ANNONS

Ludvika kommunfastigheters styrelseordförande Ingvar Henriksson (S) och kommunalrådet Leif Pettersson (S) presenterar nya byggprojekt i bland annat Fredriksberg och i ekobyn vid Bysjöstrand i Grangärde.
Foto: Lisa Björklund

600 nya bostäder ska byggas på fyra år

LUDVIKA. Åtta nya lägenheter i Fredriksberg och några fler i Bysjöstrand – det är planer som kommunalrådet Leif Pettersson (S) och Ludvika kommunfastigheters styrelseordförande Ingvar Henriksson (S) nyligen presenterat. – Det som är riktigt kul är att det var länge sedan man tänkte tanken att bygga bostäder i Fredriksberg. Det är verkligen positivt, säger Leif Pettersson (S).

Förslagen på att bygga hyreslägenheter i Fredriksberg och i ekobyn Bysjöstrand har nyligen godkänts av det kommunala bostadsbolaget Ludvikahems styrelse. Och nu har en upphandling med bostäder påbörjats. Först på tur står Fredriksberg.
– Vi måste möta den nyrekryteringen som behöver göras i Fredriksberg i och med att tvätten får ett helt skift till. Även Säfsen Resort har efterfrågat bostäder. De vill ha fler som bor kvar över vinterhalvåret, säger Ingvar Henriksson (S).
På tvätteriet i Fredriksberg kommer mellan 23 och 25 nya personer att anställas eftersom region Värmlands tvätt också ska tvättas där. Husen som planeras att byggas är fyra parhus med två lägenheter vardera. Dessa kommer att ligga på kommunala tomter som redan är byggklara.
– En projektledare får titta på var det är lämpligt, men bostäderna ska ligga centralt nära Nåsvägen, skolan och förskolan. Helst där infrastruktur som vatten och el redan finns.

Lägenheterna förväntas vara treor och fyror på 75 kvadratmeter respektive 90 kvadratmeter. 2024 ska de stå klara för inflyttning.
Samtidigt planerar kommunen att skaffa fram åtta nya tvåor på seniorboendet Säfsgården genom att slå ut ett antal ettor som står tomma.
– En del av dem som flyttar in vill ha större lägenheter än vad vi kan erbjuda. Vi tittar på om vi kan öppna upp några av de tomställda ettorna, säger Ingvar Henriksson (S).
I Fredriksberg finns även andra hus som står tomma och som kan komma att rivas. Det uppger Leif Pettersson (S).
– En del av husen kanske inte ska vara kvar, sådana som ingen bor i och som är eluppvärmda. I vissa hus finns det radon. Det är för stora pengar att rusta upp dem, särskilt som vi inte har garantier för att de blir radonfria efteråt.

Ludvika kommunfastigheters styrelseordförande Ingvar Henriksson (S) och kommunalrådet Leif Pettersson (S).

I ekobyn vid Bysjöstrand planeras det för nya hus liknande dem i Fredriksberg – med skillnaden att man där vill bygga hus med två våningar i stället för en.
– Man startar med två tvåvåningshus med mellan åtta och tolv lägenheter i. Sedan har man option på lika mycket till. Infrastrukturen är inte framdragen än men upphandling är på gång, säger Ingvar Henriksson (S).
– Föreningen i Bysjöstrand har en lista på många intressenter. Det kommer bli Sveriges största ekoby. Det är inte föreningen som ska bygga utan allt från allmännyttan till privata aktörer. De ska bygga energismart infrastruktur. Området kommer ha egen rening av vatten, säger Leif Pettersson (S).

Ingvar Henriksson (S) är Ludvika kommunfastigheters styrelseordförande.

Kommunens byggplaner tar dock inte slut med Fredriksberg och Bysjöstrand. Under nästa mandatperiod vill Socialdemokraterna i Ludvika att 600 nya bostäder upprättas eftersom Hitachi är på gång att nyanställa 700 personer, varav många redan har rekryterats.
– Hitachi har nyanställt 500 personer som behöver bostäder. I runda slängar kommer det bli 1 000 nya arbetstillfällen i Ludvika om man räknar in Fredriksberg och andra verksamheter.
Just nu utreds även byggplanerna på Väsmanstrand på allvar. Där finns byggrätt för flerfamiljshus i upp till fyra våningar.
– En byggfirma har gjort ett förslag på runt 100 lägenheter. Det handlar främst om hyresrätter men även andra bostadsformer i samma område kan bli aktuella, säger Leif Pettersson (S).

Nu ska fler bostäder byggas i Ludvika

Både han och Ingvar Henriksson (S) menar att det måste finnas attraktiva boenden i kommunen.
– De som flyttar hit tittar på ett boende som man kan trivas med. Det finns ett överutbud av små lägenheter som inte passar fullt ut. Vad gör vi med det beståndet. Vi tittar på lägenheter som vi kan höja standarden i, säger Leif Pettersson (S).
Området Marnäs är aktuellt för det. Vi tittar även på att göra mindre lägenheter till tvåor eller treor – eller treor till fyror.
De kommer att finnas tillgängliga till nästa år. Det måste hända något, vi kan inte bara prata, avslutar Ingvar Henriksson (S).

Facebook

ANNONS

ANNONS