Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Det är stort att kunna byta åsikt ibland”

Modet kommer och går och jag har aldrig varit den som följt de nya trenderna så noga. När det kommit något nytt, då har jag ofta tyckt det varit ganska fult till att börja med. Men sakta men säkert, när allt fler anammar det nya modet, brukar jag ändra mig och tycker det är snyggt.

När jag väl bestämmer mig för att investera i ett nytt klädesplagg exempelvis, då har ofta ”alla” andra gått vidare och hittat nya trender.
Det kan ta lite tid att ändra åsikt ibland och när det gäller att hänga med i olika modetrender tycker jag inte det är hela världen.
Att ändra åsikt i diskussioner med andra kan också vara svårt, speciellt om det handlar om något jag trott mig veta länge, men visar sig vara helt fel.
Men med åren tycker jag det blir allt lättare att vara öppen för att det kanske är den andra personen som har rätt.

Vissa tolkar ändrade åsikter som en osäkerhet eller något negativt, men jag kan nog tänka mig att bjussa på det.
Någon klok person har sagt att ju mer kunskap en människa skaffat sig genom åren desto mer kunskap har den människan också om hur mycket det finns som hen inte känner till.
Jag försöker tänka på det när någon berättar något som jag tror är helt fel. Man kan väl säga att jag med åren har lärt mig det, genom den så kallade hårda vägen.
För visst har det hänt många gånger att jag envist klamrat mig fast vid min åsikt och tagit strid för det. De gånger jag sedan blivit överbevisad om att jag hade fel har jag önskat att jag lyssnade bättre redan från början.

Det finns många fördelar med att vara ödmjuk inför vad andra säger, hur skulle man annars kunna lära sig nåt nytt? Och hur skulle forskare och uppfinnare annars hitta nya lösningar på olika problem?
Men kanske det allra värsta med att aldrig kunna ändra en åsikt är nog att andra kan bli lidande när någon envist klamrar sig fast vid ”sin” sanning, hur tokig den än är. Då kan det göra stor skada, och ju större makt en sån människa har desto större blir konsekvenserna.

Tänk om alla människor vågade inse att de kan ha fel ibland. Skulle det vara möjligt, ja då tror jag vi skulle kunna få fred i världen. Vilken tanke! Den vill jag inte behöva ändra på.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!