Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Efter många års drömmande har Carina Mian nu gjort verklighet av sina planer och blivit vin- och whiskyimportör. “Nu gör jag det jag vill göra och jag ser inget hinder i att vara 70 år och fortsätta jobba”, säger hon.

Carina vågade satsa på egen importfirma

BORLÄNGE. I 20 år har hon närt en dröm om att starta en egen importfirma för vin och whisky. Och nu har Carina Mian gjort verklighet av den. – Det var nu eller aldrig, säger hon.

Vi träffas i en lokal som tillhör en kompis till Carina Mian. Hennes egna varor lagras än så länge i Karlskoga varifrån de distribueras till Systembolag och restauranger.
– Men målet är att kunna ha en egen lokal i Borlänge och sköta allt härifrån, förklarar hon.
Carina har alltid jobbat med drycker. Hon började som bartender på olika krogar i Sverige och utomlands.
Från att ha “bara” varit duktig på att blanda drinkar väcktes Carinas intresse för vin och senare även whisky.
– Jag fick prova en sort från Ardbeg och tänkte: “Kan det smaka så här bra?”, berättar hon.

När barnen föddes passade inte krogbranschen lika bra längre utan Carina utbildade sig till sommelier och tog en fil kand i ekonomi.
– För att slippa ta studielån sökte jag sommarjobb på systemet. Och sedan blev jag kvar i tolv år, säger Carina med ett skratt.
På Systembolagen i Borlänge, Falun och Djurås har kunderna träffat på henne där hon jobbat som butikssäljare, provningsledare och så småningom butikschef.
Genom åren har Carina också haft andra uppdrag inom dryckesbranschen, till exempel som bryggerietekniker på Villovägen i Falun, skött guidade visningar på destilleriet High Coast i Ådalen och jobbat med marknadsföring.
Hon sitter styrelsen whiskyklubben Smad och likaså i SWF, Svenska whiskyförbundet.
– Jag driver också en ölklubb i Borlänge med några kompisar som heter Bös, Borlänge Ölsällskap, berättar hon.

Nu har Carina Mian äntligen gjort verklighet av sin dröm att starta eget och börja importera vin och whisky. "Frihetskänslan betyder jättemycket", säger hon.
Nu har Carina Mian äntligen gjort verklighet av sin dröm att starta eget och börja importera vin och whisky. “Frihetskänslan betyder jättemycket”, säger hon. Foto: Karin Diffner

Samtidigt har Carina länge haft drömmen om att importera sina egna drycker och längtat efter friheten att få bestämma allt själv.
– Min passion är att få hålla provningar och stå på mässor för att dela med mig av min kunskap, men jag ville göra det med mina egna produkter.
Efter långt tids förberedelser startade hon i augusti förra året firman Melmacs Liquids. Hon berättar att namnet kommer från tv-figuren Alf som hon gillar.
– Jag försökte få ihop något av mina barns initialer, men det blev bara konstigt, så då blev det Melmac i stället, som är den planet som Alf kommer ifrån.

Carina har börjat i liten skala och samarbetar nu med två mindre producenter, Poggio Nibbiale i Toscana och Lindores Abbey i Skottland. I portföljen finns fem vintyper och sex whiskysorter.
Hon säger att det tar ungefär 1,5 år att skapa sig ett varumärke och är nöjd med hur hennes produkter tagits emot hittills.
– Ja, framför allt whiskyn, men det är lättare i whiskyvärlden att marknadsföra nya produkter.
Alla Carinas drycker finns i beställningssortimentet och en whisky även på hyllan i Borlänge. Några sorter finns också på krogar i Borlänge, Falun och Grangärde. Ett av målen är att komma in på fler restauranger.
– Men jag måste lära mig att sälja också – det är min akilleshäl – och det fick man ju inte göra på Systembolaget, säger hon och skrattar.
Vad har du för mål med företaget?
– Om fem år så skulle jag vilja importera mer vin från Europa och arbeta med ett tiotal producenter vardera av vin och whisky. Då skulle jag också vilja arrangera resor.
Hur länge tänker du jobba?
– Nu gör jag det jag vill göra och jag ser inget hinder i att vara 70 år och fortsätta jobba. Den här frihetskänslan betyder jättemycket.
Ångrar du att du inte satsade tidigare?
– Jag försöker att låta bli, för det har kommit annat emellan och det jag gjort tidigare har ju också gett mig något.

Namn/Carina Mian
Ålder: 60 år.
Bor: I Domnarvet.
Familj: Sarah, 32, Alicia, 29, och Anton, 26, samt särbon Roger, 57 år.
Yrke: Importör.
Intressen: Mat, dryck, resor och att vandra i berg.
Favoritvin: Något som är gjort på druvan grenache; det är fylliga ganska smakrika och ibland sträva viner.
Favoritwhisky: Det beror på humöret. Ibland vill jag ha lite elegantare, ibland rökiga och ibland fatlagrade med en sherryton.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!