Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Det här är ett upprop för squashen”

Man skulle kanske kunna kalla det här för ett squashupprop. Eller zucchiniupprop, om du hellre vill kalla grönsaken så. För nu ska den hyllas; grönsaken som alltför länge fått stå i skymundan. Men det är samtidigt en lömsk liten grönsak.

Fördelen med att odla squash är att det är så enkelt och den som har lite kunskap om fallgroparna kan lätt undvika dessa. Den ska inte sås för tidigt, vilket hör ihop med att den vill ha varmt för att gro. Dessutom växer plantan fort och blir snabbt ohanterlig på fönsterbänken.
Rotblöta är inget för unga plantor, men den vill ha mycket näring och kan tacksamt planteras direkt på trädgårdskomposten, vilket underlättar en hel del.
Squash passar utmärkt i gratäng och lasagne, riven i bröd och den går dessutom att torka för förvaring. Som späd är den läcker att äta som råkost, likt gurka.

Många känner kanske mestadels till den gröna gurkliknande squash som finns i butikerna, men det finns squash och pumpor i många olika modeller. Den delikata musselsquashen påminner faktiskt om svamp när den steks. Vill även pusha för vintersquash som ska mogna i ett vanligt inomhusklimat några månader innan de tillreds. Min favorit är vintersquashen Uchiki Kuri som påminner mycket om sötpotatis i smaken och det känns verkligen lyxigt att äta en varm soppa på egenodlad pumpa runt jul.
Spagettipumpan är en rolig variant vars kött är spagettiliknande och kan ätas som pasta. Ut-över detta finns nakenfröpumpa som har skalfria frön som kan rostas. Ja, ni fattar; alla borde odla dessa läckerheter.

Jag tänker ofta att ”där skulle man kunna odla squash”! För jag tycker att alla som har en bit mark med lite sol på borde vara tvungna att odla åtminstone en squashplanta.
I mitt lilla försök att göra ett upprop för att squashen och pumpan ska få upprättelse ligger argumentet att detta är hållbart, ett för tiden populärt ord, ur många aspekter. Det är väl kanske inte rimligt att hoppas att regering eller någon kommun ska införa en sådan lag, men tänk vilken god avkastning den skulle kunna ge! Och vilket naturligt samtalsämne vi skulle ha; ”vilken sort odlar du i år?” i stället för ”och bilen går bra?”.

Trots denna hyllning till squashen kan jag inte undanhålla att den i vissa fall är lömsk och jag vill varna för att odla squash av frön som tagits från frukten. Det kan nämligen ge en bitter eftersmak på grund av cucurbitaciner, en bakåtmutation i kommande generation, och i allra värsta fall kan den som äter en sådan squash till och med avlida. ■

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!