ANNONS

Kartan till World Maze Race, en världsomfattande tävling i labyrintorientering som anordnades i bland annat Avesta och Norberg under helgen 1-3 oktober
Foto: Pär Sönnert

Avesta- och Norbergsbor kunde tävla i världsomfattande World Maze Race

AVESTA/NORBERG World Maze Race avgjordes helgen 1-3 oktober. Det handlar om labyrintorientering och tävlingsbanan fanns på plats i bland annat Avesta och Norberg. “Förhoppningsvis kan detta så ett frö så att vi får några nya orienterare”, säger Johan Källman, från Norbergs Orienteringsklubb.

Labyrintorientering är en lättillgänglig form av orientering. Banan är kort och går att sätta upp lite varsomhelst, så länge det finns en plan yta. Man navigerar efter en karta, med olika svårighetsgrader. Ett chipp som man bär i ett armband på armen registrerar tiden samt de olika kontrollerna som man “blippar” med chippet.

 

“Det är en intensiv form av orientering. De får veta direkt att de har gjort rätt, då blinkar det i chippet som de har i ett armband”, säger Göran Andersson, som är väldigt engagerad inom labyrintorientering. Foto: Pär Sönnert

Göran Andersson är bosatt i Hansbyn i Hedemora kommun och är väldigt engagerad i labyrintorientering, via Dalaportens OL i Avesta kommun.
– Idén med att visa upp detta är att barnen ska upptäcka hur häftigt det är. Det är en intensiv form av orientering. De får veta direkt att de har gjort rätt, då blinkar det i chippet som de har i ett armband. Sedan får de lära sig att läsa en karta. Det påminner lite om ett TV-spel, att det hela tiden blir nya nivåer och att det blir svårare och svårare. Detta är en rolig upplevelse för barnen, säger Göran Andersson.

I Norberg sattes banan upp på lördagen, den 2 oktober, i närheten av kommunhuset.
– Vi hade tur med vädret, det var uppehåll hela tiden. Det var ett 50-tal som provade under dagen, både vuxna och barn. De vuxna var lite avvaktande till en början, innan de provade, och så hade vi några barn som var här i ett par timmar och sprang i banan, säger Johan Källman, som tidigare var ordförande i Norbergs Orienteringsklubb.

 

Johan Källman är engagerad i Norbergs Orienteringsklubb. Foto: Pär Sönnert

I Norberg gjordes detta även i fjol, på våren.
– Vi byggde en labyrint vid klubbstugan, i Nordansjö, i augusti i år och hade en aktivitet där. Det här är en rolig variant av orientering där man inte är ute i skogen och bökar. Orienteringen avdramatiseras lite när vi kan visa upp det så här, där man ser hela banan. Men det är samma moment, det gäller att läsa kartan korrekt och att ta kontrollerna i rätt ordning, säger Johan Källman.

Han hoppas att arrangemang som detta kan få fler att hitta till orienteringssporten.
– Många gick ju förbi och undrade vad vi höll på med. Flera av de vuxna som testade tyckte att det var kul och några av barnen sade att de ville börja med orientering nu. Sedan är det kanske ett långt steg till att börja på riktigt men det här har förhoppningsvis sått ett frö hos dem. Det är ett lätt sätt att nå ut till barn och ungdomar och även vuxna. Vi hoppas att detta kan ge några nya orienterare till klubben, säger Johan Källman.

Själva World Maze Race innebär att man kan tävla i en bana som är densamma i alla deltagande länder, över hela världen.
– Så man kan jämföra sin tid med andra som sprungit samma bana på andra sidan jordklotet. Man kan träna på vanliga banor men man får bara en chans på tävlingsbanan, säger Kjell Lidholm, från IFK Hedemora Orienteringsklubb, som också visade upp labyrintorienteringen under helgen.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 41, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS