Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
FN-målen finns pedagogiskt skrivna på stora tygkuber. Här är några av dem som arbetat med dem. Bakre raden: William Vesterlund, Emma Andersson, Ida Gesar och Tyra Avebom. Främre raden: Pär Allanson, Douglas Berkeley, Molly Dalan och Kim Andersson.
Foto: Karin Diffner

De ska öka kunskap om viktiga mål

BORLÄNGE. En klass på Hagagymnasiet har gått före i arbetet med FN:s globala mål. Nu ska de bli ambassadörer på skolan och bidra till att öka kunskapen om målen. – Det är viktigt, för det är ju vi som kommer att styra i framtiden, säger Emma Andersson.

FN:s globala mål är något som världens ledare ställt sig bakom och som är mål som ska vara uppfyllda till 2030. Men många, båda unga och vuxna, har vaga eller inga uppfattning om vad det egentligen handlar om.
Det ska nu en klass på Hagagymnasiet vara med och sprida kunskap om, både till jämnåriga och kanske även yngre elever.

Eleverna går i tvåan på programmet försäljning och service, FS22, och har i kursen handel och hållbar utveckling fått fördjupa sig i de globala målen.
– Man hade inte så bra koll på det förut, säger Emma Andersson.
Men på bara några veckor så har arbetet väckt nya insikter hos de eleverna som Lokalt i pratat med.
– Vi har fått veta att bara 18 procent i Afrika har elektricitet, vilket ju är en självklarhet här, säger Douglas Berkeley.
– Och att ett av fem barn svälter. Det är ju helt sjukt, fortsätter William Vesterlund.

En klass på Hagagymnasiet har gått före resten för att lära sig samt sprida kunskap om FN:s globala mål. Viktigt, tycker Douglas Berkeley men han tror det blir svårt att hinna uppnå allt till 2030.
En klass på Hagagymnasiet har gått före resten för att lära sig samt sprida kunskap om FN:s globala mål. Viktigt, tycker Douglas Berkeley men han tror det blir svårt att hinna uppnå allt till 2030. Foto: Karin Diffner

Klassen har gjort grupparbeten där de tagit reda på vilka mål de övriga programmen på skolan skulle kunna jobba med. Detta har resulterat i en utställning i entréhallen. Där finns också stora färgglada tygkuber där samtliga 17 mål finns med.
– Det är för att det ska vara pedagogiskt och mer symboliskt, säger läraren Pär Allanson.
Och även om alla skolans elever kanske inte direkt slängt sig över utställningen, så tror klassen att några ändå tar till sig informationen..
– De kanske inte läser stenhårt, men att det är så här färgfyllt kan väcka intresse och få dem att börja undra, säger Emma.

Nästa år kommer samtliga klasser på skolan att arbeta med FN-målen. Då ska FS22 bidra bland annat genom att redovisa för de andra eleverna vad de lärt sig.
– Det är en utmaning och är ett stort ansvar, men ska bli kul, säger Kim Andersson.
Att sprida kunskap och arbeta för att målen ska nås, är alla elever eniga om är viktigt. Men tror de att det är möjligt?
– Det är nog svårt att nå, men om hela världen är villig att tänka sig för, så tror jag det går, säger Kim.
Douglas är lite mer skeptisk.
– Jag tror inte vi kan målen det till 2030, men om vi utbildar dagens ungdom, så kanske vi når det till 2050, säger han.

Fakta/Agenda 2030
I september 2015 antog världens stats– och regeringschefer en ny utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling.
Agenda 2030 består av 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.
Källa FN-förbundet

Fakta/FN:s globala mål
1. Ingen fattigdom.
2. Ingen hunger.
3. God hälsa och välbefinnande.
4. God utbildning för alla.
5. Jämställdhet.
6. Rent vatten och sanitet.
7. Hållbar energi för alla.
8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
10. Minskad ojämlikhet.
11. Hållbara städer och samhällen.
12. Hållbar konsumtion och produktion.
13. Bekämpa klimatförändringarna.
14. Hav och marina resurser.
15. Ekosystem och biologisk mångfald.
16. Fredliga och inkluderande samhällen.
17. Genomförande och globalt partnerskap.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS