Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Näbbgårdens fasad restaureras under det blå skyddet. Kerstin Strandh är fastighetsförvaltaren som sköter arbetet.
Foto: Sara Flodin

Anrika Näbbgården i Norberg genomgår en förvandling

NORBERG ❚ Den anrika Näbbgården i Norbergs centrum genomgår för tillfället en förvandling och restaureringen förväntas vara klar till midsommar. Kommunledningen är glad för att huset äntligen restaureras. – Jag tror att hela byn är glad, säger Kerstin Strandh som ansvarar för projektet.
Kerstin är ombud för fastighetsägarna Rupert Ashbourne och Yvonne Sundberg som ägt huset i cirka 30 år.
– Huset har varit ett ”sorgebarn” även med tidigare ägare. Mycket har åtgärdats lite ”vart efter”, förklarar Kerstin.
Runt Näbbgården står en byggnadsställning som är omsluten i ett blå skydd, men innanför råder en febril verksamhet. Redan före jul hade fönstren plockats ur och målats. Nu sitter de på plats, medan resten av fasaden restaureras.

När väggarna är putsade ska trä- och plåtdetaljerna målas. Foto: Sara Flodin
– Det är fastighetsägarna som ser till att det blir gjort, förklarar ombudet.
Hela centrum, där huset står, är ”lilla q-märkt”.
– Det betyder att vi måste jobba tillsammans med Länsstyrelsen och ha en antikvarisk medverkan, informerar Kerstin som dock inte tycker att reglerna försvårar arbetet.
– Nej, jag tycker inte det. Det är en process som man måste gå igenom, men det finns tydliga ramar för hur man arbetar med detta.
Fönstren har renoverats och målats och när väggarna putsas ska huset målas. Foto: Sara Flodin
Leif Berggren på Berggren Byggnadsvård är rådgivare åt Kerstin och entreprenörerna.
Huset, som ligger intill Elsa Anderssons konditori, skadades när konditoriet brann. Fönstren mot Elsas sprängdes och är bytta.
– De spolade otroliga mängder med vatten på huset för att det inte skulle fatta eld. Det var bara några grader från att börja brinna, vilket har gjort att putsen lossnat på vissa ställen och att plåttaket blivit svedd av branden.
Muraren Jimmie Axelsson är en av hantverkarna som arbetar med exteriören. Efter att ytskiktet blästrats har han tvättat densamma med högtryckstvätt. Ett hål på östra fasaden avslöjar att traditionella metoder används.

Muraren Jimmie Axelsson är en av hantverkarna som arbetar med exteriören. Foto: Sara Flodin
Putsen av Gotlands- och industrikalk ska byggas på gammaldags lerklining med halm.
– Förr använde de lera som isolering, förklarar Jimmie från Tremans fasad i Hedemora.

Jimmie Axelsson arbetar med Näbbgårdens fasad. Foto: Sara Flodin
Utvändigt kommer huset strykas med linoljefärg i samma kulör som tidigare, gulbeigefärgad fasad med brunröda snickerier. Invändigt kommer ingen renovering göras, mer än vanligt underhåll, eftersom det inte är eftersatt, enligt Kerstin som påtalar att även taket är i gott skick.
Kerstin avslöjar att flertalet hyresgäster visat intresse för att hyra in sig i lokalerna.
– Nedervåningen har använts som butikslokal och det är tänkt att det ska vara det i fortsättningen också. Exakt vad vet vi inte ännu.
På övervåningen har det varit butikslokaler, men även bostad, samt festvåning med restaurang.

Den sista juni ska byggnadsställningen vara riven. Foto: Sara Flodin
– Det blir det igen, hoppas jag.
Ett stenkast från Näbbgården promenerar Bertil Foss förbi på gatan. Bertil har bott i Norberg under 25 års tid och tycker att renoveringen dröjt för länge.
– Huset skulle åtgärdats för länge sedan. Fasaden har changerat totalt, förklarar Bertil som jobbat med fastighetsförvaltning som officer inom försvaret.
Han tycker att det är många hus i Norberg som har bristande underhåll.
– Var och vartannat skulle behöva målas, tycker Bertil som dock ser fram emot det färdiga resultatet.
– Ja, men jag vill inte ha hit någon restaurang. Krogar finns det tillräckligt med här. Vi behöver en affär som säljer fritidskläder, eller en delikatessaffär, önskar Bertil.

Bertil Foss tycker att många hus i Norberg är eftersatta. Foto: Sara Flodin
Kerstin förstår att huset betyder mycket för folk i bygden.
– Eftersom Näbbgården ligger centralt så är det klart att många ser det och alla vill att det ska vara fint.
Till midsommar beräknas bygget vara klart och en invigning planeras, men det är i nuläget oklart när det kommer bli.
– Byggställningen ska tas ner 30 juni, sammanfattar Kerstin.
FAKTA Tekniken
❚ Lerklining eller lerputs, tekniken att smeta en blandning innehållande bland annat lera över en vägg med inflätat ris, halm eller grenverk eller att fylla ut facken i ett korsvirkeshus.
Källa: Wikipedia
FAKTA Litet q:
❚ Ett litet q betecknar att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och får inte förvanskas. Vad det innebär preciseras genom skyddsbestämmelser som står på plankartan. Det kan till exempel vara rivningsförbud eller att detaljer ska bibehållas. Litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan.
Källa: Stadsmuseet, Stockholm

Historien om Näbbgården

Så här skriver Kerstin Strandh om Näbbgården: ”Näbbgården omnämns redan i början på 1500-talet som ’Slädhefiskarens gård’, ett skjutshåll och sedermera gästgiveri med gott renommé. Gårdens historia innehåller stora kontraster; på 1700-talet var gården prästboställe och under 1800-talet såldes brännvin.
Den undre delen av huset byggdes ut 1823, därefter byggdes övre våning och vind. Ungefär 1840 fick fastigheten sin nuvarande form. 1848 köptes gården av Anders Näbb och sedan dess har gårdens namn varit Näbbgården.
I början på 1900-talet ägde August Friberg fastigheten där han både hade bostad och drev Norbergs bank. Han är även känd för att ha byggt upp hembygdsgården Karlberg.
Verandan på Näbbgårdens södra sida byggdes under Fribergs tid. Fribergs våning har bebotts av några familjer till innan den byggdes om till restaurang med pub och festvåning. Friberg utvecklade även fastigheten med butikslokaler i den nedre delen. Här har varit blomsterhandel, klädbutik, loppis, antikhandel, fiskaffär, pizzeria, bageri, handelsbod med mera.”
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!