ANNONS

Susanne Hedberg och Angelica Hedberg är två av delägarna i Season Second Hand i Ludvika. Nu tar de nya tag, utökar med en barnavdelning, refillstation och planerar att anställa en person på halvtid. “Det ligger i tiden att tänka på miljön och köpa begagnat”.
Foto: Karin Diffner

De vill att andra hand ska gå i första hand

LUDVIKA. Nu vågar familjen Hedberg ta nya tag och satsa på sin second hand-butik. – Jag tror att folk har ändrat vanor och konsumtionsmönster under pandemin, säger Susanne Hedberg.

Susanne Hedberg äger butiken Season Second Hand tillsammans med dottern Angelica, sonen Kim och vännen Elizabeth Jansson. Den startade i en källarlokal 2018, men flyttade till de nuvarande lokalerna på Storgatan i november 2019. Precis före pandemin.
– Det var varit knaggligt, men vi har kämpat på och inte velat ge upp, berättar hon.

Under juni månad började kunderna också hitta tillbaka och kundkretsen växer stadigt.
– Men det är fortfarande många som inte vet om att vi finns, berättar Angelica.
De flesta kunder är än slå länge kvinnor över 40. Utbudet består av begagnade kläder och skor.
– Vi säljer kläderna på kommission. Det innebär att den som lämnat in plaggen får 30 procent av summan vi säljer för, förklarar Angelica.

När Therese Arvidsson som drev Lilla Boomerangen stängde i början av sommaren erbjöds Season Second Hand att ta över konceptet med barnkläder.
– Vi hade valt att inte ha barnkläder före det för att inte konkurrera med henne, men nu har vi också barnkläder och har utökat med en ny avdelning, säger Susanne.
– Men när det gäller barnkläder har vi inte kommission utan där gäller att vi köper in vad vi tror att vi kan sälja, fyller Angelica i.

Förutom en ny avdelning planerar familjeföretaget också att anställa Kims fru Toom på halvtid i butiken, vilket blir en förstärkning till delägarnas ideella arbete.
Ytterligare en nyhet är att de nu provar att sälja tvättmedel på refillflaskor – för att minska användandet av engångsplast.
– Larmhotet om klimatet tror vi har gjort att även privatpersoner ändrar sitt beteende och frågar sig vad man själv kan göra som konsument, säger Susanne.
Hon och dottern tror att allt fler numera kan tänka sig att köpa begagnade kläder.
– Vi tycker att man ska börja titta här innan man letar bland nyproduktion, säger Angelica.
– Att andra hand går i första hand.

I samhället pågår diskussioner om att ändra regelverken för producentansvar när det gäller kläder vilket kan påverka företaget.
– Vi får avvakta och se vad det kan leda till för vår del. Det är viktigt att underlätta för den här typen av verksamhet, säger Susanne.
Vad skulle underlätta för er?
– Till exempel om momsen sänktes. Det konstigt att behöva betala moms flera gånger på samma plagg.

Fakta/Susanne Hedberg
Bor: I Landforsen.
Ålder: 58 år.
Familj: Steve, 62, Kim, 34, Angelica, 36, Rebecca, 31 och fyra barnbarn.
Yrke: Hälsoterapeut och egen företagare.
Intressen: Mina företag, stickning, trädgården och stugan i Furudal.

Fakta/Angelica Hedberg
Bor: På Hammarbacken.
Ålder: 36 år.
Familj: Hanoi, 46, Augusta, 8, och Ivan, 6.
Yrke: Ekonom och egen företagare.
Intressen: Odling, musik och att åka sup-bräda.

Facebook

ANNONS

ANNONS