Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Takrenoveringen är påbörjad, men Bengt Danielsson påtalar att pengar behöver samlas in för att renovera resten av Ferdinand Bobergs barndomshem. Biskop Mikael Mogren är engagerad i projektet.
Foto: Sara Flodin

Barndomshemmet räddas för framtiden

KÄRRGRUVAN ❚ Länsstyrelsen har beviljat 250 000 kronor för att rädda arkitekten Ferdinand Bobergs barndomshem i Kärrgruvan. Två som engagerat sig i att bevara byggnaden är biskop Mikael Mogren och Bengt Danielsson.
Som de flesta vet är taket en viktig detalj på ett hus och nu får projektet Rädda Ferdinand Bobergs barndomshem som drivs av Kulturens vänner i Kärrgruvan 250 000 kronor för att iordningställa taket på Ferdinand Bobergs barndomshem i Kärrgruvan. Dessutom bistår Leif Berggren på Berggren Byggnadsvård som rådgivare åt föreningen.
Ferdinands familj flyttade från Falun till Norberg när han var ett år. Ferdinand levde på platsen från 1861 till att han var 14 år. Anledningen till flytten var att hans far jobbade åt Falu koppargruva men fick en tjänst i Norberg. Ferdinands vilja var att hans barndomshem skulle bli museum. Delar av hans kontor finns bevarat på Norbergs hembygdsgård. Tanken var att hela barndomshemmet skulle flyttas dit.
– Nu för tiden vill man att husen ska stå kvar i sin naturliga miljö så det är tur att det inte blev flyttat, påtalar Bengt Danielsson.
Under senare tid har nedervåningen använts som verkstad. De senaste tio åren har huset stått tomt. Sedan 2014 har Bengt försökt få köpa loss huset. Under sommaren har taket lagts om med enkupigt tegel.
Byggnadsställningarna runt huset vittnar om att fastigheten renoveras. Foto: Sara Flodin
– De har lagt om allt tegel. En del är bytt, men framför allt har det varit någon form av läckage. Huset hade inte klarat sig om vi inte gjort detta.
Trädgården var tidigare igenvuxen.
– Vi har gjort mycket som inte riktigt syns, förklarar Bengt.
Föreningen planerar att undervåningen ska inredas enligt 1860-1870 års stilideal.
– Och övervåningen 1960, som vi ska bevara som arbetarbostad.
Flera lager med gamla tapeter vittnar om att huset har “några år på nocken”. Foto: Sara Flodin
Bengt berättar att det finns urnor, liknande pokaler i metall, som Ferdinand ritat och som kostar 200 000 kronor.
– Jag har bevakat olika auktioner och nyligen bjöd jag på en fåtölj som Moberg ritat. Den hade varit perfekt och gick för 1 500 kronor, men jag hann inte med att bjuda.
Ytterligare renovering måste göras av byggnaden. Föreningen uppmanar nu allmänheten att skänka pengar till en insamling som ska gå till den fortsatta renoveringen. Den som skänker 200 kronor blir medlem i föreningen medan den som vill köpa en andel i huset kan göra det för 500 kronor.
– Det här är jätteviktigt tycker jag. Vi kan vara stolta över Kärrgruvan, historien och hur fint det är här. Jag gillar Kärrgruvan och var här på 80-talet för att titta på kulturminnen, berättar biskop Mikael Mogren.
Biskop Mikael Mogren är mycket glad över att Ferdinand Bobergs barndomshem räddas. Foto: Sara Flodin
– Sen har jag varit här ibland för att titta på hur det går för Kärrgruvan. Det är roligt att det här tagit fart de sista åren.
Denna vår renoverades
Näbbgården, som nu är en prydnad för centrala Norberg. Mikael tycker att detta är viktigt för bygden.
– Det betyder mycket för en ort, säger Mikael Mogren som hoppas att barndomshemmets ”årsringar” bevaras.

FAKTA Ferdinand Boberg:

❚ Ferdinand Boberg räknas som en av Sveriges främste arkitekter. Ferdinand tog arkitektexamen vid KTH och fortsatte sedan konstnärliga studier vid Kungliga Akademin. Han var även formgivare, grafiker och tecknare. Bobergs arkitektur var banbrytande. han ägnade också tid till att teckna hotade kulturmiljöer.

Några av Ferdinand Bobergs verk:

❚ LO-borgen
❚ Varuhuset NK
❚ Rosenbad
❚ Waldemarsudde
❚ Gravkapellet i Norberg
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS