Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun, Jon Bodin, från Säters hembygdsförening, Jan-Åke Forsgren, ordförande för kulturföreningen Säterstampen och Chathrine Eriksson, barnbarn till Dorrit Larsson – den sista i familjen Larsson som drev Säters begravningsbyrå, ser fram emot Historisk vecka i Säter som pågår mellan den 30 juli och den 13 augusti.
Foto: Pär Sönnert

Döden i fokus under Historisk vecka

SÄTER. Historisk vecka står för dörren i Säters kommun. Namnet till trots pågår programmet under två veckor, med arrangemang i stort sett dagligen. – Det kommer mycket folk till alla programpunkter, det finns ett stort intresse för det historiska, säger kultursekreteraren Karin Hästö.

Den 30 juli inleds Historisk vecka, som i år hålls för 18:e gången och som pågår fram till och med den 13 augusti.
– Det blir historiska vandringar, teater, musik och utställningar, som vanligt. I år inleder vi med Skönviksdagen, som brukar ligga sist i programmet annars. Där kan man se Mentalvårdsmuseets nya utställning och även ta del av material av Fasta paviljongen, som nu har rivits, säger Karin Hästö.
– Och så kör vi vandringarna på Skönviksområdet, både ovan och under jord, det sistnämnda i kulvertarna, säger Jon Bodin, från Säters hembygdsförening.

Chathrine Eriksson och Jan-Åke Forsgren, ordförande för kulturföreningen Säterstampen, tillsammans med skylten till Säters Begravningsbyrå som avvecklades 1985 då Chathrines mormor Dorrit Larsson gick i pension.

Och apropå ”under jord”, den stora historiska sommarutställningen i Kulturhörnan på Säters bibliotek heter ”Döden – en del av livet” och handlar om Säters begravningsbyrå och familjen Larsson som drev byrån under många år.
– Detta passar klockrent in under Historisk vecka, dels det lokalhistoriska med familjen Larsson, dels det historiska i sig med begravningar. Synen på döden har förändrats, i takt med att vårt samhälle har förändrats, säger Karin Hästö.
Chathrine Erikssons mormor Dorrit Larsson var den sista medlemmen i familjen Larsson som drev begravningsbyrån.
– Mormor gick bort 2019 och hade sparat en massa begravningsgrejer. Det mesta har Per Hermansson, som driver en annan begravningsbyrå här i Säter, fått. Han gjorde för övrigt praktik hos mormor i början av sin karriär. Jag och Per har pratat om att göra en utställning och Karin (Hästö) nappade när jag frågade. Det hade passat bra vid 100-årsjubileet 2020, men det kom en pandemi emellan, och så fick vi möjligheten nu i stället, säger Chathrine Eriksson.
– Det är säkert många i Säter som minns Dorrit Larsson, inflikar Karin Hästö.

Kultursekreteraren Karin Hästö och Chathrine Eriksson håller upp skylten, som Chathrine själv har gjort, till den stora sommarutställningen i Kulturhörnan på Säters bibliotek. Utställningen “Döden – en del av livet” handlar om Säters begravningsbyrå och familjen Larsson, som drev byrån i 65 år.

Familjen Larsson drev Säters Begravningsbyrå från 1920 och fram till Dorrit Larssons pensionering 1985 då byrån avvecklades.
– Johan Larsson tog över byrån 1920, tillsammans med hustrun Edith. Johan var snickerimästare, vilket passade bra ihop med att snickra kistor. Man drev även ett snickeri, Johan E Larssons Slöjdverkstad som sedan bytte namn till Larssons Slöjdverkstad efter att sönerna tagit över verksamheten, säger Chathrine Eriksson.
– Begravningsbyrån lär nog ha haft att göra i början, då Spanska sjukan härjade, säger Jan-Åke Forsgren, ordförande för kulturföreningen Säterstampen.
Vid utställningen visas bland annat gamla foton från begravningsbyrån och på familjen Larsson.
– Vi visar även upp en kista, som har dekorerats på gammeldags vis, samt dödsannonser och annat som har med döden och begravningar att göra, säger Chathrine Eriksson.
Vernissagen för sommarutställningen ”Döden – en del av livet” blir fredagen den 4 augusti, klockan 14.00. Utställningen pågår fram till och med den 25 augusti.

Glada miner hos Jan-Åke Forsgren, Karin Hästö och Jon Bodin. Den sistnämnde hade, dagen till ära, iklätt sig rollen som en av sina anfäder, Wellam Silentz. “Han var borgmästare i Säter fram till 1652”, berättar Jon Bodin som kommer att ha den här utstyrelsen på sig under ett par historiska vandringar vid Säterstampen, den 5 augusti.

Den 5 augusti hålls Säterstampen i Säters innerstad, då klockan vrids tillbaka 100 år i tiden.
– Det är många som känner till Stampen och som kommer till Säter för att uppleva den. Vi har inget drama som utspelar sig för exakt 100 år sedan men det blir flera historiska dramatiseringar, samt marknad och uppträdanden. Någon mer innergård än vanligt öppnas upp, säger Jan-Åke Forsgren som är nybliven ordförande för kulturföreningen Säterstampen.
– Nu ska jag försöka axla Tyge Olssons mantel, det blir inte lätt, säger han.
– Säterstampen är ett väldigt viktigt evenemang för Säter, säger Karin Hästö.

“Mormor, Dorrit Larsson, gick bort 2019 och hade sparat en massa begravningsgrejer. Det mesta har Per Hermansson, som driver en annan begravningsbyrå här i Säter, fått. Jag och Per har pratat om att göra en utställning och Karin (Hästö) nappade när jag frågade”, berättar Chathrine Eriksson om bakgrunden till sommarutställningen.

Det är svårt att nämna allt i det digra programmet men några exempel på arrangemang är de trollvandringar som hålls i Säterdalen samt en temakväll om Dalsby kapell, den 9 augusti, på Biografmuseet.
– Och den 6 augusti hålls programpunkten ”Mirakel i Finnmarken”, som handlar om Dan Anderssons pappa Adolf. Det sker i Skenshyttans bystuga. Vi försöker sprida ut arrangemangen i de olika kommundelarna. Förutom Gustafs då, som ju har sitt eget fantastiska arrangemang Gustafsdagarna med massor av historiska saker, berömmer Karin Hästö.
Årets konsert vid Östra Silvbergs gruva sker den 11 augusti då Solala uppträder.
– Solala kör a cappella och har en suverän publikkontakt, säger Karin Hästö.

Chathrine Eriksson, Jan-Åke Forsgren, Karin Hästö och Jon Bodin vid rådhuset i Säter. De fyra är involverade i den 18:e upplagan av Historisk vecka i Säter, som pågår mellan den 30 juli och den 13 augusti.

På hembygdsgården i Stora Skedvi, vars hembygdsförening firar 100 år i år, hålls en Taubekväll med Lövhöjdens musiksällskap den 6 augusti och en kväll om fäbodristningar den 8 augusti.
– Vid hembygdsgården i Stora Skedvi avslutas även Historisk vecka den 13 augusti med ett öppet samtal där besökarna får berätta om vad hembygdsgården har betytt för dem. Samma dag spelar Torkel Selin och Tomas Bergius ”Lapp-Lisas” sånger, skillingtryck och glada historier vid Åsgårdarna här i Säter, säger Karin Hästö.

Fotnot: Mer information och hela programmet för Historisk vecka, inklusive Säterstampen, finns på www.sater.se

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS