ANNONS

Kyrkogårds- och fastighetschef Roland Persson är nöjd med resultatet av renoveringen. På bilden har mattan i mittengången ännu inte kommit på plats.
Foto: Maria Karlsson

Efterlängtad invigning efter välbehövligt lyft

GRANGÄRDE. Nu är det äntligen dags för återinvigning av Grangärde kyrka. Söndag den andra advent ska Grangärdeborna få se resultatet av renoveringen som pågått under en längre tid. Och intresset har varit stort, berättar kyrkogårds- och fastighetschef Roland Persson. – Vi bjöd på glögg under allhelgonahelgen och många hade då frågor om renoveringen och undrade när vi skulle öppna.

Redan för 14 år sedan upptäcktes fuktproblem i kyrkan, vilket krävde åtgärder. Roland Persson har sedan tillsammans med de förtroendevalda i församlingen fattat beslut om renoveringens omfattning, med hänsyn till den budget de haft.
All renovering har skett i samråd med Dalarnas museum och länsstyrelsen.
När nu i stort sett allt är klart är Persson mycket nöjd, och det är betydlig fräschare luft inne i kyrkan sedan allt organiskt material avlägsnats från golvet.
– Det enda som inte hunnit komma på plats är mattorna i sidogångarna, på grund av leveransproblem. I kyrksalen, som används för minnesstunder eller dopfika med mera, ska det bland annat bli ny köksutrustning och skjutdörrar i glas där det var vägg tidigare. Det är inte heller klart och det beror på att det inte fanns med i planeringen, men tack vare att allt gått så bra hade vi ekonomi att göra det.

Vapenhuset är tillgänglighetsanpassat och har ett golv av Älvdalskvartsit.

Bättre tillgänglighet för exempelvis rullstolsburna och klimatsmartare lösningar för uppvärmning av kyrkan är något Roland Persson tycker ha varit viktigt att genomföra.
Under alla kyrkbänkar har trägolvet bytts ut mot Älvdalskvartsit. Även tegelgolvet framme vid koret har bytts ut mot samma röda sten.

Tillgänglighetsanpassad entré med portabel dörröppnare. Foto: Maria Karlsson

Vapenhuset innanför stora kyrkporten har fått ett golv av Älvdalskvartsit och entrén har även tillgänglighetsanpassats för rullstolar, vilket Roland Persson är mycket nöjd med.
– Utanför finns en portabel dörröppnare och dörren är utrustad med klämskydd.
Marken in mot kyrkporten har höjts och det är inte längre någon nivåskillnad in till kyrkan.
Lite längre in i kyrkan har pelarna marmorerats med linoljefärg.
På ytterkanterna inne i kyrkan har några rader av de fasta bänkarna tagits bort längst bak och längst fram. De ska ersättas av flyttbara stolar för en mer flexibel användning av kyrkans lokaler.
– Vi har beställt 60 stolar och det finns nu möjlighet för den som vill sponsra att köpa en stol. Varje stol kostar 4 000 kronor och då får man sitt eller familjens namn ingraverat på en skylt på stolen, förklarar Roland Persson.

Södra och norra utgången har fått nytt tak av koppar.

En del av golvet i kyrkan består fortfarande av tegelstenar och där har lacken blästrats bort och stenarna har i stället behandlats med olja, vilket var originalskicket.
I mittengången har införskaffats en Kasthallmatta som är vävd speciellt för Grangärde kyrka.
Fasaden på kyrkan har lagats och målats ända ner med en vit färg som släpper igenom fukt och södra och norra utgångarna har fått nya koppartak.
Marken runt kyrkan har dränerats.

Pelarna har marmorerats med oljefärg.

För uppvärmning av kyrkan finns nu en ny bergvärmepump och tre nya hål har borrats. Skorstenen har rivits i och med att den gamla oljepannan har konverterats till en elpanna.
Persson beräknar att slutnotan för renoveringen kommer att landa på tolv till tolv och en halv miljoner kronor, vilket är inom ramen för deras planerade budget.
– Församlingen har beslutat att det kommer att krävas giltigt covidpass eller vaccinationsintyg på invigningen, avslutar Roland Persson.

Golvet under bänkarna har bytts ut.
Väggen till kyrkosalen för minnesstunder ska bytas ut mot skjutdörrar i glas.
Tegelgolvet vid koret har blästrats och behandlats med olja.

MARIA KARLSSON

Facebook

ANNONS

ANNONS