ANNONS

Smedjebacken införde för några veckor sedan gratis mensskydd på alla kommunala toaletter. Nu återstår att se om grannkommunen följer efter.
Foto: Karin Diffner

Även Ludvikatjejer kan få gratis mensskydd

LUDVIKA. Nu kan Ludvika gå i grannkommunens fotspår och införa gratis mensskydd på toaletterna. Frågan utreds just nu. – Vi vill inte att våra elever ska särbehandlas, säger Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande.

För ett par veckor sedan införde Smedjebacken som första kommun i landet gratis mensskydd på alla kommunala toaletter.
– Det är jättebra för dem som inte har råd med mensskydd eller vågar prata om det, tyckte Alma Delerud som går på Smedenskolan.
Smedjebackens politiker var eniga i beslutet om att kommunen ska stå för bindor, tamponger och trosskydd på sina egna toaletter.
– Det är ju egentligen lika självklart som toalettpapper, förklarade Fredrik Rönning (S), kommunstyrelsens ordförande.

Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning är så nöjd med beslutet att han till och med har en behållare med intimskydd på sitt kontor. Nu återstår att se om även Ludvika inför gratis mensskydd.

Och nu kan även Ludvika följa efter. Frågan håller på att utredas, men om det för Ludvikas del skulle handla om samtliga kommunala toaletter eller enbart skoltoaletterna är ännu lite oklart.
– Vi från Moderaterna tycker att det främst ska finnas i skolorna, säger HåGe Persson (M) som är vice ordförande i kommunstyrelsen.
Hans socialdemokratiska kollega Leif Pettersson säger så här:
– Vi vill gärna se att det utvecklas till att gälla alla toaletter, men i första hand ska det vara till för skolungdomar.
I det underlag som hittills tagits fram finns tre alternativ som beräknas kosta mellan 368 000 och 729 000 kronor.

Facebook

ANNONS

ANNONS