Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Att ha eller inte ha sommar/-vinterlåda”

Nyligen plockade jag bort sommarkläderna från garderoben. Tunna kjolar och klänningar, pastellfärgade blusar och ljusa byxor som inte har full längd plockades undan. Fram kom i stället tjocka och långa koftor samt en generellt mörkare färgskala på kläderna.

Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag tagit fram min sommar-/vinterlåda från förrådet och bytt ut innehållet i den. Först på grund av att det inte fanns plats i lägenheten att ha allting framme året runt, men ganska snart märkte jag att det är rätt så trevligt att överraskas två gånger om året med ett gäng ”nya” kläder.
Det finns såklart en liten nackdel med detta. Då och då passar kläder inte längre efter en säsong i lådan. Det är som det är.
Antingen sparar jag dem i botten på lådan till nästa gång det blir rätt säsong, och hoppas att jag ryms i dem då, eller så lämnar jag dem till återbruk.
Våra nu vuxna döttrar hade dock inte samma inställning under sin uppväxt. De tyckte att det var otroligt irriterande att behöva plocka bort sina tunna sommarkläder och ta fram varma yllekläder i stället. De fräste ofta att ”ingen annan gör så här”.

Användningstiden för de fina sommarkläderna blev ju halverad i och med att de nästa sommar såklart var för små. För oss vuxna var det dock skönt att slippa diskussionen om olämpligheten i att ha tunn ballerinakjol och ärmlöst Hello Kitty-linne till snowjoggings och stickad toppluva. Varje gång det var dags att byta ut kläderna fick man göra det i smyg och hoppas på att de inte mindes alla plagg alltför väl.
Någon gång hände det att man fick ta fram lådan igen och plocka tillbaka något sommarplagg, när protesterna blev alltför vilda.

Särskilt minns jag en regnbågsfärgad mag-kort t-shirt och en kort jeanskjol med broderade rosa blommor på.
Det är flera år sedan de flyttade hemifrån nu, och båda har avverkat långt mer än en lägenhet var. Oftast har vi fått vara med och hjälpt till med att bära lådor eller köra släp, vilket är trevligt. Det är roligt att se hur förväntansfulla de är över att komma på plats i ett nytt boende.
Väldigt glatt överraskad blev jag också då jag första gången bar i väg en låda märkt ”sommar/vinter” till hissen och frågade vad den innehöll. ”Kläder som inte är i säsong såklart!”
Ja, så klart.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!