ANNONS

Stora Tuna IK:s Tove Alexandersson och Emil Svensk är nyblivna Europmästare i orientering.
Foto: Veronica Rigtorp/arkiv

Dubbla guld: ”Struntade i hur kroppen kände sig”

BORLÄNGE. Hon har vunnit massor med mästerskapsmedaljer – han fick för första gången ta emot en individuell seniormedalj. Sprinten vid Europamästerskapen i Schweiz blev minst sagt lyckad för Tove Alexandersson och Emil Svensk från Stora Tuna IK som båda tog guld. – Jag struntade i hur kroppen kändes i dag, säger Emil Svensk till TT.

Här kan vi snacka om fullträff för duon från Borlängeklubben. Att 28-åriga Tove Alexandersson skulle kliva upp på prispallen vid EM var ingen skräll. Hon inledde med att ta guld vid lördagens knockoutsprint och dagen efter fixade hon guldet i sprint.
Men att 27-åriga Emil Svensk skulle åka hem med en individuell guldmedalj från mästerskapet var en överraskning.
– Det kändes okej i sprintstafetten, men jag kände mig sliten. Natten mot fredagen kände jag mig halvhängig och fick goda råd att avstå knockouten. Det var rätt beslut för nu känns det jävligt bra. Jag struntade i hur kroppen kändes i dag, berättade han för Tidningarnas Telegrambyrå.
Emil vann sprinten 13 sekunder före Yannick Michiels, Belgien. Bronset fixade för övrigt Gustav Svensson.
Förutom sprintguldet tog Emil ett silver i sprintstafetten.

Sedan tidigare har han två VM-guld i stafett och ett EM-silver i stafett. Som junior vann han individuellt guld i medeldistans och ett silver i stafett, båda 2013.
Tove Alexandersson har de senaste åren dominerat orienteringens värld och lagt mästerskapsmedaljer på hög. Nu blev det två nya guld.
– Det hade jag inte förväntat mig. Jag är superglad att jag kunnat fajtas och ta två medaljer. Nu ser jag fram emot resten av säsongen, mot VM. Men först ska jag njuta av det här, berättade hon för TT.

21-åriga Vilma von Krusenstierna, OK Kåre, debuterade på ett stort mästersskap och placerade sig femma på knockoutsprinten och 13:e vid sprintloppet.
Isac von Krusenstierna, 23 år, bror till Wilma och även han tävlande för OK Kåre, slutade på 18:e plats i sprintloppet.
Årets världsmästerskap avgörs den 2 till 10 juli i Tjeckien.

Tove har massor med medaljer
Tove Alexandersson har tagit massor med mästerskapsmedaljer i orientering.
På VM har det blivit 21 medaljer (tio guld, åtta silver och tre brons).
Dessutom har hon tagit sex guld och ett silver vid EM.
Tove är även framgångsrik i skidorientering och har tagit många VM- och EM-medaljer.
I skyrunning (terränglöpning i höga och branta berg) tog hon ett VM-guld 2018 och i skidalpinism (de tävlande sig runt en flaggad och spårad bana med inslag av brantare partier där skidorna bärs på ryggen) tog Tove i mars i år ett VM-brons.
Därmed är hon VM-medaljör i fyra olika sporter.
För två år sedan fick hon ta emot Svenska Dagbladets bragdmedalj och 2020 vann hon Radiosportens Jerringpris.

Facebook

ANNONS

ANNONS