Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sara Junevik. simning. OS
Falu SS-simmaren Sara Junevik är hemma i Leksand och visar upp medaljerna från kortbane-EM. Nu är OS i Paris det stora målet.
Foto: Privat

Efter julmys i Dalarna – nu har Sara Junevik OS-fokus

FALUN. Falu SS-simmaren, Sara Junevik, 23, tog tre dagars semester efter succén på kortbane-EM. Därefter reste hon till Sydafrika på simläger. Målsättningen är OS i Paris. – Jag börjar nu träningen inför långbanesäsongen, säger hon.

Kortbane-EM, som avgjordes i början av december i Bukarest, blev en succé för Sara Junevik. Två guld i lagkappen (4×50 meter frisim, 4×50 meter medley) avlutades med brons på 50 meter fjäril. Hennes första individuella mästerskapsmedalj som senior. Hon var bara sex hundradelar från guldet
– Jag hittade några detaljer under loppet som kunde gjorts bättre. Jag var därför irriterad de första en till två timmarna efter loppet för att det inte blev guld. Men sedan kunde jag glädjas åt bronset. Nu är det bara roligt, säger Sara Junevik till Lokalt i.

Två dagar efter EM-bronset kom Sara Junevik hem till familjen i ett snöigt Leksand. Hon är trött, men märkbart glad över att vara hemma.
Det blir nämligen inte många dagar i Dalarna. Hon bor vanligtvis i Stockholm, där hon tränar i en elitgrupp där bland annat Sara Sjöström ingår. Nu fick det bli tre dagar i Leksand innan det var dags att dra vidare.
– Det blir en minijul med familjen och jag tänker också ta en tur i längdskidspåret, sa hon vid hemkomsten.

Klubbkompisarna i Falu SS fick vänta med besök, även om Sara betonar hur viktig klubben är för henne:
– Det är som en stor familj. Jag känner mig alltid avslappnad när jag representerar Falu SS på en tävling och får vara med hela gänget. På SM var vi över tio simmare. Så många har vi nog aldrig varit, berättar hon.
I augusti avgörs OS i Paris. Därför åkte hon innan jul till Sydafrika på träningsläger. Ett läger som varar i en månad, över både jul och nyår.
– Vi är där för att få bättre träning. Därefter blir det fler träningsläger och tävlingar till april, säger Sara Junevik.
Visserligen avgörs VM på långbana i Doha, Qatar den 11-18 februari. Men för Sara Junevik är Swim Open i Stockholm den 5-8 april det stora målet. Då hon ska kvala in till OS.

Saras favoritdistans är 50 meter fjäril, men på OS i Paris körs bara 100 meter fjäril. Det gäller henne att växla upp till den dubbla distansen.
– Jag blir bättre och bättre på 100 meter fjäril. Vi jobbar stenhårt, berättar hon.
OS-kvalgränsen är 57,9 och Sara har gjort 59,6.
– Det är möjligt att klara den gränsen. Det är ingen stor grej att göra det på pappret. Det handlar om att pricka formen och vara mentalt redo, säger hon.
Sara Junevik berättar att därför blir det en formtoppning till Swim Open, men att hon därefter har ytterligare några tävlingar på sig att klara OS-kvalet.
På OS är 100 meter fjäril den enda individuella grenen hon satsar på. Hon simmar också för att ta en plats lagkappen 4×100 meter frisim.

Hur långt har du kvar att ta en plats i individuella 100 meter frisim på OS?
– Det är en liten bit kvar. Händer det så händer det. Då tackar man inte nej till att ta den platsen, svarar Sara.
Poängen är att på OS har varje nation bara två platser per distans och konkurrensen i svenska laget är stor. Exempelvis är stjärnsimmaren Sara Sjöström stark på samma distanser som Sara Junevik.
De är konkurrenter i bassängen, men vänner i vardagen i Stockholm.
– Hon betyder jättemycket för inspiration och lärdom. Det är en lärdom jag är glad över att man fått, säger Sara Junevik.

Fakta: Sara Junevik
Ålder: 23 år.
Hembygd: Leksand. där hon började simma.
Klubb: Falu Simsällskap.
Bor: Stockholm.
Tränar: Ingår en elitgrupp för simning under topptränaren Antonio Lutulas.
Övrigt: Kommer från en idrottsfamilj där medlemmarna bland sysslar med orientering, skidor, innebandy och ishockey.

Saras fem tips till motionssimmare
Intresset för motionssimning växer i Sverige.
Här ger Sara Junevik fem tips som kan göra motionssimningen roligare:

1: Börja simma
”Simning är en rolig motionsform som är skonsam för kroppen. Dessutom, även om vissa inte tycker det, är vissa simhallar riktigt varma och sköna.”
2: Skaffa vattenvana
”Börja träna simning redan nu, om du har tankar på Vansbrosimningen. Simning handlar mycket om vattenvana. Visst kan man få kondition av att springa på löpband, men har man inte regelbundet legat i vatten har kan inte feelingen för det”.
3: Våga testa fler simsätt
”Om bara bröstsimningen inte känns kul kan det vara en idé att utmana sig och lära sig fler simsätt som frisim (crawl) eller ryggsim. Då man variera simningen i bassängen mellan bröst-, rygg- och frisim. Jag kan förstå om man inte vill prova simning.
4: Använd verktyg
”Förutom att skifta mellan simsätten kan man också använda olika verktyg. En platta som gör det möjligt att träna benen extra mycket eller en dolme, alternativt paddlar, som gör att man tränar armarna mer.”
5: Få tips av simklubben
”Kontakta din lokala simklubb för att få bland annat tekniktips. Mastersgrupperna börjar bli en stor grej. Jag kan också tänka mig att många duktiga simmare erbjuder privatlektioner.”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS