Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu ska cirka 1 000 svenska skolor granskas i sitt förebyggande arbete mot hot och våld. Bilden är tagen i annat sammanhang och har ingen direktkoppling till artikeln.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Allt grövre våld mot skolpersonal: “Helt oacceptabelt”

FALUN/DALARNA. I maj inledde Arbetsmiljöverket en nationell inspektionsinsats. Denna sätter ljus på skolans förebyggande arbete gällande hot och våld mot skolpersonal. – Det är helt oacceptabelt att våld i skolan alls förekommer, säger myndighetens generaldirektör Erna Zelmin.

Nu pågår en insats som sätter hot och våld mot lärare under lupp. Insatsen leds av Arbetsmiljöverket och fortsätter till och med juni nästa år.
Som bakgrund hittas mängder av inrapporterade händelser från skolor, där den gemensamma nämnaren är situationer med hot och våld mot skolpersonal.

Därför ska nu cirka 1 000 svenska grund- och gymnasieskolor besökas i granskande syfte.
Anmälningarna om hot och fysiskt våld i skolan uppges ha ökat kraftigt senaste åren.
Arbetsmiljöverkets omfattande inspektion lägger därför tyngd på skolans förebyggande arbete mot hot och våld.

Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, kommenterar den negativt laddade utvecklingen:
– Det är helt oacceptabelt att våld i skolan alls förekommer och att det tycks ha blivit vanligare. Vi tror att det kan röra sig om både en ökad benägenhet att anmäla och en reell ökning av hot och våldssituationer i skolan.
Hon fortskrider i frågan:
– Oavsett så är det nolltolerans som gäller. Och ändå positivt att skolans huvudmän och arbetsgivare oftare ser allvarligt på det hot och våld som sker i skolan, och att de lever upp till lagens krav på att anmäla tillbud till Arbetsmiljöverket.

Myndighetens statistik visar alltså kraftigt tilltagande antal anmälningar, och det är vanligt att dessa avser fysiskt våld.
Dessutom allt grövre våld. Skolpersonal får enligt Arbetsmiljöverket utstå slag, sparkar, skallning, strypning och rivning.
Flera anmälningar beskriver hur lärare och annan personal blir skallade. Hur de får hår bortslitet.
Örfilar och knytnävslag.

En anmälan återger hur en elev sparkar och slår en lärare. När en annan personal griper in tar eleven tag i håret så att det lossnar. Samma anmälan innehåller också konstaterandet att detta är andra tillfället under samma vecka som eleven sparkar och slår läraren.

Arbetsmiljöverket rapporterar ökande våld och hot mot skolpersonal. Lärare med kollegor uppges bland annat få utstå slag, sparkar, strypning och rivning. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

– Arbetsgivare ska organisera och utforma arbetet för att förebygga risken för hot och våld så långt det är möjligt. Arbetsgivaren ska också se till att alla på arbetsplatsen får kunskap om hur personalen ska hantera risksituationer, säger Erna Zelmin i myndighetens pressmeddelande.
– Oron för att bli utsatt för hot och våld på arbetet är en psykisk belastning som också påverkar arbetsmiljön negativt. Detta ska arbetsgivaren också känna till och förebygga, betonar hon.

Arbetsmiljöverket understryker att föreskrifter om hot och våld i arbetsmiljön gäller på alla arbetsplatser.
Huvudmannen alternativt arbetsgivaren ska se till att det finns rutiner för att regelbundet undersöka, bedöma och åtgärda risker för hot och våld. Därtill ska åtgärder och säkerhetsrutiner följas upp för att säkerställa att de faktiskt fungerar. Man framhåller även vikten av krisstöd.

Med ett bra, systematiskt förebyggande arbete, menar myndigheten att det är möjligt att skapa trygga arbetsplatser för både personal och elever.
Att anmälningar om hot och våld i skolan visar en eskalerande trend sägs också följa en generell ökning i andra branscher inom arbetslivet.

Annika Schmidt är projektledare för Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats mot hot och våld i skolan.
– Genom att förbättra säkerheten på arbetsplatsen och införa genomtänkta rutiner kan många hot- och våldssituationer undvikas, säger hon.
Och avslutar:
– Med ett bra förebyggande arbete går det att skapa en arbetsplats där personalen kan känna trygghet, även i verksamheter där risken för att bli utsatt för hot och våld i arbetet är påtaglig.

Annika Schmidt, Arbetsmiljöverket. Foto: Pressbild

Arbetsmiljöverkets inspektionssinsats
▪ Pågår till juni 2024
▪ Cirka 1 000 skolor över hela landet, både kommunala och fristående, ska få inspektionsbesök
▪ Mellan 2012 och 2022 mer än fördubblades antalet anmälningar om hot och våld i grund- och gymnasieskolan. Från knappt 400 till 850
▪ Anmälningarna rör främst hot och våld som begås av elever mot lärare, elevassistenter eller annan skolpersonal
▪ I flera av anmälningarna nämns att liknande våld har skett tidigare – eller till och med på regelbunden basis
(Källa: Arbetsmiljöverket)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,281443" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS