Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Avslappning – en eftertraktad syssla”

Inte tänkte jag särskilt mycket på att slappna av när jag var barn. Men med åldern har det blivit något av en ständig strävan. För mig och, som det verkar, för många andra. Något som väntar när arbetsdagen är slut. Att till och med stressa lite, för att hinna slappna av en stund innan dagen övergått till natt.

Kanske de mest lyckosamma stunderna är just när man får – slappna av. Och det finns många olika sätt att göra det på. Det kan vara att ta sig ett glas, att ta sig en simtur, göra yoga – eller kanske slappna av med en härlig ridtur i skog och mark. Det försökte jag mig på.
Eftersom jag inte alls är nån van hästtjej och egentligen inte ridit sen jag var tio år, var det inte helt lätt att hänga med i svängarna.
Det var en ridtur på islandshästar med arbetskollegor varav de flesta är väldigt bra på att rida.
Islandshästar är en av få hästarter som kan tölta. Gångarten ska tydligen vara behaglig, men för mig kändes det mer som en hoppig attraktion på Gröna Lund.
Det uppstod ett väldigt studsande på den stackars hästen. Ridläraren påpekade att om man guppar för mycket så slutar hästen tölta. Man ska i stället försöka att slappna av.

Men hur ”försöker” man egentligen att slappna av. Antingen är man väl avslappnad – eller så är man inte det. Det går förstås att försöka slappna av genom att djupandas, men det är lite svårt på en hästrygg när det snarare handlar om att ”försöka” hålla sig kvar.
Efter ridturen kunde jag däremot verkligen slappna av.
Det där med att slappna av är inte alltid helt lätt. Häromdagen hörde jag en kvinna i en mataffär prata med en bekant.
Hon sa med en suck: ”Jag har aldrig haft så mycket att göra som nu när jag är pensionär. Ibland vill man ju bara vara”.
Hon ville ha mer tid för att koppla av, koppla bort, chilla och varva ner.
Ett sätt att göra det på kan vara att ta en kaffetår, koppla av med en bok, lyssna på vågskvalp
eller varför inte dricka en kopp kamomillte.

Musik kan också vara ett knep, eller att koppla av i den första vårsolen. Man kan koppla av med massage, med sex (!), bastu – eller kanske en iskall vak. Det finns hur många ”slappna av-former” som helst.
Ibland är man så trött att man inte ens orkar göra nån slappna av-grej. Ingenting biter – förutom möjligen att stänga ner allt för en stund.

För egen del föredrar jag att slappna av med en skogspromenad, en skidtur eller bara glo på tv. Då blir jag oftast avslappnad av bara farten, helt och hållet utan några större försök.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!