, och vilken enorm tilltro man hade till den nya eltekniken. Arkitekturen är väldigt påkostad, man sparade inte alls på krutet. Elkyrkan blev som ett tempel över den moderna tekniken. Om man skulle bygga en motsvarande anläggning i dag så skulle den inte alls bli lika spektakulär.

Elkyrkan i Hedemora
Elkyrkan i Hedemora blir Dalarnas 104:e byggnadsminne. Byggnaden byggdes 1916, ursprungligen som en transformatorstation. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Hur ofta sker det byggnadsminnesförklaringar?
– Väldigt sällan, ett par gånger per år. Det är därför detta blir en exklusiv utnämning.

Brukar det ske ceremonier i samband med detta?
– Ibland, men inte alltid. I det här fallet tror jag inte att det blir av, byggnaden omgärdas ju av stängsel så det är inte så lättillgängligt. Vi har en mässingsskylt som vi kan sätta upp på fasaden om ägaren till byggnaden, som i det här fallet är Vattenfall Eldistribution, vill det. Men vi har inte haft kontakt med dem om det ännu, säger Olle Lind.

Elkyrkan i Hedemora
“Arkitekturen är väldigt påkostad, man sparade inte alls på krutet. Elkyrkan blev som ett tempel över den moderna tekniken”, säger Olle Lind. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Med Elkyrkan i Hedemora har Dalarna 104 byggnadsminnen. Följande finns i Hedemora och Säters kommun sedan tidigare:
Hedemora kommun
Bos-Kalles gård
Gamla apoteket
Garpenbergs herrgård
Gruvkapellet i Garpenberg
Norns bruk
Perssonska gården
Sahlbergska
Stjärnsunds herrgård och smedja
Teaterladan
Wahlmanska varmbadhuset

Säters kommun
Kaplansgården i Stora Skedvi
Lindbomska gården

Hela listan, med mer information om respektive byggnadsminne, finns på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,489464"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!