Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Brandskyddsföreningen önskar ökat samhällsfokus på brandskydd. Bilden är tagen i samband med släckningsarbetet vid den stora branden på Elsborg i januari, som lyckligtvis inte orsakade några allvarliga personskador.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Brandskyddsföreningen: “Måste få ned dödstalen”

FALUN. Brandskyddsföreningen framlägger nu sin nya brandrapport. Denna innehåller statistik som får föreningens generalsekreterare Mats Björs att uttala sig i välmenat skarpa ordalag. – Vi måste få ned dödstalen i bränder. Den här rapporten ska ligga som grund för lärande, understryker han.

Brandrapporten i fråga sätter fokus på vilka bränder som är vanligast och vart det brinner oftast.
Man tittar också närmare på vilken kommun som har kortast räddningstid från larm till att räddningstjänst är klar på platsen.
I en allvarligt formulerad helhet framgår att antal omkomna i bränder mellan åren 2020–2023 är 323 personer, för hela landet. I jämförelse ger det en olustig placering mellan andra otäcka tillbud som trafikolyckor (870) och arbetsplatsolyckor (158).

Mats Björs, generalsekreterare i Brandskyddsföreningen, kommenterar i föreningens kungörelse:
– Vi måste få ned dödstalen i bränder. Den här rapporten ska ligga som grund för lärande.
Han fortsätter:
– Genom att presentera data kan vi skapa ett underlag för att verka för färre bränder och minska konsekvenserna av bränder.

Mats Björs, Brandskyddsföreningens vd och generalsekreterare. Foto: Pressbild
Mats Björs, Brandskyddsföreningens vd och generalsekreterare. Foto: Pressbild

Trenden för antalet bränder förklaras fortsätta nedåt. Detta för hela landet. Grupperas bränderna efter tiden räddningstjänst spenderat på plats, framgår att bränder som tar en timme eller kortare att hantera har minskat från 21 630 (2018) till 14 894 (2023).
Alltifrån brand i byggnad till brand i skog och mark visar att alla brandtyper minskar. Detta gäller dock bara de mindre bränderna. De större bränderna visar inte samma tydliga mönster.
Antalet större bränder 2023 var 7 981, varav de flesta i byggnader (4 496).

Medelantalet bränder per 100 000 invånare – fördelat på större och mindre bränder – visar att vissa regioner har större andel större bränder. En av dessa är Region Jämtland Härjedalen där över hälften av samtliga bränder hamnar i denna kategori.
Ovan nämnda räddningstid beskrivs som ett nytt sätt att analysera branddata. Det handlar om tiden från mottaget larm till att räddningstjänsten är färdig på plats. Föreningen har gjort en rankning över dessa tider för olika regioner och kommuner.

Mats Björs:
– Syftet med rankningen i den här rapporten är att stötta i dialogen kring bränder och brandskydd och väcka tankar och diskussion inom ämnet från olika håll.
– Detta bör intressera politiker och tjänstemän som jobbar med frågor som berör detta, för att öka brandsäkerheten i landet, regionen och kommunen oavsett var på rankningen man hamnat, utvecklar han.
Kortast räddningstid för perioden 2020–2023 hittas hos Region Stockholm (34,98 minuter), Region Skåne (36,58 minuter) och Region Västmanland (37,22 minuter).

För 2023 visas totalt 802 rapporterade bränder i Dalarna. Foto: Sonny Jonasson
För 2023 visas totalt 802 rapporterade bränder i Dalarna. Foto: Sonny Jonasson

För Dalarnas del påvisas följande siffror i brandsammanhang:
▪ Region Dalarna hade 802 bränder under 2023 – 5 procents minskning från föregående år.
▪ Regionen ligger på tolfte plats i riket beträffande räddningstid.
▪ Kommunen med kortast räddningstid är Borlänge (34,25 minuter).
▪ Under perioden 2020–2023 hade Region Dalarna ett genomsnittligt antal bränder per 100 000 invånare på 296,10 stycken, vilket motsvarar 41,63 fler än regionssnittet i landet.

Svensk Försäkring (en branschorganisation för privata försäkringsbolag) uppger att bränder totalt sett står för de största försäkringsskadekostnaderna inom hushåll och företag i landet. Medelkostnaden för 2020–2023 är 7,3 miljarder kronor årligen.
Och trots att antalet små bränder alltså minskat, ökade ändå försäkringsskadekostnaderna inom brand och åska för hushåll, till rekordhöga 10,3 miljarder kronor för 2023.
Orsaken bedöms sannolikt vara att de större bränderna – som innebär större skador – inte minskat i samma omfattning som mindre eldsvådor.

Mats Björs sammanfattar:
– Det är viktigt att vi alla arbetar med brandskydd i de olika sammanhang vi befinner oss.
– Bränder, deras effekter och förebyggande arbete behöver få ta en större plats i vårt samhälle. Såväl på arbetsplatser som i boenden, i familjen och hos beslutsfattare.

Tabellen visar totalt antal bränder i landets regioner 2020–2023, samt hur många som klassats som större eller mindre i omfattning. Tabell: Brandskyddsföreningen
Tabellen visar totalt antal bränder i landets regioner 2020–2023, samt hur många som klassats som större eller mindre i omfattning. Tabell: Brandskyddsföreningen
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!