Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Britt-Marie Ericson Wijnbladh gläntar på dörren till Falu Vägkrog som nu skapas i samma byggnad som bensinmacken vid Jungfrurondellen. Planen är att öppna i början av december.
Foto: Sonny Jonasson

Efter förödande branden – här skapas ny vägkrog

FALUN. Flitens lampa lyser i det som ska bli Faluns nya vägkrog. Lokalen hittas i samma huskropp som Preem vid Jungfrurondellen. Vägkrogens vd Britt-Marie Ericson Wijnbladh ser fram emot en planerad premiär i december. – De jobbar på för fullt här inne, väggarna är uppe och all el är dragen, berättar hon.

Nu skapas en ny kulinarisk inrättning vid en av Faluns vältrafikerade in- och utfarter. Intill Preem-macken, belägen vid Jungfrurondellen, har det sedan april 2022 saknats restaurang.
Detta efter att dåvarande restaurangen Aladdin brunnit ned, vilket också resulterade i att en man dömdes till fängelse för grov mordbrand.

Restaureringsprocessen av fastigheten – som ägs av företagarprofilen Rolf Ericson – har varit omfattande.
Hans dotter Britt-Marie, franchisetagare och föreståndare vid Preem samt vd för den nya restaurangen, är idel muntra miner när Lokalt i besöker byggzonen.
Som nu steg för steg närmar sig färdig form i kostens tecken. Namnet är grundat i tradition och en smakbaserad övertygelse.
– Vi kommer att heta Falu Vägkrog, avslöjar Britt-Marie.
– Inriktningen är god, hemlagad husmanskost. Under tiden det inte funnits restaurang här har vi upplevt stor efterfrågan hos kunder, det har varit ett tomrum.

Den tidigare brandhärjade lokalen har genomgått en omfattande upprustning. I december öppnas här Faluns nya vägkrog. Foto: Sonny Jonasson

Intresse från externa aktörer har emellertid inte saknats.
– Nej, det har varit gott om förfrågningar från snabbmatskedjor. Det är dock inte den nisch vi önskat, den delen finns på sätt och vis redan hos oss i butiksdelen. Vi eftersträvar just husmanskost och en känsla som stämmer bra överens med den här platsen.
Britt-Marie förklarar att samarbetet mellan mackens butik och den nya restaurangen är ett plus. Bland annat i form av matlådor och att de båda inrättningarna kan komplettera varandra. Att verksamheterna driver kunder åt båda håll.

Nu konstaterar hon en stor portion pepp för vad som närmar sig verklighet.
Som vd för Falu Vägkrog kommer Britt-Marie främst att ansvara för de administrativa delarna.
Den operativa verksamheten bland kryddor och kastruller sköts av en förstekock och en andrekock. På medarbetarlistan ska också finnas kallskänkor samt serverings- och kassapersonal.
– Det här är en väldigt rolig och spännande resa att vara med på. De jobbar på för fullt här inne, alla väggar är uppe och all el är dragen. Nu ska golven färdigställas och sedan ska köksutrustning, fläktar och dylikt på plats.

Falu Vägkrogs vd tillika mackens föreståndare Britt-Marie Ericson Wijnbladh. Foto: Sonny Jonasson

Hon upplyser att inredningen skapas med ambitionen att göra det lilla extra.
– Vi vill etablera det här till en vägkrog 2.0, så att säga. Det ska vara fräscht och mysigt. I det arbetet får vi fantastisk hjälp av inredningsarkitekten Amanda Welander härifrån Falun.
Britt-Marie konstaterar behovet av en restaurang på just dessa breddgrader i Falun som stort.
– Ja, det känns viktigt att ha en bra restaurang här, och efterfrågan märks tydligt. Det är ju en geografiskt klassisk anhalt. Sista stoppet på väg uppåt fjällen eller bra pausplats på väg nedöver i landet, menar hon.

Tanken är att Falu Vägkrog ska stå redo att slå upp portarna kring den 1 december.
– Det är planen, bara all utrustning hinner komma på plats. I nuläget ser det ut som att vi håller tidsplanen och det känns väldigt fint att vi närmar oss premiär, avrundar Britt-Marie Ericson Wijnbladh.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,338576" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!