“Bredden likväl som spetsen är ju smått vansinnig och man upphör aldrig att imponeras”, konstaterar Dalapops Daniel Olsson, till höger i bild. I samspel med projektledaren Liz Almqvist, Dalapop-kompanjonen Pelle Andersson och rock n’ roll-vovven Tesla.
Foto: Sonny Jonasson

Digital dundergala och blytung liveladdning hyllar Dalarnas musikliv

En klusterbomb av kreativa krevader. Dalarnas musikliv smäller högt – pandemi eller icke. Årets regionala grammisgala är digital och så live livet låter livescenen vara vintern 2021.

– Vi har lärt oss mycket sedan i fjol och har nu fina förutsättningar för så här fantastiska liveband, framhåller projektledaren Liz Almqvist.

Kategorierna i vilka pris delas ut är rockiga 13 till antalet, varav 10 presenterades redan förra veckan och kan synas i sömmarna på lokalti.se.
Övriga tre är “Juryns hederspris”, “Studieförbundens pris” (utses av Dalarnas bildningsförbund) och “Årets nykomling” (utses av P4 Dalarna) som samtliga presenteras i samband med galan.
Dessutom lirar inte mindre än 6 artister och band live. Dessa framför en låt vardera under den totalt cirka två timmar långa och direktsända tilldragelsen.

Föremålet för festiviteterna bär det numera i länet och även i resten av landet välbekanta och uppmärksammade namnet Dalecarlia Music Awards.
En proffsigt snidad hyllning till ett musikliv som på regelbunden basis slår både bransch och lyssnarskara med häpnad.
– Bredden likväl som spetsen är ju smått vansinnig och man upphör aldrig att imponeras, konstaterar Dalapops Daniel Olsson.
Olsson utgör i symbios med kollega Pelle Andersson och projektledande Liz Almqvist en central trio bakom kulisserna till vad som populärt förkortas “DMA”.

Han utvecklar i anknytning till ett i sammanhanget välmotiverat och frekvent nyttjat kvalitetsbegrepp.
Vilket årets liveakter med all önskvärd tydlighet bevisar.
– Vi är superglada över att kunna presentera så här tunga livenamn.
Dessa är alltså Sabaton, The Tallest Man on Earth, Amanda Bergman, Bjoern, Stiko Per Larsson samt Anna Ihlis & Are Lauritzen tillsammans med stråkkvartett från Dalasinfoniettan.
Idel synnerligen omtalade och rigoröst etablerade tonkonstnärer på såväl lokal som regional, nationell som internationell nivå.

Liz Almqvist upplyser att man sedan fjolårets likaledes livesända gala – då pandemin nyligen på allvar meddelat sin oönskade närvaro – dragit lärdomar som kommer årets arrangemang till gagn.
– Vi har på den digitala fronten samarbete med Scekab, och har vässat flera inslag rörande upplägg och den tekniska biten sedan i fjol.
– Att livesända en gala på det här viset innebär givetvis utmaningar, men även häftiga möjligheter. Folk i hela landet och även ute i världen kan följa den. Bland annat hade vi förra året några av våra artister som tittade på galan från Los Angeles och Moskva, skrattar Liz.

Daniel, Pelle och Liz är rörande överens i att ambitionen inför Dalecarlia Music Awards trivs bäst på högtflygande nivå.
Man vill mycket för att framhålla många.
Daniel sänder här också versala lovord till några av de kvinnliga artister där Dalapop gått in med stöd till deras musikaliska förehavanden.
Däribland Bjoern, Violet Days, Winona Oak, Skott, Moonica Mac.
– Unga kvinnor som erövrar ny mark och redan skapat sig starka positioner i respektive genre. De är grymma, betonar han.

Pelle anför också det inspirerande anslaget i att artister och arrangörer delar ett i alla avseenden gemensamt pepp för vad som å ena sidan berör Dalecarlia Music Awards.
Å andra sidan hela scenens väl och ve i tider av vådliga vedermödor.
– Det finns en styrka i att göra det här tillsammans i en anda som främjar allas bästa, fastslår han.
Artisterna själva har av förklarliga skäl nu ytterst begränsade gigmöjligheter, och tilltalas därav extra mycket att kliva in och leverera låtar live på en hemmaplan som har tentakler tusentals mil i varje väderstreck.
– Det känns fint att få med alla. Det finns en enorm styrka och rentav kärlek till musikscenen i hela det här, framhåller Liz Almqvist.

Daniel Olsson tar vid och låter årets gala utgöra grundplåt i ett resonemang som formulerar förhoppningar om framtiden.
– Vi är sjukt taggade på snart stundande DMA. Duktiga musiker förtjänar att hyllas.
– Samtidigt lider man självklart med alla band och artister som genomgår ett stålbad på livefronten och har det riktigt tufft i dag.
I spåkulan: 2022 som mål, mening och musikalisk frisinnad frälsare.
– Ja, tänk dig så underbart att bara få ses igen. Träffa alla, snacka, dunka varandras ryggar och få visa upp vårt musikliv på riktigt.
– Såväl då som nu gör vi som vi brukar. Slår på stort, tar oss vatten över huvudet och får sedan lära oss att simma snabbare, skrattar Daniel Olsson.
Årets Dalecarlia Music Awards går av stapeln onsdag den 24 mars, 19.00.
Läs mer om de nominerade här.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS