Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Monica Ericsson, som är köksansvarig på Björkängen, är beredd på att verkställa beslutet, men är rädd för att de extra portioner som ska lagas inte kommer gå åt.
Foto: Sara Flodin

Björkängens matsal öppnar

NORBERG ❚ Björkängens matsal kommer snart vara öppen för allmänheten igen. En motion från Moderaterna i Norberg har bifallits i kommunfullmäktige angående detta. – Vi har egentligen inte budget för detta utan måste hitta lösningar inom vår befintliga budget, säger Ylva Lundqvist, tillförordnad socialchef.
Innan pandemin var Björkängens matsal öppen för allmänheten, men stängdes igen under pandemin. Nu vill Moderaterna i Norberg att den ska öppnas upp igen. Partiet tycker att Björkängens matsal fyller en mycket viktig social funktion för invånare i Norberg. Motionen om att öppna Björkängens matsal lades av Anna Kramer (M) och Per-Arne Andersson (M).
– Många inom rådet för äldre och funktionsnedsatta har efterfrågat det här under långt tid, förklarar Anna som betonar att det finns ett mål i kommunens strategiska verksamhetsplan att få till mötesplatser för äldre.
Anna Kramer (M) tycker att Björkängens restaurang ska vara öppen för allmänheten. Foto: Sara Flodin
Den 10 oktober togs ärendet upp av socialnämnden. Socialnämnden föreslog för kommunfullmäktige att avslå motionen då Resedans restaurang hålls öppen för allmänheten, men Moderaterna fick stöd av oppositionen.
Ylva Lundqvist, tillförordnad socialchef, håller med om att en social samvaro samt god mat är viktigt, men att hon önskat avvakta med ett eventuellt öppnande av restaurangen till att kommunens utredning av kök blivit genomförd.
– Vår tanke är att man borde vänta på köksomorganisationen innan ett beslut tas om detta, men det tyckte inte politikerna. Nu får vi verkställa detta utifrån de förutsättningar vi har.
Ylva konstaterar att personalstyrkan måste utökas med fler kockar.
– De har inte sparkat någon kock sedan de stängde restaurangen så varför ska de behöva anställa en ny nu, undrar Anna som tippar på att det handlar om tio till 20 extra portioner.
Den som vill äta tillsammans med en anhörig, som bor på Björkängen, kan göra det på avdelningen redan nu, informerar Ylva Lundqvist, tillförordnad socialchef. Foto: Sara Flodin
Processen med att hitta de ekonomiska lösningarna har ännu inte påbörjats.
– Vi har egentligen inte budget för detta utan måste hitta lösningar inom vår befintliga budget och jag tänker att politikerna kommer hjälpa oss med den prioriteringen, det kan inte jag som tjänsteman avgöra, säger Ylva som inte vill att Björkängen ska konkurrera ut Resedans restaurang.
Hon är osäker på om det finns underlag för ett öppnande av matsalen och berättar att det 20-tal återkommande gäster som tidigare besökte restaurangen hade minskat till en handfull besökare innan den stängdes.
– Jag har ett uppdrag som tjänsteman att verkställa det som politiken tar beslut på. Jag kan ha personliga tankar om detta, men i egenskap av tjänsteman får jag lägga mina personliga värderingar åt sidan och så får jag göra det bästa av situationen, säger Ylva.
Björkängen stängde restaurangen under pandemin. Foto: Sara Flodin
– Det är kul att öppna en restaurang, men det är ett stort arbete, varnar Monica Ericsson som är köksansvarig på Björkängen.
Monica är beredd på att verkställa beslutet, men är rädd för att de extra portioner som ska lagas inte kommer gå åt. Hon ser även en risk i att arrangemanget ska bli på bekostnad av de äldre på boendet.
– Vi i köket lagar näringsriktig och omtyckt mat och har en budget i balans.
Rekrytering av personal är också något som kan vara utmanande varnar Monica som tycker att en mötesplats inte behöver vara i samband med mat.
– I en kommun ska vi ha ordning på pengarna. Har verkligen kommunen så mycket pengar att man tar steget att öppna ytterligare en restaurang? Jag tycker att det kan ses som förmånligt att det redan finns en restaurang öppen, helg som vardag, vid Resedan, säger Monica.
– Det behövs inte någon extra budget för detta. Det ska gå att få in i den befintliga budget eftersom de har samma personalstyrka som före pandemin, framhåller Anna Karmer och att ”gästerna kan servera sig själva”.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS