Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Många ska ha på en gång, de måste unna sig nu”, säger Håkan Söderlund, budget- och konsumentrådgivare i Ludvika, Smedjebacken, Norberg och Skinnskattebergs kommuner.
Foto: Lisa Björklund

Budgetrådgivaren varnar för att ta höga lån

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. I tider med hög inflation och hög ränteutveckling uppmanar konsument- och budgetrådgivaren Håkan Söderlund nu allmänheten att spara först – och köpa sen. – Jag upplever en ny grupp som kommer till mig, det är barnfamiljer där båda jobbar. Man har höga lån för att det varit billigt att låna och då passade man på att köpa en ny bil, göra en Thailandsresa och köpa en större tv.

Håkan Söderlund är anställd av både Ludvika och Smedjebackens kommuner – samt Norberg och Skinnskatteberg. Han hjälper dem som hamnat i knipa att få bukt med sin ekonomi. Sedan i höstas har han uppsökts av allt fler högt skuldsatta personer.
– I varje kommun brukar jag ha cirka sex besök i veckan och nu är det åtta, det är en 25-procentig ökning sedan oktober 2022, säger han.
Det är dyrtider och det senaste året har räntan på bolånen stigit med ungefär tre procentenheter; från cirka 1,5 procent till 4,5 procent. Har man ett villalån på tre miljoner kronor innebär det att årskostnaden stigit med nära 100 000 kronor och månadskostnaden med 7 500 kronor.
– De som hade det ganska bra har fått det jättedyrt.

Spara först och handla sen är ett av Håkan Söderlunds tips. Foto: Dreamstime

Som konsument- och budgetrådgivare hjälper Håkan Söderlund till med allt från ekonomisk rådgivning till att hjälpa människor som hamnat hos Kronofogden. Dessutom föreläser han på skolor, för fackförbund och för politiker samt nämndetjänstemän.
Han tycker att det blivit alldeles för lätt att låna pengar och att många fortfarande handlar mer än de har råd till. Beteendet har med prestige och status att göra säger han.
– Det kan vara svårt att stå emot alla erbjudanden som till exempel: ”Åk idag – betala i höst”, eller ”Handla kläder och skjut upp betalningen”, men man måste inte ha en ny telefon vartannat år. Folk handlar hur mycket som helst. Man vill hålla uppe en fasad och ha status, men det är bättre att leva på de pengarna man har och rätta mun efter matsäck.

Det har blivit för lätt att handla på kredit tycker konsumentrådgivaren Håkan Söderlund. Foto: Dreamstime

Under tiden som räntorna varit låga har problemen med hög belåning varit mindre synliga, men sedan såväl räntor som priset på mat, bensin och el skjutit i höjden är det många som inte längre kan leva på sina löner.
– För många är det skämmigt att ha dålig ekonomi och inget man berättar för andra. I stället försöker man lösa situationen genom att exempelvis ta snabba lån eller att ägna sig åt spel i hopp om att vinna pengar. Det gäller casino på telefon och spel överhuvudtaget. Många faller för trycket och mår fruktansvärt dåligt.

Enligt Håkan är det fler som spelar när det är sämre tider. Den lösningen är dock ingen bra metod och kan vara farlig på sikt. Därför vill han uppmana dem som har ekonomiska bekymmer att ta hjälp av honom.
– Man behöver ändra tankesättet kring sin ekonomi. Man ska inte spela eller ta lån för att lösa sin ekonomiskt dåliga situation. Det är bättre att kontakta mig så snabbt som möjligt, helst innan man fått ett inkassobrev.

Foto: Dreamstime

Hur ska man tänka om man vill köpa en bostad och behöver låna pengar då?
– Man måste inte köpa en bostad men om man gör det ska man se till att betala kontantinsatsen av egna pengar och inte ta ett topplån. Se till att ha en marginal så att du klarar alla utgifter.
Ett annat tips från Håkan är att det kan vara bra att stress-testa sin ekonomi. Om man till exempel är två med var sin lön i ett hushåll, ska man testa att endast leva på en och en halv lön under en månad.
– Man ska försöka klara sig på det. Man behöver veta att man har en marginal, någon kan bli sjuk.

För dem med höga lån har kostnaden ökat med över 7 000 kronor i månaden. Foto: Dreamstime

Håkan berättar att sju av tio svenskar inte hade någon ekonomisk buffert år 2021 och att tre av tio inte hade några pengar kvar på kontot dagen före lön. Han menar att enkelheten i att låna pengar har förändrat samhället sedan han själv var ung.
– När jag var liten var min mamma hemmafru. Pappa arbetade som verkmästare och vi levde på en lön. När pengarna var slut fick mamma titta i frysboxen efter vad som fanns. Det gick inte att sms:a och få ett lån på 10 000 kronor. Man hade en grå telefon med snurrskiva och kunde inte välja mellan 47 olika abonnemang. Det var inte lika lätt att bli lurad på den tiden och man kunde inte handla på kredit. Många tänker: ”Jag vill ha grejerna nu”. När jag var liten gick inte det. Man ska unna sig saker men man ska göra det på egna sparade pengar.

Spara i stället för att låna i dyrtider. Foto: Dreamstime

Håkans tips för att bli skuldfri
Direktbetalning: Du tar kontakt med den du är skyldig pengar och gör upp om att betala av hela skulden på en gång.
Avbetalning: Du kommer överens om en avbetalningsplan med den du är skyldig pengar.
Omstartslån: Du samlar samtliga dina lån och skulder till ett enda lån (med en lägre ränta).
Skuldsanering: du ansöker hos Kronofogden om att få skulderna reglerade under en bestämd tid då du betalar efter din förmåga.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!