Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Omid Massali och Satu Sundström i museets stämningsrika miljö för årets Dalakonst som sker på temat drömmar. Känslor i fokus är saknad och vemod.
Foto: Sonny Jonasson

Dynamiskt och drömskt när saknad möter vemod

FALUN/DALARNA. Dalakonst är en traditionsstark högtid i skapandets inre rum. På Dalarnas Museum frodas nu konstens fria former i en nytänkande utställning. Upplevelsen skapas i samspel mellan kreatör och besökare. – Jag hoppas att man kan få med sig nya intryck och starka känslor härifrån, säger årets utställningskommissarie Omid Massali.

“Dalakonst23” är rubriken för ett arrangemang som riktat strålkastarljuset mot konstens kraft ända sedan 1926.
Den återkommande, stora salongen för dalakonst står nu i full blom i museet. Det är också här man trivs som allra bäst, meddelar representanter för evenemangets kärntrupper.
– I fjol var konsthallen ej ledig, men nu är vi glädjande nog tillbaka. Varje år det funkar med museet känns det givet att detta är bästa platsen för en utställning av den här typen, framhåller Satu Sundström i Dalarnas Konstförening.
Föreningen har krattat den kreativa manegen i många år och lyfter dagslägets flora av både dalakonst och konstpublik.

Sundström fortsätter:
– Det här är en riktig konsthall, ett hem för konsten som sådan. Och det är alltid roligt att se hur pass bred publiken är, det är ett härligt myller av besökare här inne.
Hon upplyser att konstnärer i år kunnat lämna in verk såväl digitalt som fysiskt. Sedan har utställningskommissarien handplockat alster som ska ta plats i utställningen.
Därefter har samtliga utvalda verk samlats in.

Dalakonstnärerna som i år visar sina skapelser i salongen är dryga 40 till antalet, och antalet verk närmare 70. Vernissage hölls förra helgen och utställningen pågår till och med den 20 januari.
– Nästan 200 konstnärer skickade in konstverk, vilket är en otroligt stark siffra. Vi är väldigt glada över det stora intresset, säger Satu Sundström och inflikar att enda grundkravet för att kunna delta är att man har just dalaanknytning.
Hon utvecklar.
– Det råder påtaglig bredd i ålder och stil, och det är såväl amatörer som professionella konstnärer som lämnat in sina skapelser. Därtill känns årets val av utställningskommissarie väldigt bra.

Denne är Omid Massali, aktiv vid bland annat Svensk Form och konstgalleriet Svarta Gran i Borlänge.
Med ett tränat öga och nyfiket sinne har han satt årets konstladdning i en dramaturgi på temat drömmar.
En hjärtats lots i flera led som färdas nedåt, inåt – men först och främst framåt.
– Jag vill ge ett perspektiv och skapa en imaginär drömvärld. När man går in här är ambitionen att valen av verk man möts av ska bidra till en lite lugnare sinnesstämning. Att man liksom växlar ned, berättar Omid.

Satu Sundström och Omid Massali hyllar bredden och kvaliteten hos länets konstnärer. Nu visas en mängd starka verk i årets upplaga av Dalakonst. Foto: Sonny Jonasson
Satu Sundström och Omid Massali hyllar bredden och kvaliteten hos länets konstnärer. Nu visas en mängd starka verk i årets upplaga av Dalakonst. Foto: Sonny Jonasson

I konsthallens ena flygel omfamnas betraktaren sedan av verk som Omid sett som budbärare av saknad.
– Det är helt fritt utifrån min egen vision, sedan gör man sin egen resa tillsammans med dessa konstverk, framhåller han.
– Jag tycker att de ger enormt mycket, alla på sitt sätt och i olika former och färgskalor.
Bland annat visas egensinnigt framställda textila kreationer av årets specialinbjudna Francine Agbodjalou och Gum Lina Gabrielsson.

I konsthallens andra gemak fortsätter konstens snillrikt snitslade rundvandring – och här är rubriken vemod.
– En känsla som kan ta många skepnader. Här finns både intensiva och stillsamma varianter, betänker Omid när han och Satu Sundström guidar i en bitvis mycket betagande miljö.
I den mån artikelförfattaren förmår insupa atmosfären är det ett särskilt grepp som höjer – eller paradoxalt nog sänker – helheten till nya nivåer.
Detta på så vis att målningarna placerats på golvet. En dämpad metod som därav träffar än hårdare.

Här finns en ödmjukhet och sårbar läggning som bjuder in till intimitet. Konstverket tar ögonblicket i besittning och ger allt den har i gengäld.
– Ja, det blir en otrolig skillnad i värderingsnivå när man flyttar målningarna. Från en upphöjd position på väggen till en mer nära och nästan utsatt placering på golvnivå.
– Det följer temat väl, här finns något mänskligt och värdefullt att ta del av, redogör Omid Massali och vilar en uppskattande blick på målningarnas nästintill tröstande närvaro.

Han upplyser att utställningens sista skede sedan är tänkt att tjäna som ett slags energidusch, en helhjärtad hälsning på promenaden ut i “verkligheten”.
Vägen tillbaka efter en potentiell djupdykning i drömmar, saknad och vemod.
Han låter tankarna bottna i den maffiga dalamylla som ger liv åt årets tagning av Dalakonst.
– Jag hoppas att man kan få med sig nya intryck och starka känslor härifrån, säger Omid Massali.

Nu pågår känslostarka utställningen "Dalakonst" som hänger, eller snarare vilar, på Dalarnas museum till och med den 20 januari. Foto: Sonny Jonasson
Nu pågår känslostarka utställningen “Dalakonst” som hänger, eller snarare vilar, på Dalarnas museum till och med den 20 januari. Foto: Sonny Jonasson

Dalakonst23
Vad: Stor höstsalong med verk av dalaanknutna konstnärer och speciellt inbjudna gäster
Var: Dalarnas museum i Falun
När: 16/12–20/1
Arrangörer: Dalarnas Konstförening
Utställningskommissarie: Omid Massali
Kuriosa: Dalakonst har anordnats sedan 1926 och är Dalarnas största och äldsta återkommande samlingsutställning
(Källa: Dalarnas Konstförening)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,226033" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS